Elva frågor till Pierre Nordberg om nya SLO:er, polisen, biljettsystem, och mer
Förra veckan gick MFF ut med att de har anställt fyra stycken matchdags-SLO:er.
Fotboll Skåne pratade med SLO (Supporter Liaison Officer) Pierre Nordberg om vad det innebär, plus en hel del annat relaterat till supportar.
De fyra nya matchdags-SLO:erna är Riad Muhammed, Theodore Niemann, Esnad Eco och Sandra Mabrouk. Pierre Nordberg är kvar på heltid, men kommer att få hjälp under matcherna. Muhammed och Niemann ska jobba med hemmasektionerna, Eco med bortasektionen, och Mabrouk med familjesektionen. Svensk Elitfotbolls definierar en SLO:s arbetsuppgifter med att de ska stå för ”samordning och dialog i samband med match och löpande kommunikation och dialog med supportrar”.
– Egentligen skulle vi ha gjort detta för länge sedan, säger Nordberg.
– Vi pratade lång tid innan pandemin, jag och Niclas Carlnén, om att vi skulle utveckla SLO-rollen. Vi skulle trycka på publiceringsknappen efter Wolfsburgsmatcherna, men då kom pandemin. Anledningen att det inte blev tidigare är för att det i perioder är väldigt intensivt med matcher, och då måste man försöka hitta tid till att utveckla fram en lösning.
– Sedan blev det väldigt osäkert direkt i början av pandemin, så det var svårt att dra igång det då.
1. Hur kommer arbetet med de nya matchdags-SLO:erna att fungera i praktiken?
– Arbetssätten kommer nog att sätta sig med tiden. Vi ska utveckla det tillsammans med matchdags-SLO:erna när de är varma i kläderna. Jag är ansvarig och har en tanke runt det, men jag är supernöjd med rekryteringarna. Vi kommer att ha lite olika fokus på dem.
– Sedan är tanken att de ska jobba med alla hemmamatcher och komplettera mig på vissa bortamatcher, och det gäller framför allt Riad och Theo. Det har funnits ett behov av det i vissa matcher, framför allt i Europa.
– När det är stora matcher så kan det bli väldigt intensivt och många som ringer och sånt. Det blir mycket att lösa och man kan inte vara överallt.
– Deras arbetsuppgifter blir att göra det bättre och att hjälpa mig. Det är 20 000 på matcherna. Sedan ligger visserligen mycket fokus på ståplats och de aktiva sittplatserna, men vi kan bredda oss och vi har som målsättning att kunna nå ännu fler. Många känner igen mig och rollen är ganska etablerad, men det är mycket fokus på ståplats. Vi vill få intryck från ännu fler sektioner. Vi kommer kunna nå både på familjeläktaren och sittplatspubliken. Sedan är många intresserade av MFF 24/7, men det finns också många som bara vill se matcherna och som inte bryr sig om så mycket annat. Man kan nog inte tro att man kan nå alla, för alla har inte det intresset.
2. Hur vanligt är konceptet med matchdags-SLO i andra klubbar?
– Det är flera andra som har det. Storklubbarna har det, men det varierar.
– Men ingen annan förutom vi och Elfsborg kommer att alltid ha någon på bortasektionerna. Det är något som vi är någorlunda ensamma med. Det uppskattar jag när man är i Borås, för då har man en länk med någon som känner alla och som kan hjälpa en.
3. Vilka fler nyheter kan supportrarna märka av i år?
– Vi bygger om mycket.
– Vi kommer att göra uppfräschningar under året på Erics och uteserveringarna. Det kommer en ny yta på södra sidan. Sådana grejer händer här, men den stora frågan under de senaste åren har handlat om polisen. Villkorstrappan har nu ”försvunnit”, eller vad man ska kalla det. Det har ersatts med styrdokument och handboken. Det är en stor förändring som man nog åtminstone kan vara lite försiktigt optimistisk kring. Polisen verkar ha lyssnat på kritiken om kollektiv bestraffning. Sedan får man se hur det blir i verkligheten. Vi har haft möten med polisen och supportergrupper, och jag tycker att det var bra samtal.
4. Hur är relationen med polisen nu?
– Det beror på hur man ser på det. Det känns just nu rätt bra och det finns en samverkan, men sedan tycker vi inte likadant om allting. Jag tycker att vi har kommit långt med punkten om att inte ha kollektiv bestraffning.
– Hos polisen i syd insåg man rätt tidigt att det inte gav någon effekt att dra ner publikkapaciteten. Nu har de slutat med det i AIK också.
– OH-förbud var också en stor grej, men även där verkar polisen lyssna och det kommer inte att drivas ett OH-förbud. Det kan finnas lite orosmoment. Personliga biljetter nämns. Det tog vi upp på mötet och där frågade jag hur det arbetet går. Deras besked var att det är något som polisen i syd inte kommer att driva och inget som de tycker låter särskilt bra, men det ska väl utredas och där är syd inte med. Men går man på den linjen (med personliga biljetter) så går vi nog tillbaka till att det blir en splittring igen, skulle jag säga.
– Men i övrigt ska polisen rikta sig till individerna som gör lagbrott. Det är så som det ska fungera i en rättsstat kan man tycka. Från supportrarnas sida handlar det om proportionerna på brottet. Om polisen till exempel lägger ner mycket tid på folk som maskerar sig så finns det åsikter om det. Att maskera sig får stor uppmärksamhet sett till vilken brottsskala det är, men det är ju ett lagbrott. Då får man rikta sig mot individerna, men vilka proportioner och vilket fokus som man tycker polisen har på supporterkulturen… Där finns det fortfarande åsikter i supporterled.
5. Blev det några konsekvenser (exempelvis avstängningar) i samband med GAIS-matchen, där det slängdes bengaler?
– Nej, vi tog upp det på mötet efteråt, men det blev inga konsekvenser på så sätt. Våra grupperingar tog också ett stort ansvar i veckan med matchen mot Kalmar, där man gick ut och fördömde inkastade föremål och oansvarig användning av pyroteknik. Där finns det ett ganska stort samtycke i supporterled. Visst finns det dem som gillar exempelvis bangers, men den stora delen tycker inte om det. Där är nästan alla överens. Det är ju något som polisen tycker att vi ska få bukt med, men det tycker vi och supportrarna också. Ingen vill att man ska kasta bengaler på varandra.
– Men skulle det fortsätta så… Nu har vi ändå kommit en bra bit på vägen med den här konflikten som har pågått i många, många år. Då är det fel om vi går mot en mer radikal situation.
6. Det var en del biljettproblem till cupmatchen mot AIK (där folk stod i kö väldigt länge), vad var det som hände?
– Jag har lite koll, men är inte expert på biljettsystem. Men (biljettplattformen) AXS har det varit problem med även tidigare. De är nya.
– Problemet tidigare har varit att ett högt tryck gör att systemet kraschar. Då har man tänkt ”Ja, men dra ner på kapaciteten så att alla inte kommer in direkt”, men mot AIK så släppte de in 120 personer åt gången eller något sånt. Det är klart det blir köer då. Det var knappast 20 000 som försökte att köpa biljett. Det var nog ungefär så många som försökte köpa biljett som vi hade kapacitet för, runt 3000-4000.
– Men de släppte in 120 åt gången och då är det klart att det tar tid. Det tog en timme för vissa att köpa. Vi har framfört det och det görs utvärderingar om hur det biljettsystemet fungerar, för vi är långt ifrån de enda som har påpekat det. Vi har kommenterat detta utåt tidigare också. Följer man de andra klubbarna så läggs det ut lite tweets då och då när det är biljettsläpp, eftersom systemet kraschar för dem också.
– Vi hade tidigare problem med Ticketmaster. Det är uppenbarligen svårt med biljettsystem.
7. Du är också medlemsansvarig, hur går det med antal medlemmar?
– Jag tror att vi har något över 7000. Vi hade medlemsrekord förra året och vi vill komma upp i över 10 000. Det tror jag att vi kommer att göra. Det har varit en väldigt positiv utveckling.
