Hansson: En nördig taktiktext om relationism, ett annat sätt tänka kring taktik
Fotbollsvärldens taktik har mer och mer handlat om förutsägbarhet och invanda mönster.
För ett par månader sedan började en av 2000-talets mest inflytelserika tränare att ifrågasätta detta.
Kommer vi att se en förändring i fotbollstaktik år 2023, och kommer Malmö FF under Henrik Rydström att testa sig fram?
Rydström sa ett enda ord, i en enda intervju, som fick mig att hoppa till.
Relationism.
För att förstå vad det ordet innebär måste vi ta en titt på vad som har hänt med fotbollstaktik under de senaste 15-20 åren. Det absolut kortaste och enklaste (och därmed nyansfattigaste) sättet att beskriva det på är en förstärkning av struktur.
Spelarna får instruerat hur de ska röra sig och när de ska röra sig, även när de anfaller. Spelarna ska vara på förutbestämda ställen så att de öppnar upp ytor i anfallsspelet. Det är inte exakt samma positioner och rörelser i varje match, sånt ändras beroende på hur motståndarna spelar, men det finns många saker som återkommer match efter match.
Alla har inte spelat såhär, men många har åtminstone tagit idéer av det. En av de stora taktiska trendsättarna på 2000-talet är Marcelo Bielsa, som ju en gång sa: "Hade fotboll spelats av robotar så hade jag vunnit allt". Det är också där som kritiken har funnits: det kan bli sterilt, spelarnas individuella kvalitéer och lekfullhet har blivit bortprioriterat, och den vanligaste jämförelsen är att lag nu är s0k maskiner.
Juanma Lillo är en annan av de största trendsättarna på 2000-talet och kanske den som Pep Guardiola har tagit mest inspiration av. Han skrev en uppmärksammad artikel i The Athletic i december under VM. Han totalsågade sig själv och alla andra tränare. Han sa att "vi inte förstår vilken skada vi har orsakat" och "om det är en person som jag verkligen har problem med just nu så är det mig själv för 25 år sedan".