Hur ser det ut för Sveriges fotbollslandslag inför VM 2026?
Den 23:e upplagan av världsmästerskapen i fotboll för herrar 2026 kommer att spelas i tre värdländer, Kanada, Mexiko och USA. Den sistnämnda nationen får nog de flesta att tänka på Fotbolls-VM i USA, året var 1994, Sveriges herrar kammade hem bronset. Laget 94 har satt sin prägel i den svenska fotbollshistorien, men hur ser det ut idag? Vägen till VM 2026? Vem blir ny förbundskapten? Många frågetecken! Det kommer vi till senare i den här artikeln, men innan dess.
Detta är en annons
Är du intresserad av fotboll eller sport så kan betting ge den där extra spänningen inför en stundande fotbollsmatch. Bettar du på bettingsidor med svensk licens kan du känna dig säker med BankID för säkra registreringar, insättningar samt uttag. Dessutom med smidiga betalningsalternativ som Swish och Trustly. Nu tillbaka till Sveriges fotbollslandslag.
Vägen till Fotbolls-VM 2026
Nu är det officiellt vem som tar över efter Janne Andersson som förbundskapten för Sveriges herrar. Det är före detta danske storspelaren och internationellt kända tränaren Jon Dahl Tomasson. På sin tid en anfallare som var känd för att vara en notorisk målskytt. Kan det här betyda ett mer offensivt landslag? Enligt gamla mittfältsgeneralen och idag fotbollschefen Kim Källström så är fallet det, svenska herrlandslaget kommer byta taktik till en mer offensiv sådan. Assisterande coach blir holländaren, Remy Reijnierse, duons kontrakt sträcker sig från 1 mars till att kvalet till VM 2026 är avklarat. Blir det avancemang då förlängs kontraktet automatiskt.
Nya förbundskaptenen har tid på sig
I mars 2024 kommer de första träningsmatcherna att spelas med den nya tränarduon. Därefter blir det en väntan till hösten då Nations League ska spelas i C-divisionen. Det här kommer att följas upp med en januariturne 2025 och våren samma år ska VM-kvalet för 2026 påbörjas för det svenska herrlandslaget. Väntan kommer att kännas lång i och med det missade avancemanget till EM innan det bär av till att slåss om platserna för avancemang till större mästerskap igen.
Två gånger i rad har Sveriges herrlandslag i fotboll missat stora mästerskap, först VM och nu senast EM, sist det hände var 1998. Det här ger den nya tränarduon tid, tid på sig att bygga upp en ny taktik, lära känna truppen, testa sig fram i spelartruppen i matcher som inte kommer att ha någon större betydelse, mer än äran. Eftersom chansen att få en VM-plats via Nations League är nästintill obefintlig samt att resterande matcher är träningslandskamper innan det är dags för viktiga VM-kvalmatcher.
Slutligen, ordspråket “inget ont som inte för med sig något gott” kan mycket väl vara det svenska herrlandslaget i fotboll behöver. Missade mästerskap i det som gör ont, ny tränarstab och ett nytt spelsätt tillika tid att etablera spelsystemet i det som är gott. Får vi se ett nytt 94 i USA 2026, återstår att se, först måste vi ta oss dit.
Text: Samuel Khalighy – Frilansskribent
Foto: Bildbyrån