Ole Törner: MFF:s möten har blivit mycket mer demokratiska
MFF:s årsmöten har blivit längre, mycket längre.
Men det är lätt att smälta eftersom det beror på att föreningsdemokratin steg för steg flyttat fram positionerna och nu är extremt mycket större än för 10, 20, 30 eller 40 år sedan.
Det finns det många exempel på.
Både när det gäller besluten som går mot och de som går för styrelsens förslag!
VAR-motionen blev uppmärksammad.
I så hög grad att jag tror att ganska få – om ens någon – fattade hur unikt styrelsens förslag att säga ja till en fortsatt satsning på e-sport var i ett historiskt perspektiv.
Det unika låg i att det överhuvudtaget kom upp på årsmötet.
Genom åren har MFF sysslat med fotboll plus sju andra idrotter (bordtennis, handboll, badminton, tennis, bridge, bowling och ishockey). Man har också en gång – 1970 – startat damfotboll, lagt ner den och alldeles nyligen startat den igen.
Att återstarta damfotbollen och fortsätta med e-sporten som tidigare varit en försöksverksamhet är beslut som tagits av medlemmarna! På årsmöten och extra årsmöten.
Efter att ha suttit på Stadsarkivet och gått igenom gamla lägg är jag säker när jag säger att det är något helt nytt. Tidigare startade man eller lade ner idrotter för att styrelsen – eller i många fall Eric Persson ensam – tyckte att man skulle göra det. Ibland sedan några medlemmar frågat om de fick lov att starta en sektion, ibland sedan styrelsen värvat över en annan förening och ibland när Eric Persson ville jävlas med IFK Malmö. Några årsmöten var aldrig inblandade. Samma sak om nedläggningsbesluten.
Ett bra exempel är hur hockeysektionen lades ner. Eric Persson kallade till en presskonferens 23 februari 1972 där han berättade att man skulle slänga ut hockeyn. Då hade man årsmötet i januari och när MFF meddelade att den pågående hockeysäsongen skulle bli den sista hade alltså årsmötet nyligen varit utan att man nämnt något och nästa möte var nästan ett år framåt i tiden.
Eric Persson lade grunden för MFF:s lyft från en liten till en dominant klubb och han är en legendar, men han hade inte känt igen sig på dagens årsmöten.
Givetvis är förändringen positiv!
En annan bra sak är att MFF – och andra klubbar – måste jobba mycket mer med hur man presenterar styrelseförslagen för medlemmarna.
Inför beslutet om e-sporten hade MFF en lång genomgång om upplägget och organisationen bakom nytillskottet, tänket bakom breddningen av klubbens verksamhet, att nå ut i skolorna, sprida budskapet om att motverka stillasittande och få även e-sportare att bli fysiskt aktiva plus att man lade fram en öppen redovisning av e-sporten gått med 800 000 kronor i vinst försöksåret.
Istället för att hålla beslutsunderlaget inom styrelsen och på kansliet presenterades det utförligt för medlemmarna och det lönade sig.
Medlemmarna vill föreningens bästa. Men då måste de också förstå hur de som styr tänker.
I VAR-frågan ville styrelsen gå obunden in i utredningen.
Det ville inte mötet som med siffrorna 189-163 sa ja till motionen som sa att MFF ska arbeta för att VAR inte ska införas i Allsvenskan.
Efter mötet antydde både omvalde ordföranden Anders Pålsson och VD:n Niclas Carlnén att MFF nu kanske bör dra sig ur utredningen där domare, folk från förbundet och Carlnén som en av få representanter från klubbarna skulle delta.
– Det var mer jag än MFF som bjöds in att vara med och mycket på grund av våra erfarenheter från Europa League. Av princip tycker jag inte man ska ta ställning innan man har alla fakta. För mig blir det nu därför svårt att ingå i en grupp där andra redan bestämt vad jag ska tycka. Det känns orimligt att det plockas fram information och jag konstant ska säga nej. Jag får ta en dialog med de som tillfrågat mig, sa Niclas Carlnén efter mötet.
I praktiken har det ingen större betydelse.
Till sist är det Svenska Fotbollförbundets representantskap som avgör frågan om VAR ska införas i de svenska serierna. Det är svårt att säga annat än att mötets beslut innebär att MFF ska a) jobba för att övertyga övriga fotbolls-Sverige att också gå emot VAR och b) om/när frågan kommer upp på rep-mötet rösta nej till VAR.
VAR kan införas ändå om distrikten och de övriga klubbarna röstar ja.
Det är OCKSÅ föreningsdemokrati, fast i ett annat forum.
Men jag kan inte se några som helst problem med att det är MFF:s medlemmar som avgör hur MFF ska se på frågan och rösta. Vem skulle annars göra det?
Och det är inte fel att vara tydlig!
AIK röstade tidigare i veckan igenom samma sak som MFF:s medlemmar gjorde på sitt årsmöte.
Mycket tyder på att Djurgården, Hammarby och IFK Göteborg också kommer att få samma resultat på sina årsmöten.
Att fem av Sveriges absolut största klubbar snart kan ha medlemsbeslut på att gå emot VAR ska inte underskattas som påtryckningsmedel och opinionsbildning.
Pratade lite med motionärerna efteråt och just där kan den stora skillnaden ligga mellan motionens klara nej och styrelsens vi håller med om mycket av kritiken, men vill avvakta utredningen-linje. NU finns det ett tydligt ställningstagande.
Lätt att förstå också som VAR funkat – eller snarare inte funkat – hittills.
Om verkligheten ändras finns det dessutom fler årsmöten. Beslutet om VAR ska vara eller inte vara i Allsvenskan tas först inför 2022 års säsong. Tycker medlemmarna att VAR plötsligt börjar fungera bra och att barnsjukdomarna är över är det ju bara att lägga nya motioner eller förslag till mötena innan dess och ta ett nytt och annorlunda beslut.
Medlemmarna bestämmer! Numera.
Jag längtar definitivt inte tillbaka till forna tiders årsmöten som mest gick ut på att träffa folk, se på prisutdelningar, höra styrelsefolket skälla lite på förbundet och käka landgång. Om någon annan gör det är det kanske dags att uppdatera sina referensramar.