MFF:s sportchef summerar de senaste dagarnas affärer
Innan Anel Ahmedhodzic åkte till Bordeaux för att skriva på för den franska ligaklubben förlängde han kontraktet med MFF.
Om villkoren för att utlösa den automatiska köpoptionen efter låneperioden inte uppfylls är han därför MFF:s spelare i ytterligare ett år.
– Han hade kontrakt till och med 2023. Nu är kontraktet skrivet till och med 2024. Det visar verkligen hur mån om MFF Anel är, säger MFF:s sportchef Andreas Georgson och vill inte specificera vilka villkor som ska uppfyllas för att automatiskt utlösa optionen.
– Det en del i sekretessen mellan klubbarna. Vi säger inget om summorna i avtalet och heller inget om villkoren i optionen.
Hur långt är lånet?
– Det är ett lån under våren. Exakt datum är också en del i det vi inte berättar.
Har upplägget med först lån och sedan köp något med Bordeaux ekonomiska problem att göra?
– Det har vi inte funderat över. För vår del fungerar det så att om en klubb kommer med ett förslag och ett bud som vi tycker är bra nog så tackar vi ja. Den här typen av upplägg har blivit ganska vanliga i Europa den senaste tiden.
Kunde MFF fått en högre övergångssumma för Anel Ahmedhodzic i somras och hur ska man i så fall väga det mot att det blev SM-guld och Champions League-spel med honom kvar i laget?
– Sådana avvägningar och prioriteringar måste vi hela tiden göra och det är en viktig sak att lyfta fram. Vi vill vinna SM-guld och spela i Europa och Anel hade en roll i det, men vi vill också se till våra spelares bästa och göra bra affärer.
– Vi hoppas kunna fortsätta att rista in nya årtal i vår guldtrappa och även få bra betalt när det är dags att släppa en spelare. Vi är dock inte fullärda på något vis. Om danska klubbar kan sälja dyrare får vi ju se om de gör något som vi inte gör.
Hur stor betydelse har ingångsvärdet? Är det lättare att få ut en hög övergångssumma om man köpt en spelare än för en egen produkt?
– Nu är ju inte egna produkter gratis. Vi satsar en hel del pengar på vår ungdomsverksamhet. Men visst, en egen produkt har kanske inte ett lika tydligt marknadsvärde.
Anel Ahmedhodzic-affären blev klar sent på sista dagen innan övergångsfönstret stängde till den danska ligan. Tidigare hade MFF sålt anfallaren Amin Sarr till Heerenveen i Nederländerna och mittbacken Hugo Andersson till Randers i Danmark, där han troligen kommer att bilda försvarsblock med den förre MFF-spelaren Mattias Andersson, som Randers värvat från Sion.
Med det kan Andreas Georgson nästan släppa utkorgen. Nu har alla de stora ligorna stängt sina fönster.
– Man kan aldrig ta något för givet, men nu tror jag att det blir rätt lugnt.
– Till skillnad mot sommaren har vi på vintern fördelen att ha vårt eget fönster öppet längre än de flesta och kunna agera ända fram till den 31 mars. Vi kan se vilka duktiga spelare som dyker upp som MFF kanske inte tidigare var ett alternativ för och närmare studera vad vi behöver. Sedan är givetvis det tunga jobbet redan gjort där vi scoutat och sett över alternativen för de olika scenarier som kan bli aktuella.
Ni har tappat tre mittbackar i Ahmedhodzic, Brorsson och Andersson. Räcker det med att värva en ny mittback?
– Vi har förberett oss och får nu titta på alternativen och möjligheterna vi har i truppen.
Borde ni ha avvaktat med att låna ut Noah Eile till Mjällby?
– Det tycker jag inte. Vi gjorde bedömningen att det var en bra möjlighet att se till att hans första riktiga seniorsäsong blev i en allsvensk klubb med goda möjligheter till speltid och att han då skulle vara med i det laget från början. Inte komma in när säsongen redan var igång med cupspel och annat. Mjällby är en bra plats för honom och vi ser vad som är bäst på lång sikt för hans utveckling.
Var ett skäl att släppa Amin Sarr att han är en annan spelartyp än Antonio Colak?
– Milos och vi tittar mer på truppen som en helhet och då måste inte varje del se ut på ett visst sätt. Det var affären som styrde, inte spelartypen.
Kommer spelartypen styra vilken anfallare ni ska värva?
– Det är en sak vi har i våra scenarier och inte går in på. Om och hur vi ska värva, säger Andreas Georgson.
Foto: Bildbyrån