Theodor Olsson: “Miljön är mycket mer kärleksfull än vad jag först trodde”
Det är inte bara Henrik Rydström som har gjort sitt första ordentliga halvår i Malmö FF.
Theodor Olsson är ny både på att vara i Malmö FF och att vara i ett topplag.
Fotnot: intervjun genomfördes för knappt två veckor sedan.
Tidigare i år berättade Rydström att Olsson kunde ligga och skaka om nätterna, för att han var så glad över att vara i Malmö FF. Riktigt den nivån är det inte längre.
– Men jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt, säger Theodor Olsson till Fotboll Skåne.
– I början hade man lite överflöd av energi. Nu kan man bli lite trött ibland också. Det är mycket att göra, men det är jättekul.
Har det varit ungefär som du tänkte dig att det skulle vara i MFF?
– Nej, inte riktigt. Miljön är mycket mer kärleksfull än vad jag först trodde att den skulle vara. Jag trodde att det skulle vara mer att man inte kommer så pass nära människor som man gör. Att det inte skulle vara lika familjärt. Nu när jag har varit här så vet jag hur familjärt det är.
Hur är det att jobba med Rydström igen? Är du helt utsliten om dagarna?
– Nej, det är inte alls som i Sirius. Det är bättre. Det är väldigt roligt att jobba här.
– I Sirius var det bara mig som han mejlade klockan två på natten. Nu är det utspritt på många personer.
Olsson beskriver sig som ett bollplank för Rydström (“men utan att förminska min egen roll”). En annan stor arbetsuppgift är att han har många individuella samtal med spelare. Efter intervjun har han inbokade individuella samtal med Sebastian Jörgensen, Joseph Ceesay, Pontus Jansson, och Otto Rosengren, där Rydström den här gången är med på alla möten utom Ceesays.
Vad pratar man om? Är det bara speltekniska saker och spelfilosofi? Eller är det också att behöva hjälp med att byta en glödlampa?
– Inte så mycket att byta glödlampa. Där är det mer att fråga om de får hjälp med vissa saker.
– En stor del på mötena är att sätta mentaliteten, ett mindset, i hur vi ser på saker. Att vi går för strupen som vi har sagt så många gånger. Vi ska alltid gå för nästa mål. Om motståndaren är bra så är vi glada för det. Det tvingar oss att göra oss bättre. Vi vill skapa den mentaliteten hos spelarna. Det är nog det första, och efter det går vi in på mer speltaktiska inslag i hur vi gör.
– Men att försöka forma in spelarna i mentaliteten, det är etta. Allting är upp till oss. Vi kan inte skylla på någon annan. Det är upp till oss att hantera och stå för konsekvenserna av olika saker.
– Jag tycker att vi har många bra exempel (på bra mentalitet). Mot Sirius, när vi kollade på det igen, så såg vi saker efter vårt 2-0-mål. Den perioden på 15-20 sekunder. Det är definitionen av att alltid gå för nästa mål.
– Vi har 2-0, Sirius är en spelare färre, men direkt när de spelar igång avsparken, då bara störtar Musti (Zeidan). Och så går bollen vidare och Isaac Kiese Thelin är där. Och sen går bollen vidare och Sebbe Nanasi bara störtar. Och så slänger sig Moisander in i en tackling. Vi vinner bollen och försöker spela framåt. Det tycker jag var ett fantastiskt bra sätt i att gå för nästa mål.
Är det någonting som inte har gått som så bra som ni hade hoppats på?
– Man fastnar lite grann i nuet.
– Det är inte som att vi går ut på träningen och tycker “Fan vad bra allting har gått”. Vi tycker att vi har många saker som vi behöver bli bättre på. Samtidigt som när man sedan tänker tillbaka på hur det var i januari, då kan man ändå klappa sig lite på axeln och känna “Okej, det har faktiskt blivit bättre”. Även fast vi tycker att vi ska vara bättre på att pressa, så vi har blivit så jävla mycket bättre på det sedan i januari.
– Men om jag ska ta några specifik saker som jag hade hoppats att vi skulle vara bättre på så är det till exempel offensiva fasta situationer och kontringar. Det är två saker som vi hade hoppats att vi skulle vara bättre på än vad vi är, men det ska vi nog också kunna bli bättre på.
Har Rydström förändrats något under det här halvåret?
– Jag tycker nog att han är sig hyfsat lik. Han blir lite kaxig ibland när det har gått bra.
– Nej, men han är ändå ganska lik. Jag tror mer att, om vi pratar både för mig och honom som kom in som nya, så efter ett halvår så känner man sig mer trygg och bekväm. Man känner människorna runt om sig. Vi kan rutinerna. Så det är lite mer att man kanske kan leva ut sitt fulla jag. Det ser man väl på honom. Han kanske känns lite tryggare i vardagen än vad han var i början.
Vad ser du fram emot i höst?
– Att lyfta bucklan. Det är den stora grejen.
– Men det kommer att vara många saker på vägen dit. Det är också där vi pratar om mentaliteten. Att vi ska försöka få spelarna att njuta i den mån man kan njuta. Vi behöver kämpa en massa. Min höjdpunkt den här våren är Patriot-målet mot Halmstad borta. Det är därför man har kämpat som fan i 90 minuter för att fixa tre poäng.
– Att få uppleva de där grejerna med att behöva kämpa är det väldigt fina i det som ska leda fram till en buckla. Jag hoppas att jag får uppleva fler sådana stunder och fler framgångar på vägen.
Vad kände du då när ni ledde med 3-0 mot Varberg efter typ tolv minuter?
– Det var så konstigt. Jag har alltid varit i botten. Jag har aldrig varit topp-åtta. Jag har aldrig vunnit en match i Allsvenskan med fler än tre mål. Och så ledde vi 3-0 efter en kvart.
– Det var en jättemärklig känsla som jag inte hade upplevt innan, men nu har jag upplevt den två gånger. Det jag kände var väl att “Oj, vad konstigt det här känns. Vad ska vi göra nu?”.
Theodor Olsson var en av de i MFF som hade bäst koll på den nya assisterande tränaren, Martin Falk, innan Falk anställdes. De stötte på varandra då och då när Olsson var i Gefle och Falk i Sandviken.
– Sedan gjorde jag studiebesök hos honom när han var tränare i Sandviken och jag var i Sirius. Sedan är vi inte direkt vänner som firar nyår ihop, men vi har träffats några gånger och har skrivit ganska mycket med varandra på WhatsApp och delat saker med varandra och så. Så vi känner varandra väl.
– I alla miljöer så har han varit väldigt omtyckt. Det säger alltid någonting om hur man är som människa, och det är väl huvudanledningen till varför han är här. En bra människa som är bra att samarbeta med och som man kan dela värderingar med på det mänskliga planet. Sedan – och det är det här vi har skrivit till varandra om – så är vi influerade av liknande typer av fotboll.
MER LÄSNING: Filosofisamtal om vad Olsson tillför Rydström och MFF: “Fuck it-mentalitet”
Foto: Bildbyrån