LISTA: Från Kroon till Skulason och Hutchinson: Alla HIF:are i VM
Fotbolls-VM 2022 är igång. Den här gången blir Kanadas Atiba Hutchinson den ende spelaren i turneringen som tidigare representerat HIF.
Vi har grävt i historien och hittat 25 VM-deltagande spelare som antingen representerat HIF i VM, eller haft en bakgrund i klubben när de spelat VM – från tre färska SM-guldmedaljörer i Sveriges HIF-inspirerade taktiska uppställning 1934, till Hutchinson 88 år senare.
1934
Tre spelare från nyblivna allsvenska mästarna HIF reste med Sverige till den kontroversiella VM-turneringen i Mussolinis Italien:
Knut Kroon: 30-talets störste HIF:are? Vänsteryttern är i alla fall tidernas största HIF-målskytt i allsvenskan, med 141 fullträffar. Under HIF:s guldsäsonger närmast före VM, 1932-33 och 1933-34, gjorde han totalt 34 mål på 42 matcher.
Nils Rosén: Storväxt centerhalv och vid 32 års ålder landslagets äldsta spelare, samt lagkapten i Sveriges första VM-match.
Nils Axelsson: Högerbacken som är fyra i HIF-historien i antal allsvenska matcher. Vann, liksom Kroon, allsvenskan fem gånger med HIF. Noterbart i sammanhanget är att han av ideologiska skäl två år efter VM vägrade spela OS i Hitlers Berlin.
HIF-trion spelade alla i Sveriges första VM-match någonsin, mot Argentina. VM-silvermedaljörerna från 1930 hade rest till Europa med ett rent amatörlag, vilket gjorde uppgiften något enklare för Sverige. Kroon avgjorde matchen med sitt 3-2-mål med tio minuter kvar. Rosén stod för framspelningen till Sven Jonassons 2-2-mål.
Sverige spelade med den taktik som kallades för ”Helsingborgssystemet”, vilket HIF-spelarna så klart var vana vid – många andra svenska klubbar spelade enligt det ”engelska systemet” där centerhalven hade en mer defensiv roll.
Något gruppspel fanns inte vid den här tiden – Argentina-matchen var åttondelsfinal. I kvartsfinalen mot Tyskland skallade Rosén ihop med Ernst Andersson och båda tvingades bryta matchen. Avbytare fanns inte heller i fotbollen 1934, så Sverige fick spela med nio man och förlorade med 2-0.
1938
1934 hade HIF:s Lennart Bunke varit ”reserv på hemmaplan”. 1938 var han enda HIF:are i det svenska landslag som gick vidare på walkover i åttondelen mot Österrike, som nyss annekterats av Tyskland och inte var på plats i VM i Frankrike.
Sverige mosade sedan Kuba med 8-0 i kvartsfinalen, innan turneringen tog slut efter 1-5 mot Ungern i semin. Bollkonstnären Lennart Bunke, som gått från Höganäs BK till HIF i en kontroversiell övergång 1932, spelade dock inte någon av matcherna.
1950
Det var i Brasilien som HIF:s störste genom alla tider, Kalle Svensson, blev ”Rio-Kalle”. Enligt Jesper Högströms VM-boken hade Svensson, före premiärmatchen mot mellankrigstidens dubbla världsmästare Italien, främst setts som en spektakulär linjemålvakt. Mot Italien trädde han fram som en världsmålvakt när Sverige vann med 3-2. ”Rio-Kalle” gjorde den ena omöjliga räddningen efter den andra, bland annat en på ett friläge i slutminuten. Med tanke på smeknamnet är en lustig detalj att matchen inte spelades i Rio de Janeiro, utan i São Paolo.
Sverige gick vidare från gruppspelet (som nu införts) och Svensson åkte hem till Helsingborg med en bronsmedalj efter att Sverige avslutat finalgruppspelet med 3-1 mot Spanien.
1958
I Sverige-VM gjorde den nu 32-årige Kalle Svensson sina sista landskamper. Det blev hållna nollor för Svensson i tre av de fyra första matcherna: I gruppspelet vann Sverige med 3-0 mot Mexiko och 2-1 mot Ungern, samt spelade 0-0 mot Wales. Kvartsfinalen mot Sovjetunionen, med världens bästa målvakt Lev Jasjin, vanns med 2-0.
