Fler nyheter inför CL-2024: En plats upp och SM-vinnaren kan starta senare
Fler nyheter om hur framtidens Champions League och Europaspel blir har släppts av klubborganisationen ECA.
Det blir en helt ny princip för hur CL- och EL-vinnare som inte behöver använda sin mästarplats ska ersättas.
För Sveriges del visar de nya dokumenten att det gäller att steppa upp en plats i nationsrankingen för att SM-vinnaren säkert ska slippa en omgång i CL-kvalet.
De europeiska klubbarnas organisation ECA har publicerat nya detaljer kring hur Champions League och de andra klubblagsturneringar blir från 2024 och framåt.
De stora dragen vet vi redan:
- Grupperna ersätts av en enkelserie där alla inte möter alla.
- 32 lag blir 36 i alla tre turneringarna.
- Det blir åtta matcher i grundfasen av Champions League och Europa League. I Conference League blir det fortfarande sex.
- Fem istället för fyra mästarlag får kvala in i Champions League (enklare för SM-vinnaren att gå hela vägen).
- Två av de nya platserna i Champions League fördelas efter en helt ny princip: de två länder som fick högst rankingpoäng förra säsongen får med en extra klubb. Det blir den med högst ranking som inte är klar för CL redan.
- Fler klubbar från fler länder får starta i Europa League-kvalet, däribland svenska cupvinnaren.
22:an slipper CL-Q1
Den nya access-list ECA presenterar finns en högaktuell sak för Sverige. Mästarna i länderna 15-22 startar alla i Champions League-kvalets andra omgång (CL-Q2). Sverige är just nu 23:a vilket betyder att man även i fortsättningen får starta i CL-Q1.
Kan Sverige gå om Cypern på nationsrankingen i år och knipa 22-platsen är det en stor fördel. Då startar svenska mästaren i CL-Q2 2024 och har redan från början två fallskärmar: vid första förlusten åker man ner i EL-kvalet, vid andra i ECL. Startar man i CL-kvalets första omgång och åker ut är det direkt ner i Conference League-kvalet utan någon ytterligare fallskärm.
Möjligheten att få starta i CL-Q2 som 23:a är inte helt borta ändå. Om regerande CL-mästare även tar sig till Champions League via den inhemska ligan går den till en av de CL-kvalande klubbarna (se längre ner) och kvalgränserna förskjuts. Exakt hur vet vi inte i nuläget, men det borde göra att 23:an slipper CL-Q1. Och det är väldigt sällan som CL-mästaren inte klarar en topp-fyra plats i sin liga.
Chansen att en lågrankad svensk mästare tar sig till gruppspel om den startar i CL-Q2 är stor. Allt som behövs är en seger på tre försök. Startar man i CL-Q1 blir det betydligt svårare.
Cupvinnaren i EL-kvalet
Som tidigare framkommit blir det fler klubbar som får chansen att kvala till Europa League. När Conference League skapades förvandlades samtidigt den tidigare breddturneringen Europa League till ett litet mini-CL där bara lag från de femton bästa länderna fick kvala.
Från 2024 öppnas EL-kvalet för cupmästare (eller ligatvåan om cupvinnaren är klar för CL-kvalet) från de 33 bästa nationerna. Med Sverige på en 23:e plats ska det inte vara något problem för cupvinnaren 2024 att få börja i EL-kvalets första omgång.
Fler klubbar från samma land
Idag kan som mest fem klubbar från samma land spela i Champions League. Det finns en chans att sex kvalificerar sig (fyra via ligan plus CL- och EL-vinnare som båda kommer femma eller sämre i ligan) men då flyttas det sista av dem ner i Europa League.
Den begränsningen försvinner 2024 och det blir fritt fram för hur många klubbar som helst från samma land. I ett extremfall kan ett land få sju platser i Champions League: fyra kvalificerar sig via ligan, två som missar topp-4 i ligan vinner CL och EL och ytterligare en genom att landet fick högst eller näst högst koefficient (rankingpoäng) förra säsongen.
Det är en regeländring som bara kommer att gynna England eller möjligen Spanien.
