Supportern som försöker reda ut historien om HIF:s klubbmärke
Martin Rogersson Wasaeus har letat i flera år efter den riktiga historien om HIF:s klubbmärke.
Det finns fortfarande luckor att fylla, men han kanske har hittat skissen till föreningens allra första märke.
Nästan all historik kring Helsingborgs IF:s klubbmärke har byggts på korta stycken text och antaganden, och det har skapat fler frågor än svar. HIF-supportern Martin Rogersson Wasaeus tyckte inte att det var tillräckligt.
Han hade bland annat läst igenom Leonard Jägerskiölds bok om klubbmärken, Fotbollens heraldik, men till sin besvikelse fanns det inget om HIF där. Han började själv att ta reda på mer, och på måndagen släppte han ett långt dokument på Twitter med allt som han har hittat under de senaste åren.
Det som fick honom att sätta igång var att det i ett par texter stod att det nuvarande klubbmärket presenterades ”sannolikt” och ”möjligtvis” 1922.
– Jag nöjde mig inte med ”sannolikt” och ”möjligtvis”, säger han till Fotboll Skåne.
– Jag kan ju inte säga att jag har hållit på med det här varje dag, men det började 2016. Då läste jag mycket och fick fram en del, men kom inte riktigt vidare.
Han kollade runt på bland annat stadsbiblioteket och Helsingborgs Idrottsmuseum, men hans letande blev allt mer sporadiskt fram tills han drog av hälsenan i december 2018. Rogersson Wasaeus, som jobbar som lärare, blev då sjukskriven i tolv veckor och tog upp klubbmärkesletandet igen.
Han har gjort flera upptäckter, bland annat har han hittat vad som möjligtvis kan vara en skiss i blyerts på det första klubbmärket.
G. A. Pahmp fick år 1907 uppdraget att göra det första klubbmärket i gult och blått. Det är också han som har gjort skissen ovan. Om det är skissen på klubbmärket, eller bara något som G. A. Pahmp ritade vid ett annat tillfälle, kanske vi aldrig får reda på.
Tidigare har det funnits en annan kandidat till första klubbmärket:
De senaste knappt 15 åren har klubbmärket ovan blivit kallat för det första, men det är tveksamt om det verkligen är så. En HIF-supporter hittade klubbmärket 2006 och efter vissa diskussioner på supporterforum blev det allmänt vedertaget att vara det första.
– Det finns inte några direkta belägg för att det är det första klubbmärket. Jag tror inte att det är det.
Tidigare har det ju sagts att det nuvarande klubbmärket, eller en variant av det, kan ha presenterats 1922. Rogersson Wasaeus tror att det är åtminstone 13 år äldre än så.
– Det jag definitivt vet är att 1922 absolut är fel. Det är jag helt säker på.
Anledningen är att han har hittat fotografier från 1909 och 1920 där man kan se att det med stor sannolikhet finns en variant av det nuvarande klubbmärket. Bilderna är suddiga, men på flera av bilderna är konturerna detsamma som klubbmärket.
– På det nuvarande klubbmärket finns det också två varianter. Det finns en variant med stadsvapnet som togs fram 1915, och en med ett äldre stadsvapen. De två har aldrig presenterats som två olika klubbmärken, utan man har antagit att det är någon variant som inte har använts, men det har varit två olika klubbmärken.
– Och i texten finns det ytterligare ett annat klubbmärke, en kopia av stadsvapnet, där de skriver att det är en rund variant. Det är definitivt ingen rund variant, utan en sköld. Den runda varianten är bara en klubbnål. Och det är definitivt inte presenterat 1908 utan senare. Vilket år vet jag inte, men det är senare.
Rogersson Wasaeus beskriver sig som förälskad i nuvarande klubbmärket, men han vill veta ännu mer om det. I dagsläget är det svårt att ens veta när det kom till, och det finns också oklarheter varför det ser ut exakt som det gör. Skölden kanske är den enda i sitt slag och det är osäkert varför det är en ekkrans med. Kan det ha något att göra med att en del av Kärnan en gång i tiden var byggd av ekvirke, eller handlar det mer om vad eken symboliserar?
– Jag är fascinerad av att klubbmärket är så unikt och jag är intresserad av hur de kom fram till den skölden. Om man tittar på nästan alla klubbmärken i världen har de inspirerats av någon annan sköld.
Han har sökt igenom allt som han har haft tillgång till, och därför är det stopp just nu. Om det finns ett nästa steg lär det finnas inne på Olympia. Efter renoveringen av Olympia har det dock blivit allt svårare att hitta allt. Även om det finns dokument kvar från föreningens inledande år 1907 så vet man inte var de är.
– Jag hoppas att Helsingborgs IF ser värdet av historien. Jag fattar att det är tuffa tider just nu, men att man så småningom kan ge mig något att leta igenom. Då gör jag gärna det. Jag hoppas bara att någon tycker det var kul att läsa texten. Det var från början aldrig meningen att göra en text av det, det var bara mina egna anteckningar, men nu i coronatider suktar HIF-supportrar efter nyheter så jag la ihop något som man kunde läsa.
– Jag tycker att det är viktigt att rätt historia kommer fram. Sedan vet jag fortfarande inte om jag har presenterat rätt historia. För det behöver jag tillgång till fler dokument som ingen riktigt vet var de finns.