Europeisk utblick: Ligan där samma lag kan bli mästare och åka ur
Flera av Europas ligor drar igång i helgen efter ett kortare juluppehåll.
Allt fler satsar på olika former av slutspel för att öka spänningen i ligan.
Längst går Malta som redan kört ett slutspel i höst och nu nollställer ligan när vårsäsongen drar igång. Formatet är intrikat och gör att ett lag kan koras som mästare samtidigt som det åker ur serien.
Premier League och de skotska och israeliska ligorna har spelat på över juldagarna medan resten av de europeiska ligorna haft kortare eller längre uppehåll. Den här helgen återstartar flera av dem, bland annat Frankrike, Italien och Portugal. Cypern tjuvstartade redan i torsdags.
Malta går över till slutspel
Bland omstartarna sticker maltesiska ligan ut. De blickade mot Sydamerika när de helt bytte format på ligan inför säsongen. Nu nollställer de hela ligan efter hösten och börjar om från början igen.
Malta följer trenden med att tro att slutspel gör serierna mer spännande, vilket ska locka större publik och fler sponsorer. I år är det 22 av Europas 53 ligor (Ryssland oräknat) som avgörs med någon form av slutspel. Den stora övergången till slutspel tog fart efter 2010 men höll sig rätt länge under tjugo ligor. De senaste åren har ett par till övergett den raka serien där alla möter alla två, tre eller fyra gånger per säsong.
En höst- och en vårserie
Inför den här säsongen är det bara Malta som tagit steget över till slutspel. De ratar alla format som används i Europa och importerar sitt från Sydamerika. Malta delar nu upp ligan i två säsonger (opening round och closing round, höstserie och vårserie) som båda spelas likadant. Först en grundserie där de tolv lagen möter varandra en gång, sedan ett slutspel där de sex bästa möts en gång till (och de sex sämsta).
När både höst- och vårserien är klara avgörs vem som blir mästare genom en minicup mellan ettorna och tvåorna från de båda säsongerna. Om samma lag vunnit både höst- och vårserien blir de mästare utan att behöva spela minicupen.
Höstserien spelades färdig före jul och vanns av Floriana med Birkirkara på andraplatsen. Om inte Floriana tar hem även vårserien får de två vara med och göra upp om ligatiteln i en minicup med vårens etta och tvåa.
En trea kan bli mästare
Lite udda blir det om det bara är tre lag som kommit på de två första platserna i serierna. Det händer om Floriana blir tvåa i vår och Birkirkara blir trea eller sämre. Då får även den bästa trean (flest poäng sammanlagt de två säsongerna) vara med i minicupen som utser mästaren. Med lite flyt räcker det alltså med att bli trea under antingen hösten eller våren för att få chansen att bli mästare i ett ovisst cupspel.
De två lagen som flyttas ned från högstadivisionen utses på samma sätt. De två som kommer sist i varje serie lottas möts i en minicup (bara semifinaler) där förlorarna åker ut och vinnarna stannar kvar.
Mästarna åker ur?
Det här formatet öppnar för möjligheten att samma lag som koras till mästare åker ur. Det räcker med att bli tvåa i ena serien och komma näst sist i den andra för att få spela både minicup om mästartiteln och gå en match mot ett annat loserlag om att undvika att åka ur. Det skulle rentav kunna vara samma fyra lag som möts både i titelcupen och i nedflyttningscupen.
Spännande blir det säkert, men så mycket sportslig rättvisa blir det inte.
Klubbarna har tagit över
Bakgrunden till formatbytet är att ligaklubbarna tagit över driften av ligan från förbundet. Det fungerar likadant i Sverige där elitklubbarnas SEF arrangerar Allsvenskan.
Elitklubbarnas ordförande, förre utrikesministern Joseph Muscat, kommenterar formatbytet till The Malta Independent så här:
– Formatändringen kommer varken att vara frälsningen eller domedagen för maltesisk fotboll, men de kommersiella intressenterna har reagerat positivt, så nu kan ligan åtminstone försörja sig själv.
Muscat säger sig vara medveten om att det nya systemet är svårare att förstå sig på, men tror inte att det är ett problem. Han ser rugbyn som en förebild:
– Jag tror att många som ser rugby inte har en aning om vad de tittar på, men de går dit för upplevelsen.
Sportslig orättvisa
Vad gäller sportslig rättvisa är inte Malta ensamma om att offra den för att få till fler spännande matcher. I Bulgarien, Rumänien och Österrike är matcherna som spelas under hösten bara hälften så mycket värda som de som spelas på våren när ligan avgörs. I de ligorna får lagen som går vidare till mästerskapsserien bara med sig hälften av poängen från grundserien.
Moldavien har tagit det ett steg längre och nollställer poängen när mästerskapsserien inleds. Allt för att Sheriff Tiraspol inte ska kunna avgöra guldstriden redan i november.
Siffror om Europas ligor
En rak serie där alla möter alla två gånger är fortfarande den vanligaste ligaformen. 15 av Europas 53 ligor, däribland Allsvenskan, spelas så. Lägger man till ligorna där alla möter alla tre eller fyra gånger är det 31 ligor som spelar en rak serie.
Tio lag i rak serie där alla möter alla fyra gånger används i tio ligor. Det är främst i f d Sovjetstater och på Balkan den förekommer. Det är den vanligaste formen om man tittar både på format och ligastorlek.
Den vanligaste ligastorleken är tio eller tolv lag. Det är tretton ligor som har det. Att ha sexton lag, som Allsvenskan, kommer närmast efter. Det är elva ligor som är så stora.
Tolv serier har någon form av Europaplayoff. Det är vanligast i ligor med mästerskapsserie, men Nederländerna försöker hotta upp sin raka serie med ett Europaplayoff. I Eredivisie möts lag fem till åtta i en minicup om att få kvalplatsen till Conference League. I ligorna med slutspel är det ofta vinnaren av nedflyttningsserien som möter trean eller fyran från mästerskapsserien om den sista Europaplatsen.
Tredelade mästerskapsserier. Grekland sällar sig till Bulgarien och Tjeckien genom att dela ligan i tre serier istället för två när man går in i slutspelet. Då får man en mästerskapsserie (fyra-sex lag), en Europaserie (fyra lag, vinnaren får sista Europaplatsen) och en nedflyttningsserie (resten, sex-åtta lag). Även detta är ett sätt att försöka få alla matcher att betyda något.
Läs mer: Jag skrev om utvecklingen av Europas ligaformat för tre år sedan också. Då under rubriken ”Slutspelshysterin som kom av sig”.