”Det är precis så illa som det låter” – sju frågor om Malmö FF:s ekonomi
På planen vann Malmö FF SM-guld – utanför den samma gick det inte lika bra under coronasäsongen 2020.
Fotboll Skåne tog hjälp av Kristof Vogel, som driver fotbollsekonomibloggen Den osynliga handen, för att analysera klubbens finanser.
Malmö FF backade nästan 50 miljoner kronor under 2020. En historiskt stor förlust. Var det så illa som det låter?
Ja, resultatet var precis så illa som det låter. Ägandet av stadion belastar ett år som detta. Det handlar i mångt och mycket om stora fasta kostnader vilket kräver att stadion fylls med betalande åskådare och ju fler matcher man kan spela under ett år desto bättre blir avkastningen. Spelar man utan publik så går ekonomin helt enkelt inte ihop. Malmö FF reducerade sina amorteringar för stadion-lån till hälften, från 13.6 miljoner kronor till 6.8 miljoner vilket ändå säger något. För även om balansräkningen i grund och botten är urstark så har man vidtagit flera försiktighetsåtgärder när det kommer till utgifter.
Vad sticker ut i årsredovisningen?
Kassaflödet. 48,6 miljoner kronor i förlust men kassan minskade med endast 2 miljoner kronor. Precis som vi har sett hos flera andra allsvenska klubbar som har publicerat sin årsredovisning under de senaste dagarna medför den minskade ekonomiska aktiviteten att balansräkningarna krymper. Malmö FF:s totala tillgångar har minskat med närmare 80 miljoner kronor vilket är närmare 10 procent. Förändringen i rörelsekapitalet bidrog med ett positivt kassaflöde på närmare 20 miljoner kronor under 2020.
Vad imponerar mest?
Egentligen bara det faktum att MFF vann guld 2020 vilket ger dem möjligheten att kvala in till Champions League, Europa League alternativt Conference League om man missar de två förstnämnda gruppspelen.
Vad oroar mest?
Två saker. Dels osäkerheten om när publiken får komma tillbaka. I finansiella termer är Malmö FF troligen den klubb som påverkas mest negativt i allsvenskan och ju längre restriktionerna är på plats desto mer förlorar man sitt försprång gentemot sina konkurrenter.
Det andra orosmomentet är den svenska Uefarankingen som innebär att lagen som placerar sig på andra och tredje plats i allsvenskan får spela i Europa Conference League vars prispengar – som förvisso ännu är okända – troligen kommer vara en bråkdel av det som Europa League har betalat.
Under de fem senaste åren har Malmö FF vunnit 240 miljoner kronor i prispengar från Europa League. Det är 80 miljoner kronor mer än vad man har tjänat på handel med spelarkontrakt under motsvarande period.
Om Malmö FF inte vinner allsvenskan oftare än vad man har gjort under de senaste fem åren så blir det rimligen svårare att möta den nivån på prispengarna som klubben har vant sig vid och det som man baserar sin budget som löper över en flerårscykel.
Vad kan man läsa ut av klubbens agerande på transfermarknaden?
Malmö FF har under 2020 minskat sina investeringar i spelarkontrakt till ungefär hälften av det man investerade 2019. Man agerar mer försiktigt i dessa osäkra tider.
Hur ligger MFF till lönemässigt i en allsvensk jämförelse?
Personalkostnaderna är mer än dubbelt så stora som det allsvenska genomsnittet. Sedan har Malmö FF fler anställda i och med att klubben driver sin arena med allt vad det innebär. Men det ger ändå en bra approximation.
Hur stort är det ekonomiska försprånget till de närmaste konkurrenterna?
I en prediktionsmodell baserad på det relativa förhållandet mellan personalkostnader och tabellplacering i allsvenskan under den senaste 10-årsperioden (160 datapunkter) så är sannolikheten 90 procent att Malmö FF kommer på en topp tre-placering. Motsvarande sannolikhet för de främsta utmanarna ligger runt 30 procent. Så stort är det ekonomiska försprånget och för Malmö FF är det av stor vikt att det försprånget behålls.
Medgrundare och chefredaktör för Fotboll Skåne