Hur lyckades AIK vinna Allsvenskan 1998 trots att de gjorde minst antal mål?
1998 vann AIK Allsvenskan, något som visserligen inte är särskilt uppseendeväckande eftersom klubben redan då var en av de största i Sverige. Däremot är det noterbart att AIK blev mästare med endast 25 gjorda mål på hela säsongen, minst av samtliga lag. Vi ska i denna artikel blicka tillbaka på säsongen 1998 och se hur AIK lyckades med denna bedrift.
Detta är en annons
En svajig säsongsinledning
AIK hade inför säsongen inte vunnit Allsvenskan sedan 1992. Få personer lär ha trott på ett nytt guld efter att ha sett hur laget inledde seriespelet 1998 på följande sätt:
- 13 april, omgång 1: AIK – Trelleborgs FF: 1–1
- 18 april, omgång 2: AIK – Halmstads BK: 1–0
- 26 april, omgång 3: BK Häcken – AIK: 1–1
- 3 maj, omgång 4: AIK – IF Elfsborg: 1–1
- 10 maj, omgång 5: Örebro SK – AIK: 1–1
- 19 maj, omgång 6: AIK – Hammarby: 0–1
- 4 juni, omgång 7: IFK Norrköping – AIK: 2–0
Som du kan se i listan ovan hade Solnaklubben efter de första sju spelomgångarna bara en vinst, hela fyra 1–1-matcher, samt två förluster. Det stod därför klart att något behövde göras, och det började spekuleras om en eventuell förändring av strategin samt andra möjliga lösningar. En förändring kom också att äga rum, däremot en mindre sådan än vad många förväntade sig.
Målvaktsbytet som innebar vändpunkten
Efter bortaförlusten mot IFK Norrköping bestämde sig AIK:s dåvarande tränare och nuvarande klubbikon Stuart Baxter för att byta målvakt. Ut med sonen Lee Baxter och in med Mattias Asper. Visserligen var det förstås ingen som visste det här redan då, men detta kom att bli vändpunkten för AIK:s del. Med Mattias Asper mellan stolparna var det nämligen slut på förluster för säsongen.
En urstark defensiv
Många som inte upplevde eller kommer ihåg den aktuella säsongen kanske förväntar sig att vi härnäst ska berätta om hur AIK efter målvaktsbytet började spela ut sina motståndare med rena sambafotbollen. Så blev det dock aldrig, utan det var på grund av en urstark defensiv som AIK till slut lyckades ta hem guldet.
Det säger egentligen allt att Nebojša Novaković vann den interna skytteligan, detta med endast fem gjorda mål. Samtidigt blev Helsingborgs Arild Stavrum hela seriens skyttekung med 18 mål, bara sju färre än vad AIK som lag mäktade med.
Mattias Asper utgjorde förstås en viktig grundbult i defensiven, men det handlade i slutändan trots allt om en stark kollektiv laginsats. Dessutom ingick det flera andra defensivt skickliga spelare i truppen, bland annat blivande landslagsförsvarare som Olof Mellberg, Johan Mjällby och Alexander Östlund. Dock var Mjällby på denna tid mittfältare medan Östlund oftast agerade anfallare.
Ett stenhårt innermittfält
Två andra spelarnamn som stack ut var Krister Nordin, en sann AIK-ikon, samt en av hjältarna från VM 1994, Anders Limpar. Nordin var en central mittfältare som bland annat var känd för sin tuffa spelstil. Han var med redan i det AIK-lag som vann SM-guld 1992.
Det stenhårda centralmittfält AIK hade under säsongen 1998, med Nordin och Mjällby, är också en starkt bidragande orsak till att säsongen slutade på bästa tänkbara sätt. Nordin presterade så bra att han blev utsedd till årets mittfältare, och för Johan Mjällby blev det efter säsongen en flytt till Celtic.
Anders Limpar gjorde ingen av karriärens starkaste säsonger. Han blev dock noterad för två oerhört viktiga mål, reduceringen till 1–1 mot Trelleborg i premiäromgången samt det enda målet i bortavinsten mot Helsingborg den 20:e juli. Framför allt var det sistnämnda målet väldigt viktigt då AIK kom att vinna serien före just Helsingborg på andraplatsen.
Resultatraden från den åttonde till den sista spelomgången
AIK:s facit efter de sju inledande omgångarna av Allsvenskan 1998 såg alltså ut som följande:
- 1 vinst
- 4 oavgjorda
- 2 förluster
Från och med den åttonde till och med den 25:e, och näst sista, spelomgången hade AIK i stället ett facit som såg ut så här:
- 9 vinster
- 9 oavgjorda
En rafflande slutomgång
Som du ser dominerade AIK verkligen inte serien, utan hälften av matcherna från den åttonde till den 25:e spelomgången slutade oavgjort. Inför slutomgången var det Helsingborg som ledde Allsvenskan på 44 poäng och +16 i målskillnad. AIK låg tvåa på 43 poäng, dock med endast +9 i målskillnad.
Helsingborg skulle den sista omgången möta redan nedflyttningsklara BK Häcken på bortaplan medan AIK hemma på Råsunda ställdes mot Örgryte, också det ett bottenlag som låg på tolfte plats i tabellen. AIK hade därför inte avgörandet i egna händer, utan var beroende av att Helsingborg skulle tappa poäng.
Antingen behövde BK Häcken vinna mot Helsingborg med mer än åtta mål samtidigt som AIK tog minst en poäng, eller så krävdes det att Häcken-Helsingborg slutade minst oavgjort samtidigt som AIK vann.
Det blev det andra scenariot som inträffade. AIK lyckades besegra Örgryte med 1–0 hemma på Råsunda samtidigt som Helsingborg åkte på en chockartad 1–2 förlust mot BK Häcken. AIK gick därför om Helsingborg i tabellen och upp på förstaplatsen med 46 poäng. Detta räckte till ett unikt SM-guld, unikt eftersom AIK gjorde minst antal mål av alla lag i serien.
Foto: Bildbyrån