3-1 mot Västtyskland innebar att Svensson säkrade sin andra VM-medalj – bland svenska spelare är det bara han, Nacka Skoglund och Bror Mellberg som har lika många.
Och i finalen blev det som bekant fem insläppta mot Pelés Brasilien (2-5).
1970
Hans Selander hade lämnat HIF hösten före VM för att studera vid Ultuna, men trots spel i division III för Upsala IF blev han uttagen till VM i Mexiko. HIF:s kanske främste offensive ytterback någonsin kom undan från mästerskapet med lite mer heder i behåll än de flesta: Han medverkade nämligen inte i öppningsmatchen mot Italien (0-1), men spelade däremot både mot Israel (1-1 i vad som visserligen var en fiaskomatch) och Uruguay (1-0).
Mer än så blev det inte. Sverige hade behövt en tvåmålsseger mot Uruguay och åkte ur efter gruppspelet.
1978
Truppen till VM 1974 var den enda svenska i historien utan HIF-inslag. 1978 års lag i kontroversiella Argentina-VM innehöll däremot Marseilles Anders Linderoth, som var en mittfältstalang i HIF 1968-70. Den tidigare Stattena-spelaren var spelfördelare i den hyfsade öppningsmatchen mot Brasilien (1-1). Men efter den tunga förlusten mot Österrike (0-1) i andra matchen blev han petad till förmån för Olle Nordin och fick nöja sig med ett inhopp mot Spanien. Även den matchen förlorades (0-1) och Sverige åkte hem efter gruppspelet.
I Sveriges lag fanns även MFF:s Thomas Sjöberg, som senare i karriären gjorde tre säsonger i HIF (1983-85).
1990
När Sverige var tillbaka i ett stort mästerskap efter tolv års ökenvandring hade helsingborgaren Roland Nilsson mutat in högerbackspositionen i landslaget. ”Rolle” gjorde totalt fyra sejourer i HIF, som han först kom till som tio-åring. Vid den här tiden spelade han sin klubbfotboll i Sheffield Wednesday. Han var på planen i samtliga svenska spelminuter och tvingades genomleva de tre 1-2-förlusterna mot Brasilien, Skottland och Costa Rica.
I den svenska truppen fanns dessutom ett fång spelare som senare i karriären skulle komma att representera HIF: Mats Magnusson, Janne Eriksson, Sven Andersson och Ulrik Jansson. Av dessa var det bara ”Masse” som fick speltid – 45 minuter i premiären mot Brasilien.
1994
Roland Nilsson-eran rullade vidare när Sverige hämtade hem bronset i USA – han spelade på nytt varje minut i Sveriges sju matcher. Nilsson hade precis före VM vänt hem till HIF igen, efter tolv år i andra klubbar (förutom ett kort lån 1992). I VM slog han inlägget till Kennet Anderssons klassiska 2-2 i kvartsfinalen mot Rumänien – och ett par minuter senare satte han en av målen i straffläggningen.
I truppen var även Henrik Larsson med. Anfallstalangen var en favorit bland fansen och intresset kring Larsson blev inte mindre av att han efter bara några minuter på plan i öppningsmatchen mot Kamerun drog iväg det ribbskott som ledde till Martin Dahlins 2-2-kvittering.
”Henke” startade två matcher i VM: Mot Brasilien i gruppspelet (1-1) och bronsmatchen mot Bulgarien (4-0), med det ikoniska 3-0-målet då han gjorde bort Trifon Ivanov. Dessutom satte även han en (kylig) straff mot Rumänien. Larsson, som året före lämnat HIF för Feyenoord, var kanske inte en av huvudrollsinnehavarna i bronslaget – men han hade åtminstone en stark biroll.
2002
Framme i Japan 2002 hade en 30-årig Henrik Larsson växt in i en tydlig huvudroll. Han dominerade mot Nigeria och gjorde Sveriges båda mål i 2-1-segern. I åttondelen mot Senegal gjorde han sitt för att det skulle bli en klassisk svensk VM-sommar – i form av en 1-0-nick. Men Henri Camaras två mål krossade den blågula drömmen (1-2).
