Nu har MFF-damerna också fått sin plats i museet
MFF-museet har varit stängt under pandemin. Men de ansvariga har ändå fortsatt jobba för att inkludera de numera nedlagda sektionerna. Så när de blir dags för nyöppning kommer det bland annat att finnas en avdelning som lyfter fram den mycket framgångsrika damfotbollssektionen.
Timingen är närmast perfekt. På fredag är det dags för seriepremiären för det återstartade damlaget i division 4.
För att blicka fram mot det historiska ögonblicket och uppmärksamma bland annat de fem SM-gulden MFF tog förra gången det fanns damfotboll i föreningen hade klubben samlat representanter från förr och nu i museet.
Där mötte 2020 års tränare Fredrik Jahnfors och Anders Nilsson förre spelaren och A-lagstränaren 1979-1983 Eva Bernstrup. På plats fanns även Malin Gunnarsson från årets A-trupp.
25-åriga Malin vann SM-guld med FC Rosengård för ett par år sedan och trots att hon även spelat elitfotboll i klubbar som LB07 och Borgeby FK ser hon division 4 med Malmö FF som en speciell och inspirerande upplevelse.
– Jag har spelat i alla divisioner utom 4 och 3. Nu får jag göra det i division 4 i år och 3 nästa år och jag blir gärna unik genom att vinna guld i alla de olika divisionerna. Det kan inte många ha gjort och nu finns möjligheten. Klart att jag vill vara med om det.
Eva Bernstrup, som dök upp i en nästan antik träningsjacka modell Hummel som hon kommer att låna ut till museet, gjorde 129 mål på 149 matcher i MFF-tröjan och var en av pionjärerna.
– Jag spelade i IFK Malmö, men så ringde Eric Persson och sa att jag skulle spela i MFF istället. Jag började prata lite om att jag kanske ville fundera, men han sa bara att det fanns inget att fundera över, träningen är klockan si och så på den där idrottsplatsen och det var bara att komma dit. Och han hade ju rätt! IFK Malmö var fel, MFF var rätt.
En annan av pionjärerna, förre styrelseledamoten Bo Malmquist, har arbetat med att plocka fram underlaget för den nya fasta utställningen.
Han berättade att starten av MFF dam skedde med två gånger Ulla.
– Ulla Grevin och Ulla Rosén fick uppdraget av Eric Persson. Makarna Åke och Kjell var ju redan djupt involverade i herrlaget och föreningen, så Eric gav Ulla och Ulla order om att dra igång MFF dam.
Tillsammans blev de lagledare och organisatörer och efter ett par tidiga år tog Eric Persson ett nytt initiativ. Han tyckte att Krister Hedin från herrtruppen skulle bli ett utmärkt val som tränare.
– Eric kallade till sig Krister och sa du ska träna damlaget!
– Ska jag? frågade Krister, men det var inte lönt att säga emot Eric.
Krister Hedin tränade laget mellan 1972 och 1977 och blev den som satte riktig struktur på verksamheten. Han har heller aldrig lämnat klubben utan i 50 år alltid jobbat för MFF. Idag är han assisterande materialare i herrlaget och så sent som ifjor kunde publiken fortfarande höra honom som en i speaker-hytten på FC Rosengårds matcher.
Att han nu syns på en tavla på MFF-museet med alla tränarna i MFF Dam känns verkligen helt rätt.
När MFF-museet nyöppnar kommer det att finnas vepor nära entrén med bild och kortfattad beskrivning av de övriga numera avsomnade – och icke återstartade – sektionerna i MFF-historien: bordtennisen (sju lag-SM-guld!), bridgen, badmintonen, bowlingen, handbollen, tennisen och ishockeyn.
– Vi håller även på att förbereda en Hall of Fame-vägg med inramade bilder på alla som spelat minst 300 A-lagsmatcher i MFF, berättade Patrik Jandelin, som förutom att vara evenemangsansvarig i MFF också är ansvarig för museet.
Minst 300 matcher i MFF har 48 herrar och fem damer gjort. Damerna är Camilla Andersson-Neptune, Malin Lundgren, Madeleine Lagerstedt, Lena Videkull och Theres Bergkvist.
Foto: Ole Törner
(Eva Bernstrup till vänster och Malin Gunnarsson till höger)