DOKUMENT: Så använder HIF mental träning för att ta sig an ödesmatcherna
HIF möter Varberg imorgon. Efter en poäng på åtta matcher är det en viktig match mot ett lag i den nedre delen av allsvenska tabellen, en match som kallats för en ”VM-final” av tränaren Mattias Lindström.
Hur tar man sig an en så viktig match på rätt sätt? Och hur använder HIF nye idrottspsykologen Magnus Winters kompetens? Fotboll Skåne har pratat psykologi, kommunikation på planen, erfarenheter av bottenstrid och självmål med några av ledarna i laget.
– När du är på matchen är det en vanlig match, du spelar som alla andra matcher, förbereder dig så bra som möjligt. (Alex) Ferguson sa ”you don’t play the occasion, you play the game”: Spela matchen bara, tänk inte på det runt omkring, säger Thomas Rogne, som lär göra sin HIF-debut mot Varberg.
Thomas Rogne kom till HIF i förra veckan. Den 32-årige mittbacken har delvis värvats för sina ledaregenskaper. Han har redan träffat HIF:s nye idrottspsykolog Magnus Winter individuellt och fått en bild av hur dennes arbete har inletts och vad man vill uppnå med det.
– I alla klubbar jag varit i, förutom i Grekland (Apollon Smyrnis), har man haft idrottspsykolog. Det handlar mycket om att spela som ett lag, inte bara tänka på sitt eget spel utan hjälpa dem runt omkring sig, säger Rogne.
Winter har också haft möten med var och en av HIF:s lagdelar. Rogne har hunnit vara med när han träffade backbesättningen.
– Vi satt ned och öppnade våra hjärtan och sa vad vi känner och vad som kan bli bättre. Vi är olika typer av människor och har olika personligheter och behöver vara ihopkopplade för att vinna fotbollsmatcher, berättar lagkapten Viljormur Davidsen.
– Han kommer med bra övningar som vi kan använda i det dagliga men också under matcherna, säger Davidsen om idrottspsykologens arbete.
En sak som man fokuserat särskilt på är att använda spelavbrott för att snacka ihop sig under matcherna.
Läs hela artikeln!