Ole Törner: MFF-museet ger plats för damlaget och sektionerna
Få eller ingen svensk klubb har något liknande MFF-museet och rundvandringarna har blivit en massiv succé. Men hittills har där bara berättats en del av historien. Från 1970 hade MFF ett väldigt framgångsrikt damlag. Det syns inte. Under historien har MFF dessutom sysslat med sju andra idrotter. Det märks heller inte.
Det ska det bli ändring på.
Förre styrelsemedlemmen Bo Malmquist, som även ingår i gruppen som nu sköter museet, har tagit på sig uppdraget att få med även den viktiga delen av historien. Damlaget kommer att få en egen monter och bordtennisen, badmintonen, bowlingen, bridgen, handbollen, ishockeyn och tennisen var sin vepa, med lagbilder och historiska nedslag.
Malmquist är i stort sett klar med förberedelsearbetet.
Att det är han som gör jobbet är i hög grad lämpligt. Under hans många år i styrelsen var det oftast han som tryckte på och påpekade att MFF borde bevara och lyfta fram sin historia och utan honom hade det inte blivit något museum. För MFF-museets historia startade inte med den nya Stadion, föregångaren i utställningsväg fanns redan i Idrottsmuseet som drevs i Baltiska Hallen, men som för ett par år sedan slaktades av Malmö Stad.
Då hade de flesta MFF-prylarna flyttas över till det egna museet. Men inte alla. En del togs över av Malmö Museer för magasinering. Ett problem som snart också måste åtgärdas. Det innebar nämligen att större delen av materialet aldrig kommer att visas eller få någon användning utan bara ligga nerpackade i lådor, i likhet med i stort sett allting som fanns i Idrottsmuseet. Det är en stor skandal, som fått alldeles för liten uppmärksamhet. För många av idrotterna finns det inte så stort hopp om att få upp sin historia ur lådorna, men MFF kan i alla fall göra något åt det – och planerar också att göra det.
Men det är ett projekt på sikt. Innan dess kommer alltså MFF Dam från 1970-2006 med fem SM-guld och två cup-guld och massor med stora profiler att lyftas fram i en egen monter och alltså även de övriga sektionerna. På tiden! Det finns hur mycket som helst att lyfta fram. Bara bordtennisen har sju lag-SM-guld, många fler individuella SM-guld plus EM-, VM- och OS-medaljer toppat av Jörgen Perssons VM-guld. Sven Tumba har spelat hockey med MFF, Mikael Pernfors startade sin tenniskarriär i MFF och så vidare.
Det mest oväntade är dock nog att det var den legendariske Liverpool FC-spelare Steve Heighway som tände gnistan till det som skulle komma att bli MFF-museet.
– Jag var runt och besökte massor med engelska klubbar och blev hela tiden imponerad av deras museer. Så när jag träffade Steve Heighway frågade jag honom varför man tyckte det var så viktigt. Utan historia, ingen nutid och klubbar som inte är stolta över vad de uträttat och gärna visar upp det tappar mycket sa han Det är en naturlig sak att göra, berättar Bo Malmquist.
– Det här måste vi också göra tänkte jag och när jag kom hem från England tog jag upp frågan i styrelsen. Det är okej, men du får göra det själv sa man.
Då gjorde Bo Malmqvist det, i Idrottsmuseet, främst tillsammans med dåvarande chefen Anders Hammer och museets Josef Gersner. Framförallt efter flytten till Stadion har Staffan Tapper och Hans Zielinski gjort ett hästjobb. Och nu fyller Bo Malmquist ut luckorna. Tillsammans med fem andra ser han till att museet fungerar.