Somalias landslag på gång igen: “Känns som fotbollen är det som enar folket”
Malmö FF har två spelare som har rötter i Somalia: Taha Ali och Mubaarak Nuh.
Snart kanske de kan bli aktuella för ett landslag som inte längre vill vara bland de sämsta i världen.
– Det verkar ändå vara något bra på gång, säger Taha Ali till Fotboll Skåne.
Somalia är ett av världens mest underpresterande fotbollsländer sett till antalet invånare. Vi vet inte exakt hur många som bor i landet, det är först nästa år som de ska sätta igång med den officiella folkräkningen enligt VOA, men inkluderar man både de som bor i landet och de miljoner som har flytt i samband med kriget så borde det som handla om minst 20 miljoner personer.
Ändå ligger landet på plats 194 av 207 på FIFA:s världsranking. De ligger strax efter Aruba (100 000 invånare), och strax före Seychellerna (100 000 invånare) och Caymanöarna (80 000 invånare). Somalias bästa ranking någonsin var plats 158, och det skedde år 1995.
Deras landslagscykel har sett ungefär likadan ut i över 30 års tid. Var fjärde år spelar de VM-kval och åker ut i första rundan. Ibland försöker de kvala till Afrikanska Mästerskapet, men lyckas aldrig ta sig dit. De har bara spelat inofficiella träningslandskamper mot länder i närheten. Den enda turneringen som de ställer upp i är CECAFA Cup, en turnering där nio länder i Öst- och Centralafrika deltar. Och även om motståndarna i den turneringen är länder som Djibouti, Burundi, och Sydsudan så brukar Somalia ofta lämna utan att ha tagit en enda poäng.
Bortser man från CECAFA Cup så gick det 35 år mellan två vunna landskamper för Somalia: en vinst år 1984 och en vinst år 2019. Vinsten 2019 var mot Zimbabwe, och det var Somalias första vinst någonsin i ett VM-kval.
Annars har det varit tungt. Mellan 2011 och 2019 spelade de 18 landskamper, förlorade samtliga, och gjorde bara tre mål. De har inte heller kunnat spela en landskamp på hemmaplan sedan 1986. Istället får de låna arenor i grannländerna.
Men nu håller det eventuellt på att vända för landet. För första gången i historien ska de under den här samlingen spela officiella träningslandskamper, först mot Niger på lördag och sedan Sierra Leone på tisdag. Landslaget är nu på plats i Marocko. Det är en uppladdning inför VM-kvalet i november, när de möter Algeriet och Uganda.
– Jag följer landslaget ganska noga, främst på sociala medier. På Instagram har deras konto varit ganska aktivt i sex månader nu, säger Taha Ali som har rötter i landet.
Egentligen blev en annan MFF-spelare, utlånade Mubaarak Nuh, uttagen i den här landslagstruppen, men enligt Ali blev det en misskommunikation och Nuh är inte på plats med landslaget utan han är kvar i Sverige.
Nuh hade annars varit en av de stora spelarna i landslaget. De tre största just nu är förmodligen Bilal Njie (ordinarie i Haugesund i Norges högstaliga), 22-åringen Abdi Salim (några MLS-matcher för Orlando City i år), och 23-åringen Siad Haji (14 MLS-matcher för San José tidigare år). En annan som är uttagen är Isse Ismail, som tillhörde IFK Värnamo i några år men nu är i IFK Stocksund, och det är en spelare som Ali har lite kontakt med.
– Resten spelar i inhemska ligan, tredjeligan i Grekland, och lite annat sånt.
Bland de spelarna som skulle kunna finnas tillgängliga i framtiden så är det tre stycken från Sverige som sticker ut: Taha Ali och ex-AIK-spelarna Bilal Hussein (Hertha Berlin) och Amar Fatah, som tillhör franska Troyes. De spelarna har pratat mer med varandra i år om förbättringarna i Somalias landslag.
– Vi är många som är ganska nära och vi har pratat ihop oss lite om Somalia, men det har inte blivit att… Jag spelar ändå i Malmö och har stor chans på januariturnén med Sverige. Det kan gå jättefort därifrån. Jag har tänkt på Somalia, men inte jättemycket.
Ett stort problem med Somalias landslag har varit bristen på kontinuitet och struktur. De är inne på sin femte förbundskapten sedan maj 2021 och det brukar sällan gå särskilt bra. 2021 anställde de en förbundskapten som bara hade haft ett huvudtränarjobb tidigare – och det jobbet var nio år tidigare, där han var i en klubb långt ner i belgiska ligasystemet och där han hade fått sparken efter en månad. Men han fick ändå ta över Somalias landslag. Han var förbundskapten i tre veckor innan han fick sparken bara några timmar innan en landskamp.
Den nuvarande förbundskaptenen är Rachid Lousteque, en marockan som har fått vara där i drygt ett år och som nyligen fick förlängt.
– De har haft problem.
– Men det har känts som att fotbollen är det som enar det somaliska folket just nu. Det sprider ganska många positiva saker. Det börjar bli mycket bättre jämfört med det än hur det var innan. De har ju knappt spelat landskamper på två-tre år.
– Jag tror spelarna som kommer utifrån kommer att komma med lite andra saker rent strukturmässigt, hur man ska agera… De har kommit med lite idéer och landslaget verkar ta till sig mer än vad de gjorde innan. Landslaget har alltid gjort på sitt sätt och det har inte varit det bästa. Att de har träningslandskamper nu är extremt stort.
– Jag kommer definitivt följa landskamperna. Det verkar ändå vara något bra på gång. De spelar intressanta matcher. Man får bara hoppas de inte släpper in för många mål mot Algeriet i november.
Foto: Bildbyrån