Fler matcher inom samma land
Så fort enkelserien som ersätter gruppspelet är färdigspelad är det fritt fram att möta lag från samma nation. Idag är det först från kvartsfinalerna det kan ske. Med tanke på att de bästa länderna kan få fler klubbar med i Champions League får man nog se det som positivt för lag från mindre nationer.
I teorin kan sju engelska klubbar ta sig till Champions League åttondelsfinaler. Hade nationsförbudet funnits kvar hade de sluppit mötas där och alla sju hade haft chansen att gå vidare till kvartsfinal. Från 2024 är det troligt att ett par av de engelska klubbarna lottats mot varandra och därmed hade åtminstone något missat kvartsfinal.
Om mästarplatserna i CL inte används
Vinnarna av Champions League och Europa League kommer precis som idag att vara garanterade en plats i nästa Champions League.
Om vinnarna även kvalificerar sig till CL via en topplacering i den inhemska ligan går idag platserna till den klubb som står näst i tur att få en direktplats enligt Uefas fördelning (access-list). Om CL-vinnaren inte behöver använda mästarplatsen är det ettan i det elfterankade landet som går direkt in i CL istället för att kvala. Om EL-mästaren redan är klar för CL blir det trean i den femteplacerade nationen (alltid Frankrike) som får den.
Nu byter man helt system.
Går på klubbranking istället
Om Champions League-vinnaren kvalificerar sig till CL även via ligan är det mästarklubben med högst ranking i kvalet som får den. I år hade det varit Dinamo Zagreb från Kroatien.
Om Europa League-vinnaren inte behöver utnyttja sin mästarplats går den till det lag i hela CL-kvalet (både mästarspår och ligaspåret) som har högst ranking. Om EL-vinnaren Eintracht Frankfurt inte hade behövt använda mästarplatsen själv i år hade Benfica gått direkt in i Champions League.
Det är en förändring som gynnar klubbar som drar en stor del av rankinglasset själv i sin nation. Som nationsrankingen utvecklat sig är det bara nationer med flera lag som går åtminstone till gruppspel som kan nå elfteplatsen. Nu kommer även riktigt bra klubbar från svagare länder att ha chansen på en plats direkt in i Champions League.
Om CL-mästaren inte behöver använda sin plats är det klubbar som Dinamo Zagreb, Sjachtar Donetsk, Slavia Prag och Basel som kan få den chansen de närmaste åren. Om EL-mästaren inte behöver använda sin plats blir det troligen en portugisisk klubb som får den.
Om mästarplatsen i EL inte används
Idag går vinnaren av Conference League direkt in i Europa League. Behöver den platsen inte användas blir det cupvinnaren/ligatrean i land sju som tar över direktplatsen in i Europa League. Från 2024 blir det istället den högst rankade klubben i Europa League-kvalet.
Vill man vara positiv kan man säga att det ökar chansen för en klubb från en mindre liga att gå direkt in i Europa League. Men i verkligheten blir det i stort sett som idag: platsen kommer att gå till ett lag från någon av ligorna precis under de fem stora, som Portugal, Nederländerna eller Belgien.
CL-förkvalet försvinner
Mästarlagen från de fyra sämsta nationerna behöver idag kvala för att ens få vara med i kvalet till Champions League. Det är en lite udda cupturnering i enkelmatcher mellan fyra klubbar från småländer som har sin charm, men känns helt onödig.
Det tycker Uefa också och skrotar förkvalet från och med 2024. Det gör att även San Marinos, Andorras och ett par andra blåbärsnationers mästarklubbar får starta direkt i CL-kvalets första omgång. En rättvisefråga som ingen annan än de närmast sörjande bryr sig om.
Lottningen i Conference League
Medan CL och EL kör åtta matcher i den nya ligafasen kommer Conference League bara att ha sex. Vilka av de 36 lagen i varje serie som ska mötas kommer att bestämmas på två olika sätt.
Det har varit känt ett tag att CL och EL kommer att delas in i fyra seedningspotter med nio lag i varje baserat på klubbrankingen. Alla klubbar lottas mot två lag från varje pott.
Nu skriver ECL att i Conference League, där det bara ska spelas sex matcher, delas klubbarna upp i sex potter med sex lag i varje. Alla lag dras mot en ur varje pott.