HIF:s 150 bästa spelare de senaste 15 åren: Lucka 24 (plats 1-4)
HIF:s 150 bästa spelare de senaste 15 åren: Lucka 24 (plats 1-4).
Undertecknad har bevakat HIF för olika medier (nu Fotboll Skåne, tidigare Svenska Fans och Matchdax) i 15 år. I den här listserien går jag fram till Julafton igenom de 150 bästa spelarna i HIF under denna period, från 2008 till 2022. Idag: Plats 1-4.
4. David Accam
Position: Ytter
Tillhörde HIF:s A-lag: 2012-14
Antal seriematcher/mål för HIF: 60/30
Kanske har ingen enskild spelare haft så stor betydelse för HIF under en enskild säsong som David Accam hade 2014. I ett brandskattat HIF på väg nedåt i hierarkin, presterade den då 23-årige ghananen på en mycket hög nivå, vecka efter vecka. Ett starkt, illustrativt, minne som undertecknad har är att Accam under de första cirka 20 omgångarna av den säsongen orsakade motståndarna minst ett gult kort. I varje match. Så svårstoppad var han.
I nio av HIF:s tio vinstmatcher 2014 gjorde han mål – i den tionde, mot Kalmar hemma, gjorde han ”bara” en assist. Utan David Accam hade HIF antagligen åkt ur allsvenskan redan 2014. På HIF:s väg till cupfinalen samma år gjorde han mål i samtliga matcher – inklusive avgörande 2-0 borta mot MFF i semifinalen.
Accam hade teknik, speed och avslutsförmåga. Framför allt farten var väl det som stack ut mest när han hämtades in som den första profilförsäljningen ifrån Graham Potters Östersund sommaren 2012. Han sågs först mest som en framtidsspelare, men tog sig fort in i startelvan, via imponerande insatser i sina första startmatcher mot AIK och GIF Sundsvall. I allsvenska premiären 2013 gjorde han två mål i 3-0-segern mot Djurgården.
Efter säsongen 2014 såldes Accam till amerikanska Chicago Fire. Karriären har på senare år varit på nedgång. Året i Hammarby 2021 blev ingen framgång och i höst gjorde han två mål på tolv matcher för finska Inter Åbo.
3. Ardian Gashi
Position: Central mittfältare
Tillhörde HIF:s A-lag: 2010-14
Antal seriematcher/mål för HIF: 124/8
Ardian Gashi brann på planen. De nio gula kort han ådrog sig på 27 matcher sin första säsong i HIF (2010) säger något om hans spelstil. Men också att han var tillräckligt anpasslig för att året därpå bara ta två varningar.
Nåväl, det där med varningarna var en parantes. Främst blev Gashi direkt när han kom till HIF som 28-åring från Fredrikstad 2010 en av allsvenskans bästa spelare. Utöver att bränna sönder motståndarnas mittfält gjorde han mål – med fyra stycken på våren var han de överlägsna serieledarnas bästa målskytt innan Alexander Gerndt klev in i bilden på hösten.
Gashi vann allt i HIF och var under fyra och en halv säsong en av lagets viktigaste spelare: En ledartyp som inte drog sig för att markera även mot lagkamrater på planen – minns exempelvis den medialt uppmärksammade diskussionen med Alexander Gerndt i en match 2011.
Ofta spelade HIF under den här tiden med två centrala mittfältare mot motståndarnas tre. Trots det vann Gashi, tillsammans med först Lantz och sedan May Mahlangu, oftast kampen om mittens rike.
Kanske är det märkligt att Gashi aldrig spelade fotboll utanför Skandinavien. Att han höll en hög nivå över tid visar väl det faktum att han utöver titlarna i HIF vann norska ligan med två olika klubbar (Brann 2005 och Vålerengen 2007). Han blev även norska ligans bästa mittfältare 2004.
2. Henrik Larsson
Position: Anfallare
Tillhörde HIF:s A-lag: 1992-93, 2006-09
Antal seriematcher/mål för HIF: 47/21 under den aktuella perioden, totalt 136/86
Henrik Larsson är den mest meriterade spelaren i HIF sedan åtminstone Kalle Svensson. Han är antagligen också den som varit bäst sedan just Svensson. Under den här rankingens tidsperiod (2008-2022) räcker hans prestationer till en andraplats.
