Experten: ”Man skulle döda den aktiva supporterkulturen”
Polisen vill minska antalet personer på ståläktarna för att underlätta för ingripanden vid bland annat bränning av bengaliska eldar.
Enligt organisationen Enable Sverige, som bland annat utbildar poliser, skulle det bara kunna tillåtas hundratals personer för att det skulle kunna bli verklighet.
– Så i praktiken skulle man döda den expressiva och aktiva supporterkulturen, säger verksamhetsansvarige Andreas Almgren till DN.
Polisen vill minska antalet supportrar på ståläktarna för att kunna underlätta vid ingripanden. Samtidigt ingriper inte polisen vid tändning av bengaliska eldar på arenorna. Andreas Almgren på den oberoende organisationen Enable Sverige, som samarbetar med fotbollens institutioner, supporterföreträdare och polisen, ställer sig frågande till polisens argument.
Forskingen säger enligt sajten att risken för ordningsstörningar har att göra med stark sammanhållning i folksamlingar, samt hur man uppfattar polisens insats. Om folk upplever ordningsinsatser som rimliga är de mer benägna att lyssna på ordningspersonal.
– Teorin är jättetydlig, den säger att villkoret förmodligen inte kommer att fungera, utan det kommer förmodligen snarare att förvärra ordningsläget. Så slutsatsen är att det syfte som man vill uppnå, möjligheten att ingripa i folksamlingen, det kommer det här villkoret inte att kunna uppfylla. Det kommer troligen snarare att försvåra den möjligheten, säger Almgren.
Almgren förstår därför inte varför polisen argumenterar som man gör.
– Det är nog en fråga som polisen i grunden måste ställa sig själva. Det är för oss närmast obegripligt, faktiskt. Den här kunskapen finns inom polismyndigheten.
Almgren ger också en siffra på hur många supportrar som skulle kunna finnas på en ståläktare för att det skulle vara rimligt för polisen att gå in och ingripa vid bränning av bengaler.
– Jag gissar på att några hundra, max, skulle kunna vara på en läktare. Så i praktiken skulle man döda den expressiva och aktiva supporterkulturen. Vilket måste betraktas som ett enormt ingrepp i svensk fotboll.
Almgren menar att klackkulturen anses vara en viktig del av evenemangen.
– Att sätta villkor som tvingar bort den skulle vara oerhört allvarligt för fotbollen. Det är dessutom inte säkert att det skulle få stopp på någonting. Publiken på klackläktaren skulle sannolikt flytta sig till andra delar av arenan.
Enable Sverige ser heller inte att villkorstrappan ska fungera.
– Man har ett syfte, och en metod som inte kommer att uppnå syftet.
Foto: Bildbyrån