Hansson Lilja: Tio saker som jag tänker om Erik Botheim
Malmö FF:s nästa värvning är den 24-åriga norska anfallaren Erik Botheim från Serie A-klubben Salernitana.
Det har nu gått ett par dagar där man har kunnat fundera brett över värvningen och därefter sammanfatta tankarna.
1. Min bild av hur Erik Botheim var som talang:
Han var en av Norges mest lovande offensiva 00:or. Han öste in mål överallt och provspelade med Barcelona som 11-åring (även om sådana provspel brukar handla om att det är en kul grej och om kontaktnät snarare än att det är realistiska övergångar). Det var en prestigevärvning när Rosenborg plockade upp honom som 16-åring från Lyn, där han hade gjort en del mål i tredje- och fjärdedivisionen.
Han var given i trupperna i de norska U-landslagen och gjorde en del U-landslagsmål, och skaffade sig där ett rykte om att vara en riktigt bra straffområdesspelare. I Rosenborg fick han dock sällan spela vilket ofta var ett diskussionsämne, men när han väl spelade var han ingen spelare som direkt stack ut. Han hade en spelstil där det inte var uppenbart vilka som var hans spetsegenskaper. Han såg inte supersnabb eller superstark eller superteknisk ut. Han fick ett lån till Stabaek där han gjorde noll mål på 15 matcher, vilket är ohållbart som anfallare, och laget fick ta in MFF-lånet Marcus Antonsson istället. Rosenborg bestämde sig inför nästa säsong för att satsa på Stefano Vecchia och gick med på att bryta kontraktet med Botheim.
2. Sedan kom den där 2021-säsongen. Bodö/Glimt behövde en billig anfallare. Laget hade tappat sin första generation riktigt framgångsrika spelare (Hauge, Junker, Zinckernagel) och satte in Botheim i startelvan. Han fick inte bara spela många matcher, utan han fick riktigt bra leverans in i boxen. En som jag pratade med jämförde honom lite med Kjartansson och det är nog ingen dum jämförelse. Botheim var primärt smart och skicklig inne i straffområdet, men han behövde viss hjälp för att vara bra.
Under säsongen 2021 började han också att utveckla andra egenskaper. Hans presspel blev bättre. Hans förmåga att samspela med lagkamrater blev bättre, vilket syntes i att han gjorde fler och fler assist ju längre säsongen gick. Han kunde göra fler mål på nick. Han kunde använda mer av sin skicklighet med bollen vid fötterna. Han blev tuffare. Han blev lite mer av ett djupledshot. Han blev totalt sett en mer dynamisk fotbollsspelare och han var lagets bästa målskytt som 21-åring.
Sedan kan man nog ändå inte definiera honom en av deras mest dominanta spelare. När Eurosport rankade de bästa spelarna i Eliteserien 2021 hamnade han på plats 17 i ligan, men “bara” på sjätte plats i Bodö/Glimt. Laget verkade också må okej av att sälja honom eftersom de hade Victor Boniface på uppgång (en annan anfallare född 2000, som nu tillhör Bayer Leverkusen och är värd runt en halv miljard kronor). Min känsla var att många blev lite överraskade av den höga prislappen på 80 miljoner till Krasnodar. Sedan blev det bara Krasnodar i någon månad på grund av den ryska invasionen i Ukraina, och efter det har han varit i Salernitana i Serie A.
3. Om Isaac Kiese Thelin hade varit såld nu hade den här värvningen varit en given “en in, en ut”-affär. Varken Botheim eller Kiese Thelin kommer att tillhöra MFF 2024 för att sitta på bänken.
Botheim kan ju spela i andra roller, men hans succé kom som central forward i en 4-3-3 och han delar vissa egenskapslikheter med Kiese Thelin. Rollen som vänsterforward är upptagen av Vecchia. I morgon testar dock MFF en 3-4-1-2 och de körde 3-5-2 i en halvlek mot Silkeborg. I en sådan formation hade primärt Botheim, Kiese Thelin, och Vecchia slagits om två startplatser, men då blir det svårare att få plats med Nanasi och Berg i elvan, åtminstone när AC spelar som tia.
Skillnaden mellan de två anfallarna är att Kiese Thelin är kraftfullare och mer erfaren, och Botheim är mer utvecklingsbar, kan spela i fler roller, och är kanske lite mer Rydströmanpassad i sin spelstil. Det är inte som att Botheim skulle addera spetsegenskaper som helt och hållet saknas i MFF:s trupp, men Kiese Thelin har försvunnit ur en del matchbilder och han är inte den som trycker ner backlinjer med djupledslöpningar. I de aspekterna kanske Botheim kan göra det annorlunda. Han är dessutom ganska ung (nyss fyllda 24 år) och även om truppen inte skriker efter fler offensiva spelare, så är det ändå alltid bra att friska till med någon stor addering varje vinter.
Men man ska komma ihåg att Kiese Thelin vann den allsvenska skytteligan och gjorde många viktiga mål. Det glöms bort förvånansvärt ofta.
4. Spelare som Botheim är ett av mina vanligaste ämnen att diskutera med tränare. Hur bedömer man en spelare som öser in mål i U-lag?