I nationell media har Larssons hemvändarsejour i HIF ibland beskrivits som något av en flopp. Det är märkligt. Även om HIF under egentligen hela andra halvan av 00-talet var ett synnerligen ojämnt lag, höjdes man hela tiden av en Larsson som konserverat stora delar av sin europeiska toppnivå. 2006 ledde till en rejäl uppryckning och guldstrid. 2007 till ett fantastiskt UEFA-cupäventyr. Han gjorde salig Luton Shelton och Razak Omotoyossi till allsvenska toppmålskyttar.
2008 var han navet i det HIF som under stora delar av säsongen spelade bäst fotboll i Sverige. Larsson höll vid 37 års ålder kvar sin landslagsplats och spelade samtliga matcher i EM det året. Samtidigt sänkte han MFF i allsvenskan i ett av tidernas bästa derbyn. Mycket av HIF:s anfallsspel vid den här tiden gick ut på att en mittback, exempelvis Andreas Granqvist, i princip sköt upp bollen på Larsson, som dämpade och skapade magi och mål.
Det blev inget allsvenskt guld 2008 och 2009 dog gulddrömmen när Larsson, med HIF i serieledning, skadade knäskålen i UEFA-cupmötet hemma mot ett brutalt FK Sarajevo. Larsson kom tillbaka efter en dryg månad, men HIF hade tappat allt och slutade till sist åtta i tabellen. Hans sista match i karriären blev hemmamötet med Djurgården i den näst sista omgången – att avsluta med en konstgräsmatch i Borås i sista omgången var inte aktuellt.
Som bekant blev Larsson senare tränare, först i Landskrona BoIS och sedan i Falkenberg – därefter i HIF. Under det första året hos Di Röe (2015) gjorde han faktiskt en kort spelarcomeback, när han vid 43 års ålder bytte in sig själv i en träningsmatch mot IFK Malmö. Han gjorde ett mål i det som blev hans sista match för HIF.
1. Pär Hansson
Position: Målvakt
Tillhörde HIF:s A-lag: 2005-15, 2017-19
Antal seriematcher/mål för HIF: 232/0
Hur motiverar man att Pär Hansson toppar den här listan före en av svensk fotbolls största spelare genom tiderna? Ja, först kan man titta på bilden ovan och alla andra pokaler som HIF tog 2010-12. Sedan kan man begrunda hur många avgörande insatser Hansson egentligen gjorde på vägen mot SM-guldet 2011.
Pär Hansson var något så ovanligt som en målvakt som var den viktigaste spelaren i ett titelvinnande lag. Det är klart att Gashi och Mahlangu på mitten var nödvändiga för titeln, liksom Gerndt och Jönsson där framme. Med flera. Men hela vägen mot SM-guldet var kantad av helt avgörande räddningar av den då 25-årige burväktaren från Vejbystrand: Mot Mjällby borta (1-0), mot IFK Göteborg borta (2-1), mot Örebro borta (1-1). Och så vidare.
Mot Kalmar FF gjorde han kanske sin allra ”värsta” parad, när han från ett par meters håll räddade en nick från Mathias Johansson i krysshöjd, vid ledning 1-0. I guldmatchen mot GAIS räddade han ett Wanderson-skott mot krysset vid ledning 2-1. Hela tiden var han dessutom en ”elfte utespelare” med sitt fina spel med fötterna. Det var en nyckel i HIF:s förmåga att behärska matcher.
Pär Hansson blev faktiskt Årets HIF:are 2011, även om May Mahlangu vann det i HIF-sammanhang något mindre tungt vägande Årets spelare i allsvenskan. Hansson hade betydligt mer att göra 2011 än silveråret 2010, då HIF:s defensiv i övrigt var mer stabil.
Han blev landslagsmålvakt och fortsatte att vara bra i HIF under åren som följde, även om han hade vissa sämre perioder där framför allt luftspelet skapade problem. Under svåra HIF-perioder som hösten 2013 var han exemplarisk. 2015 var HIF ett mittenlag – Hansson fortsatte att spela på topplagsnivå. Och lämnade för Feyenoord efter säsongen.
När han kom tillbaka ett och ett halvt år senare spelade HIF i superettan. Hansson var på väg att ta HIF tillbaka till högsta serien när olyckan var framme hösten 2018. En olycklig landning i slutminuterna av matchen mot Frej orsakade en nackskada som ledde till att Hansson efter ett års kamp tvingades lägga med fotbollskarriären.
Trots att sagan tog slut lite för tidigt skrev Pär Hansson med sina 281 tävlingsmatcher och 84 hållna nollor in sig som ett av de största namnen i ”Målvakternas klubbs” stolta historia.
Foto: Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne