Dansk dokumentär om kaoset i Jammerbugt: MFF betalade 430 000 euro
Det har släppts en dokumentär i tre delar av danska DR, som bland annat går igenom Malmö FF:s forna samarbetsklubb Jammerbugt FC.
I den framkommer det nya uppgifter om den danska klubben, ägaren Klaus-Dieter Müllers skuld, och om MFF:s betalning till ett schweiziskt bankkonto som tillhör Müller.
Jammerbugt FC var samarbetsklubb för Malmö FF från sommaren 2021 till sommaren 2022. Samarbetet startades när tysken Klaus-Dieter Müller köpte den danska klubben för motsvarande 2,35 miljoner kronor. MFF och Müller hade en relation sedan tidigare, och Müller hade också flera kontakter i framför allt Nigeria och Mali som kunde användas för att hitta intressanta talanger.
I det första avsnittet inleds Jammerbugt-delen med att Müller sitter på ett kontor och pratar i telefon om två spelare från Nigeria.
– Det var en av mina partners i Nigeria. I Nigeria har vi väldigt bra kontakter, upp till NFF (Nigerianska fotbollsförbundet), säger Müller i dokumentären.
– Det är fullständigt korrupt, men inte det mest korrupta.
I dokumentären målas det upp en bild av en liten klubb som våren 2021 hade många lokalfostrade spelare i truppen, och som hade fått intrycket av att det bara skulle komma några enstaka utländska spelare. Enligt dåvarande tränaren Bo Zinck hade det pratats om två-fyra utländska spelare till en början, precis när Müller anlände som ägare. Så blev det inte.
– Det kommer in riktigt många spelare. Vi kommer upp till 10-12-14 spelare på ett ögonblick. Det blev människohandel. Det var bara ett flöde in, säger Zinck.
Enligt Transfermarkt gjordes det 35 värvningar under den första säsongen, där en mindre del var från Danmark.
Ett av problemen som det har rapporterats om var bristen på utbetalda löner. Sedan tidigare hade det rapporterats om att en spelare, Yusuf Nayara från Nigeria, skrev på ett kontrakt på tre år där han skulle tjäna 13 000 danska kronor i månaden hos klubben. Han fick dock ingen lön eftersom att Müller hävdade att det bara var ett “provkontrakt” som endast gällde om spelaren var i A-laget. Det är en kontraktstyp som inte är tillåten i Danmark, bland annat av visum-skäl och för att minimilön existerar i Danmark. Nayara fick i slutändan inte en enda krona i lön, trots att Jammerbugt FC var skyldiga honom tre årslöner.
I dokumentären kommer det fram ett nytt liknande fall. Shola Collins, även han från Nigeria, skrev också på ett kontrakt med Jammerbugt FC, men kontraktet undertecknades aldrig av Divisionsföreningen och var därför inte godkänt. Collins har av den anledningen inte haft rätt till några pengar, utan har bara fått totalt 3000 danska kronor i handpenning av Müller.
– Klaus berättade för mig att om jag hade spelat med (A-)laget vid månadens slut, så skulle jag få betalt. Jag gjorde det. Jag var i laget, men inget kom in, säger Collins i dokumentären.
Enligt dokumentären överförde också Malmö FF 430 000 euro (i dagens valutavärde motsvarande 4,7 miljoner kronor) till Müllers bankkonto i Schweiz år 2021. Daniel Andersson har tidigare sagt till Fotboll Skåne att det man betalade till Jammerbugt FC var lönen till de sex MFF-spelarna man hade på lån där, men inget annat. MFF-spelarna som var på lån dit var David Edvardsson, Mubaarak Nuh, Aleksander Damnjanovic Nilsson, Ismaël Sidibé, Emmanuel Igbonekwu, och Abdramane Djittèye.
I dokumentären bekräftas det inte vad inbetalningen var för.
– Det stämmer inte. Jag vet inte vem som ger dig den informationen, säger Müller när han får frågan om betalningen från MFF har något med köpet av klubben att göra.
Daniel Andersson till DR:
– Jag kan säga att vi har betalat Klaus för hans tjänster, men jag kommenterar inga summor.
– Du försöker hitta något som inte finns där, så jag kommenterar inte det.
Andersson stryker också under att MFF inte hade något med köpet av klubben att göra.
Jammerbugt FC gick i konkurs i augusti förra året. Enligt dokumentären hade Müller personligen skulder på över 10 miljoner euro (minst 110 miljoner kronor), skulder som han ska ha haft även under tiden som han var klubbägare i Jammerbugt FC.
Andreas Antypas, som har varit samarbetspartner och vän med Müller i över 40 år, säger i dokumentären att han från början inte visste om att Müller ägde en klubb i Danmark. Müller har i en tidigare intervju med HAZ sagt att pengarna kommer från en investerare som han inte vill namnge.
Betalningen för köpet av Jammerbugt FC ska ha kommit från det schweiziska bankkontot som står på Müller. Enligt Antypas har Müller inga pengar, utan har lånat en massa av “alla möjliga människor” och banker, inkluderat Antypas.
– Han lämnar ett finansiellt blodspår efter sig i Europa. Framför allt i Tyskland och Danmark, säger Antypas.
I dokumentären ska Müller också ha begärt 2000 euro för att ställa upp på en intervju.
Fotboll Skåne gjorde en egen gransking av Jammerbugt FC tidigare i år. Den finns att läsa HÄR.
Första delen av DR-dokumentären finns HÄR. Del två finns HÄR. Del tre finns HÄR.
Foto: Bildbyrån