Om fyra år kan Multihallen vara färdigbyggd på Stadionområdet
Utrednings- och planeringsarbetet är gjort. Bygget av den nya Multihallen på Stadionområdet är redo för ett politiskt beslut. Först i Fritidsnämnden och sedan i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige i höst. Den kan dessutom byggas innan man behöver börja riva Malmö Stadion.
– Inom någon månad ska vi ha ett helt färdigt ärende att lämna över till ett politiskt beslut. Först då i Fritidsnämnden, men eftersom det handlar om så höga belopp är det ett beslut som slutligen måste tas i fullmäktige. Jag tror det blir i september eller oktober, säger Thomas Sterner, avdelningschef på Fritid Malmös driftavdelning.
När de olika instanserna sagt ja handlar det om cirka fyra år innan Multihallen står klar att användas.
– Upphandlingen tar ett år, detaljplanearbetet ytterligare ett år och sedan blir det en byggtid på cirka två år.
I Multihallen kommer det att finnas en fullstor fotbollsplan med konstgräs, men även omklädningsrum, förråd, verksamhetslokaler, foajé, kontor med mera.
Läktarkapaciteten är begränsad i det nya förslaget.
– Till fotbollen kommer vi att ha 700 fasta platser.
– Sedan är det ju inte bara till fotboll hallen ska användas. Handlar det till exempel om en tennismatch kan man sätta upp tillfälliga läktare och ta in 4000 åskådare, säger Thomas Sterner.
Att man begränsar den fasta kapaciteten till 700 innebär att man kan göra Multihallen mindre till ytan. Det innebär i sin tur att det inte längre är nödvändigt att inleda rivningen av gamla Malmö Stadion innan eller samtidigt med att man bygger Multihallen!
– Nu kan vi börja bygga Multihallen utan att behöva använda ytan med Malmö Stadions norra läktare.
– Sedan är Malmö Stadion ändå under projektering. Det är en väldigt gammal anläggning och den är inte i bra skick. Vi har ju bland annat fått stänga av några omklädningsrum och kan inte vänta hur länge som helst när anläggningen inte mår bra. Det är mer en fråga om logistik, om hur stor del av området vi kan ha byggnadsarbete igång på samtidigt och det kan också vara bra att ha kvar Stadions fotbollsplan till dess att Multihallens plan kan användas.
Uppförandet av Multihallen ingår i etapp två i utvecklandet av Stadionområdet, där den redan genomförda etapp ett tillförde Malmö Idrottsgrundskolas nya lokaler, Stadions sporthall samt Annebergsskolan.
Etapp 3 ska sedan omfatta en kombinerad friidrotts- och fotbollsarena, en simarena, en gymnastikhall, en isträningshall och en bowlinghall. Då rivs också hela Malmö Stadion.
Den kombinerade fotbolls- och friidrottsarenan är anläggningen Malmö FF pratar om som den nya intima Stadion med kapacitet för cirka 6000 åskådare där klubbens damseniorlag – då helst i Allsvenskan – ska spela. Fritid Malmö ser den som en “ombyggnad”/ersättning för Malmö Stadion.
– Det finns ett behov av en elitarena för fler klubbar än Malmö FF. Idag har vi redan Ariana i division 1 på Stadion, något lag kan förhoppningsvis ta steget upp i Superettan.
Den tuffaste utmaningen blir perioden när Malmö Stadion avvecklas och den nya intima arenan som ska byggas i nord-sydlig riktning (samma som Eleda Stadion) på ytan som frigörs ännu inte står klar.
– Den kombinerade fotbolls- och friidrottsarenan har vi lagt allra först i tidsschemat i etapp 3! Men det blir ändå ett glapp med 1-2 års brist på planer för elitfotbollen. Ska vi ha klar ersättningen till 2028-29, och det är där något år efter Multihallen det hamnar enligt den nuvarande planeringen, måste vi dessutom börja planera och bygga tidigt.
När Multihallen är klar för användning kan den snart uttjänta Kombihallen rivas. På den ytan byggs den nya isträningshallen. Badhuset ingår fortfarande i etapp 3, men då i ett nerskalat skick utan läktare och kapacitet för stortävlingar.
– Det blir en förenings- och sporthall, för elever på dagtid och hopp och sim på kvällarna.
– Vi får inte glömma bort att Stadionområdet samtidigt är en plats för elitidrott, ett evenemangsområde och en plats för utbildning med cirka 1200 elever. De flesta andra stora idrottsområdena i Sverige har bara de två första av de tre benen, säger Thomas Sterner.
Foto: Bildbyrån