Plan 7-projektet klart för start – MFF betalar årlig hyra och delar av driften
Kommunstyrelsen har nu gett klartecken till Fritidsnämndens begäran om ombyggnation och renovering av plan 7 på Stadionområdet.
Upprustningen kommer att ske i samarbete med Malmö FF, som kommer att betala en årlig hyra på en halv miljon kronor och även stå för cirka hälften av den beräknade årliga driftskostnaden på 700 000 kronor.
Den stora förändringen blir – som Gasetten tidigare berättat – att planen får hybridgräs och därmed kan användas betydligt mer. Men i projektet som totalt beräknas kosta strax över 26 miljoner kronor ingår även en utökad spelyta, dränering, planvärme, automatisk planbevattning, planbelysning, jordförbättring, nedtagning av träd samt uppförande av staket.
Omfattningen av upprustningen och fördelningen av kostnaderna ingår i den avsiktsförklaring som upprättades mellan Malmö Stad och MFF där det slås fast att MFF ska betala för kvaliteter och åtgärder utöver vad som annars skulle genomförts (bland annat breddningen av planen från 60 till 65 meter, planvärme, gradänger för en enklare läktare och staket). För den årliga hyreskostnaden och delen i driften Malmö FF kommer att betala får föreningen en bättre och mer effektiv tränings- och spelyta, men även alla tiderna på den. Med undantag av större evenemang på Stadionområdet får MFF en exklusiv rätt till alla tider. Man ska heller inte betala några avgifter för träningar och matcher under avtalstiden.
Om tidsschemat håller ska allt vara färdigt våren 2025.
Ett hinder har i alla fall undanröjts. För att genomföra planbreddningen behöver man fälla träden på gräsytan närmast plan 7. Vägen mellan plan 7 och plan 5-6 behöver dessutom smalnas av något, men träden som kantar plan 5-6 och växer på de övriga sidorna av plan 7 blir intakta. Trädfällningen krävde en dispens av Länsstyrelsen, som i ett förhandsbesked tyckte att det var okej, men det slutliga klartecknet kom först efter en åtta månader lång handläggningstid. Bland annat därför fördröjdes hela projekt med ett år.
Malmö Stad har inför beslutet hela tiden betonat genusperspektivet. MFF:s ambition att utveckla verksamheten för flickor och damer till samma omfattning som den för pojkar och herrar har spelat en mycket stor roll och nyttjandegraden på den ombyggda planen ska vara jämställd både mellan könen och mellan elitverksamheten och barn- och ungdomsverksamheten.
I underlaget för beslutet trycker Fritidsförvaltningen även på att det är hög tid att göra upprustningen. ”Plan 7 anlades för över 50 år sedan. Planen har skötts väl genom åren men dess komponenter har skrivits av för många år sedan. Dränering, bevattningssystem med mera är i behov av att bytas ut, nu eller inom snar framtid.”
Foto: Bildbyrån