Jag har sett spelare som Teddy Bergqvist och Filston Mawana göra många mål för svenska U-landslag, men i dag är de Division 2-anfallare. Ett mer positivt exempel: Viktor Gyökeres var också en U-landslagsdominant. Är det något som jag brukar komma fram till är det att jag föredrar smarta unga anfallare som gör många mål, vill säga Botheim-typer. Snabba och/eller starka anfallare brukar få det svårare på seniornivå med överleva på sina spetsegenskaper. Kiese Thelin har varit ett utmärkt exempel. Han har inte samma fysik längre, men han gör många mål tack vare smarthet.
Samtidigt som jag också vet om att större klubbar mycket hellre värvar en riktigt snabb spelare som gjorde elva ligamål en säsong, eller en 194 centimeter target som gjorde 13 ligamål, än en smart spelare som gjorde 16 ligamål. Under det senaste året har dock MFF själva värvat flera spelare som snarare är smarta och funktionella än spexiga (Stryger Larsen, Berg, Berg Johnsen…).
5. De här citaten från Bodös tränare Kjetil Knutsen i Adressa år 2021 var intressanta:
– Det är något med Botheim. Kanske är han en internationell spelare. Ju bättre nivå det är (på motståndet), desto bättre blir han.
– Det är något med hans energi. Han är mentalt stark och snabb på att pressa sig själv. Han är uppe i ett extremt antal matcher. Den utvecklingen som han har haft sedan han kom till Bodö/Glimt är helt fantastisk.
– Det är en “gutt” som hela tiden utvecklar sin repertoar. Han bara suger till sig av kulturen och är en typ som har lust att lära sig varje dag. Det är inte alltid som man får jobba med sådana spelare. Det var kärlek vid första ögonkastet. Allt har stämt.
De citaten pekar på en attityd som Rydström efterfrågar (nyfikenhet och utvecklingsvilja) och en förmåga att prestera i de mest pressade situationerna, som mot Roma i Conference League. Han startade varenda liga- och Europamatch för Bodö/Glimt år 2021 och han spelade minst 75 minuter i alla de matcherna utom en (då han blev utbytt i minut 60). Det är en bra fysisk tålighet. Han uppfyller många saker som man vill pricka i när man scoutar någon.
6. Men han är också 24 år och har haft en enda (riktigt) bra säsong i karriären. Vad händer om han hamnar i en ny dålig situation i MFF? Hur tar han sig ur den? Tidigare hade jag alltid hållningen “Har man visat det en gång så kan man visa det igen”. År 2024 är jag inte längre lika övertygad om att det stämmer, men har man en bra inskolningsprocess och ett spel som passar så borde det gå att återupprepa tidigare succéer.
7. Saker som han statistiskt sett stack ut på år 2021: bra avslutskvalitet med hög träffsäkerhet, bra länkspel med lagkamraterna, många aktioner i motståndarnas straffområde, och en klart godkänd passningsspelare för att vara en central anfallare.
I Serie A har han knappt kommit till några lägen och han har inte heller spelat mycket (1100-1200 minuter i ligan på 18 månader). Salernitanas stora stjärna är Boulaye Dia, en central anfallare som Botheim skaffade sig ett ganska bra samarbete med förra året när Botheim var mer av en släpande anfallare. Han har gjort några enstaka assist och de underliggande siffrorna visade på att han i Serie A var lite mer av en spelare som skapade lägen för andra och länkade ihop spelet. Men den rollen i MFF tillhör ju AC (eller Berg eller Nanasi).
8. Det har ryktats om att han tjänar en bit under en miljon euro i Italien. Salernitana News ska man nog vara källkritisk till, men de skriver att hans lön i Italien var 850 000 euro om året (tio miljoner kronor om året) och att Salernitana inte står för någon av Botheims lön i MFF. Det har tidigare också ryktats om att MFF kanske inte betalar en hög övergångssumma i en permanent affär. Salernitanas prioritet verkar vara att utnyttja löneutrymmet åt någon annan, särskilt eftersom de ligger sist i Serie A med blott tolv poäng på 22 matcher.
Det som verkar vara en förhandlingspunkt var hans dispyt med Krasnodar. Krasnodar säger att han utförde ett kontraktsbrott när han lämnade klubben strax efter Rysslands invasion av Ukraina. Botheim vann den dispyten i första ronden hos FIFA, men Krasnodar har överklagat till CAS. Jag har visserligen svårt att se att CAS väljer att ta Krasnodars sida i den här dispyten, men MFF och Salernitana måste ha pratat om vad som händer om CAS går på Krasnodars linje.
9. MFF har ju inte haft svinbra träffprocent på halvunga centrala anfallare under de senaste åren (Strandberg, Jeremejeff, Abubakari). Kjartansson hade dock ett någorlunda liknande CV. Kanske även Antonsson, även om Antonsson saknade historiken av att vara en stortalang. Colak var en liten nivå högre upp i CV, men han var också lite äldre.
10. Kollar man kvoten på utländska spelare nu så är det förmodligen Moisander, Jörgensen, och Rieks som är utanför matchtruppen om alla är friska och ingen säljs och om Botheim värvas. Vad händer med Jörgensen i vår?
Foto: Bildbyrån