”Sverige ett av de mest drabbade länderna av matchfixning”
Sverige är ett av de mest drabbade länderna i världen när det kommer till matchfixning.
Den nya spellagen och en större uppmärksamhet har dock gjort att läget har blivit något bättre, anser kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.
– I bästa fall är situationen lite bättre nu fastän vi är mer uppmärksamma och upptäcker mer, säger Gårdare till Fotboll Skåne.
Matchfixning är ett stort problem i den svenska fotbollen. Fredrik Gårdare leder den särskilda resurs som polisen har avsatt för att jobba mot organiserad brottslighet. Han ger ett dystert svar när han får frågan hur stort problemet med matchfixning är idag.
– Det finns utländska analyser som pekar ut Sverige som ett av de mest drabbade länderna i världen. Vi har utrett matchfixning nästan på heltid här sedan två eller tre år tillbaka.
Varför är just Sverige så utsatt?
– Det finns nog ingen forskning kring det, så det blir en liten gissning: Sverige har inte prioriterat det här på något sätt, varken från idrottens eller polisens sida. Det har gjort att det inte finns något försvar. Man har sett det som ett lätt byte att komma till Sverige.
– Man kan möjligtvis resonera kring att vi är ett IT-land som har varit långt framme. Vi har varit först med mobiler och livebetting, något som inte alla länder hade från början.
De senaste åren har det däremot blivit en liten förändring åt det bättre.
– Vi har ett ökat antal misstänkta fall men vi har också en högre uppmärksamhet och en annan situation än för några år sedan. Det är svårt att jämföra från år till år. Den nya spellagen har kommit nu, där matchfixning är ett nytt brott. Fotbollen har gjort ansträngningar för att jobba med förebyggande och att själva utreda. Riksidrottsförbundet har också kommit igång mer än tidigare. Spelinspektionen har ett matchfixningsråd för att få en bättre samlad bild och bekämpning. Det har hänt en hel del de senaste åren, säger Gårdare.
Att det har blivit fler åtgärder och större uppmärksamhet ger ju känslan av att problemet har blivit värre?
– Om själva problemet är värre går inte att säga helt enkelt. Vi ser att det är flera kriminella nätverk som är intresserade, agerar och i viss mån är specialiserade mot matchfixning. Det inkluderar även handel med fotbollsspelare. Förhoppningsvis är det lite bättre i och med att polisen och idrotten prioriterar det mer, och att vi har den här spellagen. I bästa fall är situationen lite bättre nu fastän vi är mer uppmärksamma och upptäcker mer.
Hur har matchfixningen sett ut under 2020?
– Vi hade en enorm fokusering på svenska träningsmatcher i våras eftersom Sverige tillsammans med ett par andra länder hade fotbollsmatcher över huvud taget. Då såg vi en kraftig fokusering på vadslagning och även en fokusering av matchfixningsnätverk mot svenska matcher av alla möjliga slag och på alla nivåer.
Att samtliga matcher i Sverige spelats inför lykta dörrar har inte påverkat brottsligheten, menar Gårdare.
– Nej, där kan jag inte säga att det finns några skillnader.
Hur jobbar ni med det här problemet idag?
– Vi jobbar riktat och offensivt mot de nätverk som ställer till problem mot idrotten, drabbar idrotten eller där idrotten är ett medel för att komma över pengar. Vi har en speciell insats mot dessa nätverk, grupper och personer.
– När vi får in någon form av larm från idrotten tar vi tag i det omgående. Vi har i stort sett en dygnet runt-beredskap för att kunna agera för idrottens bästa. Halva vår tid går åt att kartlägga och ingripa mot den här typen av nätverk mot all typ av brottslighet, men vi får också in akuta fall från allt från matchfixning till att domare blir hotade.
Hur svår är den här frågan att tackla?
– Den är svår. De banditer som sysslar med det här är ju grovt kriminella, ofta sedan en lång tid tillbaka. Det är de allvarligaste kriminella nätverken vi har i landet och vi har även internationella grupper och nätverk som jobbar mot och i Sverige.
– Så som gängkriminaliteten ser ut i övrigt är det en tystnadskultur som råder. Det är väldigt svårt att få ut information, och det finns en rädsla av de som används, utnyttjats, eller som ställt upp frivilligt. De är rädda för att prata med polisen. Tystnaden är väl vårt största problem.
Foto: Bildbyrån