82 miljoner i plus för MFF – trots tunga investeringar i truppen och Stadion
Med en vinst på 82 miljoner kronor passerade MFF för första gången i klubbens historia 700-miljonergränsen i eget kapital.
Omsättningsmässigt var det också nytt rekord, 588,6 miljoner kronor, men likviditeten minskade något, från 409 till 392 miljoner, ett minus på 17 miljoner.
– För att ta likviditeten först så pendlar vi kring 400 miljoner. Man ska komma ihåg att den är som ett foto, i det här fallet taget den 31 december. En vecka senare kan vi ha fått en betalning så att den ligger tio miljoner högre, nästa kan den ha minskat igen. Så länge vi ligger så högt har vi säkerhetslinorna på plats och det är viktigt eftersom det är den enskilt viktigaste posten, säger MFF-ordföranden Anders Pålsson.
– Det egna kapitalet har vi upparbetat under åren. Nu gick vi 82 miljoner plus och då kom vi över 700 miljoner. Det är kul, vi gillar att slå rekord. Samma sak med omsättningen som aldrig varit högre. Där ser vi en stor förbättring i basverksamheten efter pandemin. Vi har till exempel ökat på event, sponsorer och i shopen.
– Totalt sett är vi väldigt nöjda med bokslutet!
Under året gjorde MFF dessutom tunga investeringar i spelartruppen och i Eleda Stadion, där det mesta av det egna kapitalet är bundet.
2022 köpte MFF spelare för över 100 miljoner kronor.
– Många har kritiserat och sagt att det är väldigt mycket pengar och vad har vi fått för det? Dels ska nyförvärv helst ses på lite längre sikt än kanske sex månader när utvärderingen ska göras, investeringar som gjordes 2022 kan ju ge ett bra utfall 2023 och kommande år, dels handlade det om många spelare. Elva stycken närmare bestämt.
– I Stadion har vi satsat 55 miljoner för att förbättra för våra hyresgäster och oss själva med ombyggnaden av entrén, shopen och museet vid Norra läktaren, stolarna, högtalaranläggningen, omklädningsutrymmena, planen och mycket mer. Det är sådant som måste göras.
MFF har också passat på att skriva ner värdet på truppen med 61,8 miljoner (året före nöjde man sig med 24,4).
– I den del fall har marknadsvärdet som vi bedömer det gått ner och då tar vi den kostnaden nu. Det säger sig själv att efter den svåra skadan på Mahamé Siby har vi till exempel gjort en rejäl nedskrivning av hans värde.
När det gäller spelarförsäljningar redovisar MFF en intäkt på 95,6 miljoner kronor (mot 15,6 året före), vilket låter lite lågt om man dömer efter summorna som gått ut i media.
– Så är det, men det är inte de siffrorna som gäller i bokföringen. Där är det nettointäkten som gäller, det bokförda värdet ska dras av liksom kostnaden för försäljningen. Intäkterna kommer i huvudsak från tre försäljningar, Anel Ahmedhodzic, Amin Sarr och Veljko Birmancevic. Eftersom Sarr och Ahmedhodzic kommer från de egna leden blir nettot högre än för Birmancevic, som vi köpte in för en rätt hög summa.
– Vi ska också minnas att det finns framtida intäkter på spelarna. Amin kommer att ge en ansenlig summa 2023 med solidaritetsersättning och vidareförsäljningsklausul efter försäljningen till Lyon och om Sheffield United går upp i Premier League blir det ytterligare en rejäl betalning till oss.
För 2023 ser det sämre ut ekonomiskt för MFF.
Den ekonomiska kostymen är sydd efter Europaspel och då måste MFF vinna Svenska Cupen.
– Cupen har blivit den enda vägen ut i Europa och vi siktar naturligtvis på att vinna, men vi har inte vågat budgetera för Europaspel 2023. Går det vägen är det dessutom ECL. vilket ger mindre inkomster. Vi har dock spelat i Europa fyra av de fem senaste åren och tittar vi på det snittet ger det ingen anledning till oro. Vi har byggt upp en ekonomi som gör att vi kan gå back ordentligt enstaka år och det gör vi utan Europaspel.
En likviditet kring 400 miljoner, ett eget kapital på över 700 miljoner och en soliditet på 56 procent ger dessutom en trygghet som gör att man inte till varje pris behöver sälja spelare när möjligheten dyker upp.
MFF kunde nyligen kasserat in över 100 miljoner för en försäljning av Hugo Larsson till Bournemouth, men när Hugo själv ville vänta var det ingen snack om att säga tack, men nej tack till Premier League-klubben.
– Det är viktigt att Hugo kommer rätt och känner att han gör det. Han är ung, tar studenten i sommar och ska känna sig trygg i sina val. Det kommer nya fönster och vi tror ju inte att hans värde kommer att ha gått ner då. Men det är helt rätt att pengar på banken ger oss helt andra möjligheter och en trygghet. Sedan är det givet att se till spelarnas bästa, säger Anders Pålsson.
Foto: Bildbyrån