I det svenska laget fanns ytterligare tre före detta HIF-spelare: Andreas Jakobsson var gruppspelets utropstecken. I skadade Patrik Anderssons frånvaro levererade han den ena stormatchen efter den andra i mittlåset – han var starkt bidragande till Sveriges avgörande gruppspelspoäng mot Argentina (1-1). I den matchen hoppade Mattias Jonson in. Guldhjälten från 1999 orsakade dock den straff som sydamerikanerna kvitterade på i slutminuterna. Även Erik Edman var med i truppen, men spelade inte.
2006
Henrik Larsson reste till VM som nybliven Champions League-mästare med Barcelona. Efter VM skulle han återvända hem till HIF efter 13 år utomlands.
Mästerskapet blev dock hans kanske svagaste i karriären. Han blev visserligen noterad för ett mål mot England i den avslutande gruppspelsmatchen (målet fastställde slutresultatet till 2-2, men Olof Mellberg har hävdat att han var sist på bollen). Men Sveriges anfallsspel lyfte egentligen aldrig och mot Tyskland i åttondelsfinalen (0-2) drog Larsson en straff över ribban.
Mattias Jonson användes fortsatt som en komplementspelare på kanten och startade mot både England och Tyskland.
Erik Edman hade nu avancerat i hierarkin och var självskriven som vänsterback. Även Andreas Jakobsson var med i truppen igen, men fick ingen speltid.
2014
Fotbollen hade moderniserats och för första gången spelade en före detta HIF-spelare VM för ett annat landslag än det svenska. Nantes Alejandro Bedoya, som lämnat HIF ett år tidigare, var en del av det amerikanska landslag som överraskande slog ut Portugal i gruppspelet. Bedoya startade tre av fyra matcher som yttermittfältare – med främst defensiva uppgifter. I premiären mot Ghana tog USA en tung 2-1-seger.
I åttondelsfinalen mot Belgien spelade Bedoya 105 minuter, men blev utbytt efter att Romelu Lukaku i förlängningen efter många om och men överlistat en heroisk amerikansk målvakt i Tim Howard (1-2).
I den amerikanska truppen fanns dessutom den senare HIF-spelaren Mix Diskerud, som dock inte fick någon speltid.
2018
Likt Henrik Larsson tolv år tidigare skulle Sveriges landslagskapten direkt efter VM vända hem till HIF. Andreas Granqvist var en av Sveriges förgrundsfigurer och gjorde två straffmål i gruppspelet – mot Sydkorea (1-0) och Mexiko (3-0).
I den svenska truppen fanns även den tidigare HIF-spelaren Emil Krafth, som kastades in från start i kvartsfinalen mot England (Mikael Lustig hade ådragit sig sin andra varning i åttondelen mot Schweiz). Det blev ett elddop för unge Krafth och Sverige hade ingen chans mot engelsmännen, men det blev i alla fall vårt lands bästa VM på 24 år.
I Sveriges lag fanns dessutom Martin Olsson, som två år senare gjorde en säsong i HIF.
En annan före detta HIF:are som hade en stor roll i turneringen var Alfred Finnbogason. I EM 2016 var Island sensationslaget nummer ett och i öppningsmatchen mot Argentina fortsatte de likadant i VM i Ryssland. Finnbogason kvitterade Sergio Agueros ledning och Island fick med sig en poäng från matchen sedan Hannes Halldorsson räddat en Lionel Messi-straff.
Fler poäng blev det dock inte för Island, som dessutom hade Olafur Skulason (i HIF 2007-09) i truppen. Finnbogason missade en bra chans mot Nigeria (0-2) och efter 1-2 mot Kroatien fick islänningarna resa hem. Skulason fick ingen speltid i VM.
2022
HIF har en representant i Qatar-VM. När Di röe värvade Atiba Hutchinson från Öster inför säsongen 2004 var det inte så många som trodde att han 19 år senare, i november månad, skulle göra VM-debut – men så ser det ut att bli. Kanada har kvalat in till VM för första gången sedan 1986 och den nu 39-årige Besiktas-mittfältaren är lagkapten.
Ett tag såg VM ut att vara i fara för Hutchinson, som dragits med en skada under hösten. Men i genrepet mot Japan i torsdags blev det 63 spelminuter och det mesta talar för att han finns med när Kanada möter Belgien på onsdag.
Källor:
Knut Knutsson (red.) – Allsvenska Spelare 1924-2012
Jesper Högström – VM-boken
Wikipedia
Foto: Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne