“Det finns utrymme för det här nischade” – Uefaranken firar tio år
I samband med matchen mot Olympiakos år 2014 startade Lennart Hedstigen en av internetvärldens mest nischade hemsidor: en blogg om Malmö FF:s chanser att bli seedade i andra kvalrundan i Champions League år 2015.
Tio år senare är han mer känd som Lennart “Uefaranken” Hedstigen.
När Malmö FF slog Olympiakos hösten 2014 började Lennart Hedstigen fundera. Han hade hört om hur mycket tur Malmö FF hade som fick möta Ventspils i andra kvalrundan i Champions League. Och om MFF skulle vinna Allsvenskan 2014, skulle de då vara seedade efter att ha haft en bra kvalrunda och en vinst mot Olympiakos? Han googlade utan framgång.
– Jag kunde inte hitta något svar. Jag fick räkna ut det själv, säger Hedstigen.
– Jag insåg att det skulle ta lite tid…
Hedstigen trodde egentligen inte att han var särskilt intresserad av Europafotboll, men han fastnade. Först la han ner tid på att lära sig saker i Excel. Sedan var det dags att lära sig Uefas regelverk, som är på runt hundra sidor.
– Sedan inser man att det är lite svårare än vad man trodde, och att det är lite fler tabeller, och ännu fler tabeller, och så gör man det. När man tror att man har gjort det rätt så inser man att man har gjort fel, och då gör man om det.
Han la ner en helg och fem-sex kvällar innan han skapade en WordPress-blogg. Hans första text lästes av cirka noll personer, enligt en uppskattning av Hedstigen själv. Bloggen handlade där och då endast om Malmö FF:s seedningschanser i andra kvalrundan i CL år 2015.
Hans andra text la han ut på Himmelrikets forum på Svenskafans. Plötsligt fick han läsare och det spreds på Twitter via bland andra Peter Lind, och Sydsvenskans MFF-podd tog också upp hemsidan.
Det stod snart klart att MFF skulle bli seedade i andra kvalomgång. Då blev det mer fokus på den tredje, där det fanns en liten chans att MFF skulle bli seedade. Ett Rade Prica-mål i Israel förstörde de chanserna, men det var en spännande vår och när Champions League-kvalet tog fart fick Hedstigen dessutom vara med i mittuppslaget i Sportbladet. De korsklippte en intervju med Åge Hareide och en med Hedstigen.
– Med mitt citat: “Målet är två svenska lag i Champions League” i underrubriken. Satan var nöjd jag var.
– Tio år senare är det fortfarande målet, och vi har aldrig varit så långt ifrån det som vi är nu…
Hemsidan utvecklades. Han började följa ligarankingar, kollade fler rundor och tvingades räkna på fler svenska lag än Malmö FF. Det fanns alltid något nytt att kolla på, oavsett om det var en ny turnering (Conference League) eller ett nytt upplägg eller en ny regel eller damfotboll.
– Och det som framför allt har hänt i Sverige är att Malmö FF:s Europaframgångar har gjort att intresset för Europa har ökat. När de andra klubbarna såg hur extremt mycket pengar MFF fick in, så tror jag fler supportrar fattade att “Det där med Europa kanske inte bara är kul att åka på en stormatch”.
– Mycket av tiden handlar om att förklara hur det fungerar.
– Var tredje år sitter jag själv och inte förstår något, eftersom de gör om regelverket var tredje år. Då måste man läsa varje paragraf igen, och då missar man alltid någon, och sedan är det alltid någon grej som de inte riktigt förklarar och då måste man googla fram det.
Har det hänt att Uefa har kontaktat dig?
– Nej. Jag har kontaktat dem tre gånger. Jag har fortfarande inte fått ett enda livstecken därifrån. Jag står inte högt på deras lista.
Har du upptäckt något grovt fel hos dem?
– Ja, damernas ranking för klubbar förra året. Där var de helt ute och cyklade kring Häcken.
– Så när hela kvalet var färdigt ändrades det.

En hel del saker uppdateras automatiskt för hemsidan, men det finns annat som han själv fixar. Nyligen gjorde Uefa om så att vissa platser i kvalet går till de bäst rankade klubbarna, och inte till de bäst rankade ligorna.
– Jag svor rätt mycket när jag förstod det. Det blev mycket kodning.
– Jag sitter mest och tolkar regelverket, men det har varit några fullständigt idiotiska grejer där jag har tänkt “Såhär kan ni ju inte hålla på”. De tog faktiskt bort det i år!
Hedstigen nämner ett gäng regelförändringar, men i klassisk Uefa-andra hade det tagit minst ett stycke per regelförändring för att förklara allt. Han har så pass bra koll att fotbollsklubbar ibland hör av sig, och personer som Andreas Georgson och AIK:s VD Fredrik Söderberg har varit öppna med att de läser hans texter.
Hedstigen växte upp som MFF-supporter och gick exempelvis på alla matcher 1979, under vägen mot finalen mot Nottingham Forest. Han har haft perioder där han inte har brytt sig lika mycket, som under IFK Göteborgs framgångsår och efter MFF:s Vardar-fiasko 2017, men han kör på. Han stötte även på fotbollen en del när han jobbade 15 år på Sydsvenskan, även om han primärt var redigerare och hade några chefsroller ett tag.
– Jag tar ett år i taget nu.
– Det har hänt rätt mycket. Uefa utvecklar, eller invecklar, regelsystemet för varje år. Det är nog det som har gjort att det är intressant att fortsätta. Det händer saker som gör det mer komplicerat, vilket gör att det finns en anledning att ha ett sånt här Twitterkonto och skriva artiklar om det. Det finns utrymme för det här nischade.
I och med att regelverket uppdateras var tredje år, jobbar också Hedstigen i treårscykler.
– De nya reglerna som de kom med 2024 öppnar för multiklubbsägande. 2027 kommer vi inte ha några regler om det, skulle jag tro. Det är nog det sämsta.
Det skulle i så fall innebära att Manchester City skulle kunna möta Girona, Troyes, Lommel och Palermo i Europaspelet, trots att de fem klubbarna har samma ägare.
– Där har Uefa böjt sig för de stora klubbarna.
– Men efter att Ceferin kom in som ny Uefa-ordförande har han annars hållit emot. De mindre ligorna, det vill säga allt under Portugal, har fått mer att säga till om och har fått bättre villkor. Även om Ceferin uppvisar en hel del pampfasoner, så tar han också striden för de mindre och har gjort det bra. Conference League har varit en framgång, skulle jag säga. Många fler länder är med, under längre tid.
På hans dator finns det över 100 Excel-dokument sparade. Och ja, de är sparade i clouden om det skulle hända något.
– Det största problemet jag har är att hitta bland allt, men de tabeller som jag nu publicerar på hemsidan, det är inte Excel längre utan de tas fram med hjälp av ett program gjort i Python.
– Jag läser in data och så spottar den ut färdiga HTML-sidor.
Hur många Excel-dokument är fortfarande någorlunda aktiva?
– Det är väl ett 30-tal, och ibland blir det “Men vänta, det där räknade jag ju ut för några år sedan, var la jag det?”.
Malmö FF ska göra om sitt museum, det är väl nästan så att några av dina Excel-dokument ska skrivas ut och hängas upp där?
– Haha! Jag tror inte Exceldokument gör sig så bra på museum.
Uefarankens egen hemsida finns HÄR, alla hans texter på Gasetten finns HÄR.
Foto: Bildbyrån