Henrik Rydström om lyxen att ha alla spelarna friska och tillgängliga
Halmstads BK borta i morgon och för första gången har MFF en helt skadefri trupp.
– Bra givetvis, det ger många valmöjligheter för mig och mina tränarkollegor och det är jäkligt skönt, säger MFF-tränaren Henrik Rydström.
– Ur ett medicinskt perspektiv är alla uttagningsbara. Mahamé Siby och Niklas Moisander har dock ännu inte spelat 90 minuter.
Frågan är också hur försiktig man ska vara med spelare som nyligen varit borta en kortare period på grund av skador eller sjukdom och hur mycket man ska belasta viktiga spelare som kan riskera att bli skadade om de får för många minuter.
Efter förra säsongen har MFF lagt ribban för chansningar på en annan nivå.
– Tittar man på MFF förra året är det klart att det inte såg ut på det här sättet. Sedan kommer det alltid att vara någon som trampar snett eller får någonting. Men vi jobbar hårt för att ha spelarna tillgängliga och det är, som ni vet, en bit där Malmö FF gjorde en utvärdering, som jag givetvis tagit del av. Man kan inte säga att de lade det på mig, men i mitt uppdrag ingick att hantera det här. Det är alltid huvudtränarens ansvar på gott och ont, men det är också en kommunikation med det övriga teamet och där måste jag säga att det fungerar fantastiskt bra där vi hittills hittat en god balans mellan att trycka och vila. Periodiseringen är viktig, säger Henrik Rydström.
– Många jobbar hårt med det här och där ingår så klart även spelarna själva. Tittar man generellt på varför man får mycket skador kan man säga att det är felbelastning och ibland tvingas man till den. Jag vill absolut inte peka finger åt förra året för då var det ju cupen som blev en högprioriterad bit och då forcerade man tillbaka spelare. Det har vi kunnat unna oss lyxen att inte behöva göra. Eftersom vi åkte ur i semifinalen har vi kunnat behålla planen med Oscar (Lewicki), AC och Sören (Rieks).
– Ibland kan det även vara en dålig kommunikation i teamet eller att man har en kultur där spelarna inte har tålamod. Spelarna måste lära känna sina kroppar, när trycker man, när pushar man och när måste man säga till att “här känner jag fan någonting och går jag ut och spelar idag blir det något skit”. Där försöker jag se till att vi har ett klimat där spelarna kan säga hur de känner utan att det hålls emot dem. Vi har också en väldigt bra fysavdelning som gör att vi kan hamna rätt i belastningen. Sedan kan man ändå ha otur och vi vet att äldre spelare är mer skadebenägna och det är ett jäkla pusslande med ett hitta den individuella belastningen. Jag visste, peppar peppar ta i trä, att vi skulle kunna dra ner på skadorna. Det är alltid så att när jag som ny tränare kommer in kan det också bli en grogrund för flera skador innan man lär känna spelarna och kanske kör på lite för hårt. Men vi har väl valt att inte köra på så hårt som vi till exempel kommer att göra efter sommaren för att skapa en tålighet, så förhoppningsvis kommer det att betyda att vi bara blir bättre.
Den aktuella avvägningen MFF måste göra nu är att bestämma om man ska avvakta med att sätta in Anton Tinnerholm, som är fullt frisk efter sin korta skadeperiod. Med alla spelarna tillgängliga och efter flera bra insatser av Joseph Ceesay har man dock råd att vara försiktiga eller till och med överförsiktiga.
Henrik Rydström ger inga hintar om Tinnerholm kommer att få speltid i Halmstad.
– Vi får se. Jag ska prata med honom om hur han känner sig. Hellre att vi tar ut en säkerhetsmarginal än att vi forcerar hans återkomst. Vi har haft en kommunikation med Oscar och Sören hela tiden och det har fungerat bra. Det är alltid svårt för spelarna vill ju spela. “Det känns bra och jag kan”. Men för att ta Sören som exempel, hellre bara en halvlek så att vi kan använda honom hela tiden än 60 minuter och så går han sönder. Vi kanske tar det lite extra försiktigt, kanske två veckor extra. Det är alltid en avvägning med det kortsiktiga mot det långsiktiga. Givetvis är den avvägningen mycket enklare nu när det går bra och vi har många alternativ tillgängliga. Ibland har man inte det!
Foto: Bildbyrån