Gräs vs plast är oförändrat 2023 i Allsvenskan
Allsvenskan 2022 hade sju lag som spelade på plast medan övriga nio lag spelar på riktigt fotbollsunderlag. Svensk fotboll fortsätter att skämma ut sig genom att tillåta att lag i den professionella högsta serien tillåts att spela plast, trots geografiska förutsättningar att kunna erbjuda en gräsplan. Dock går det att trösta sig med att det i alla fall inte blir fler lag som spelar på plast säsongen 2023 utan det blir samma antal som varit fallet 2022.
Sju lag spelar på plast även 2023
Visst hade det varit en bonus om tre plastlag åkt ur serien och tre gräslag gått upp men det blir i alla fall oförändrat inför säsongen 2023. Detta då GIF Sundsvall åker ur Allsvenskan men ersätts av Brommapojkarna. Helsingborg IF spelar visserligen på gräs och åkte ur men de ersätts av Halmstad BK.
Vem som kvalar sig kvar återstår att se men såväl Öster som Varbergs BoIS spelar på gräs så ur ett perspektiv med gräset i fokus spelar det ingen roll. Det gör att det kommer att vara sju lag återigen som spelar på plast säsongen 2023. BK Häcken, Djurgården och Hammarby slutade topp 3 och spelar på plast. Detsamma gäller Elfsborg, Sirius och IFK Norrköping.
Övriga lag spelar på gräs
Det kommer fortsatt att vara nio lag som spelar på riktigt underlag, d.v.s gräs, i Allsvenskan 2023. AIK, Kalmar FF, Malmö FF, IFK Göteborg, Mjällby, Värnamo, Degerfors och Varberg/Öster spelar på gräs säsongen 2023. Därmed går det att trösta sig med att det i alla fall är en majoritet av lagen som spelar på gräs fortfarande.
Med bra svenska spelbolag som pumpar in pengar i Allsvenskan borde det införas ett krav på att förbjuda plast inom svensk toppfotboll. Vissa lag hade kunnat ansöka om dispens på grund av klimatet som exempelvis Sundsvall. Men att det i Stockholm går att ha gräs samtidigt som det i samma stad spelas på plast är en gåta. Och att det är plast i Borås, Norrköping och Göteborg är än mer pinsamt.
Kan Sverige följa Nederländerna?
Sverige borde följa Nederländerna som under 2022 beslutade att plast ska förbjudas som underlag i högstaligan. Den 1 december ska klubbarna, i en ren formalitet, rösta igenom förslaget men alla är överens om att konstgräset ska försvinna. Nederländerna inför detta i ett försök att slå sig in bland de sex bästa ligorna i Europa. Från och med sommaren 2025 förbjuds plast som underlag i Eredevisie.
Visst hade det varit bra för svensk fotboll om Sverige gått samma väg. Det är direkt pinsamt att en professionell liga i fotboll inte har riktigt underlag. Men det känns långt borta att Allsvenskan skulle införa konstgräs med tanke på hur vissa klubbar och spelare ställer sig inför underlaget.
Vinnaren av Allsvenskan spelar oftast på gräs
Vinnaren av Allsvenskan 2022 spelar på plast då BK Häcken säkrat SM-guldet, vilket var en rejäl överraskning då oddsen hos Bethard och andra spelbolag pekade på Malmö FF som vinnare. Så här ser det ut de senaste tio åren vad gäller vinnare av SM-guldet och det underlag de spelat på.
2022: BK Häcken (Plast)
2021: Malmö FF (Gräs)
2020: Malmö FF (Gräs)
2019: Djurgårdens IF (Plast)
2018: AIK (Gräs)
2017: Malmö FF (Gräs)
2016: Malmö FF (Gräs)
2015: IFK Norrköping (Plast)
2014: Malmö FF (Gräs)
2013: Malmö FF (Gräs)
På de tio senaste säsongerna är det därmed sju gånger som guldet hamnat hos ett gräslag och tre gånger som ett lag som spelar på plast har vunnit. Nu återstår det att se hur går det 2023 med identiskt med plastmattor som 2022.
Foto: Bildbyrån