– 2013 låg vi på kanske 2000-3000. 2014 gick vi över 4400. Sedan har det gått uppåt hela tiden, förutom något år. Champions League-åren gav en boost eftersom det handlar om biljetter och sånt, men vi märker att trenden fortsätter även utan det. Det är inte bara kopplat till Champions League, men medvetenheten om att vi är en medlemsägd förening kom mycket i samband med Champions League.
– Så det har nog handlat om medvetenheten, och fler som identifierar sig med MFF och då vill bli medlemmar. Vi har också haft stora frågor som har diskuterats, till exempel samgåendet (med LB07). Det gjorde folk medvetna om vikten av medlemsskap.
– Det kanske inte hettar till varje år, men ibland kommer det en viktig fråga för framtiden som verkligen berör och då är det bra att våra supportrar är medlemmar för att säga till.
8. Lojalitetsprogrammet, hur går det med det?
– Jag arbetar inte direkt med det, utan har bara gjort det tidigare. Jag var med i referensarbetet i början och tog fram några ramar.
– Det går framåt. Det har lanserats och går förvånansvärt smidigt såhär långt. Jag tror att det är 2800 som har registrerat sig. Nu kommer det nog att öka med Elfsborgsmatchen. Vi får göra folk medvetna om det, så att de loggar in nu. Sedan kommer det att kunna komma problem och diskussioner när det väl blir skarpt läge. Det är då som vi märker hur det fungerar med inscanning av allas biljetter, om alla har fått sina poäng, och sånt. Men det kan nog bli bra.
9. Hur har dina två pandemi-år varit?
– Speciella. Man är van att jobba väldigt mycket och sedan skulle man jobba väldigt lite. Jag har varit permitterad och gjort andra arbetsuppgifter som jag gör emellanåt, oavsett om det är pandemi. Jag gjorde också den här planen för att öppna upp smittsäkert, men det kompenserar ju inte hela året.
– Sedan är man inblandad i diskussioner. Tidsmässigt tar matcherna mycket tid, men jag är på kontoret i vanliga fall också.
– Medlemmarnas och supportrarnas perspektiv ska ju komma in i allt vi gör. Så borde det vara i alla klubbar, men framför allt i medlemsägda klubbar. Vi jobbar för deras skull. Så jag ska hjälpa till med det perspektivet oavsett om det gäller årskortsförsäljning eller kampanjer eller partners eller vad det är. Där är jag inblandad, även om det är av olika grad.
10. Hur länge kör du på?
– Jag vet inte. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt. Jag har varit det här sedan 2014, men det blir lite annorlunda med matchdags-SLO:erna som kommer in. Nu blir det andra utmaningar och andra möjligheter. Man kanske ska kombinera det med annat eller hitta en ny utmaning någon annanstans.
– Det är svinroligt, men det tar mycket energi att ens största intresse är ens jobb. Det kan vara lite svårt att dra gränser även om man har vant sig vid rollen och kan hantera de sakerna. Jag tror att jag kör på en tid till i alla fall. Någon gång satte jag gränsen att jag skulle sluta när jag fyllde 40 år och det gjorde jag i oktober, men nu fick jag en pandemi för att vila upp mig.
– Och jag får nya möjligheter att utvecklas med matchdags-SLO:erna.
11. Något mer du tänker om året?
– Årskortsförsäljningen har slagit rekord. Det fanns en viss oro att det skulle tid för folk att komma tillbaka.
– Men jag var inte så orolig. Jag trodde det skulle finnas en törst att gå på fotboll eller konserter eller vad som helst. Det intressanta är hur det här uppehållet kommer att påverka folks beteenden. De informella reglerna som finns på läktaren, och kulturen som finns där och allt sånt, kan förändra sig mycket på två år när man inte har varit där. Och de nya unga som kommer, hur är deras beteenden? Det ska bli intressant.
Foto: Bildbyrån