Olympias gräsmatta sliten inför hemmapremiären
Den allsvenska hemmapremiären närmar sig. Hur är läget med Olympia inför premiären? Fotboll Skåne har pratat med planskötare Christian Olofsson och sportchef Andreas Granqvist.
– Vi har en fantastisk arena, med Sveriges bästa planskötare som gjort ett otroligt starkt jobb under lång tid. Men vi vill fortsätta att spela på en av de finaste gräsmattorna i Sverige, säger ”Granen” som vill att Helsingborgs stad anlägger en ny hybridgräsplan.
Olympia ägs av Helsingborgs stad och kommunen förvaltar planen. Planskötare Christian Olofsson jobbar just nu intensivt inför den allsvenska premiären.
Hur tror du Olympias gräsmatta ligger till jämfört med andra allsvenska mattor just nu?
– Exakt hur många lag är det nu som spelar på naturgräs i årets allsvenska?
Nio stycken.
– Då är vi topp nio… Jag är oerhört självkritisk. När vi vann (utmärkelsen allsvenskans bästa gräsmatta) för två år sedan så kände jag ”så jäkla bra var det inte”. Sedan vill jag sporra andra också.
Förra årets säsong avslutades rekordsent. Hemmamatchen i allsvenska kvalet mot Halmstad spelades den 9 december. Det påverkar gräsmattans status idag.
– Planen har mycket skador efter höstens alla matcher, den var inte superbra i höstas. Det blev skador i varje match som inte läkte till nästa match. Sedan byggs det bara på. Man kan inte gnälla på att det blev kval, men efter kvalmatchen fick man försöka laga och lägga ihop slafset som var kvar. Skadorna syns fortfarande och även om vi har planvärme så har det varit kallt, säger Christian Olofsson som menar att planen är i speldugligt skick, men inte i något toppslag.
Igår kom beskedet att HIF:s damlags seriepremiär mot Råå nästa fredag flyttas från Olympia till Olympiafältets plan 10. En konsekvens av kvaliteten på planen.
Sportchef Andreas Granqvist hyllar Olofssons arbete med planen, men menar att gräsmattan helt enkelt behöver läggas om för att kunna nyttjas fullt ut.
– Planen är närmare tolv år gammal. Den börjar bli rejält sliten, tidig vår och höst så börjar den släppa och bli sämre och det blir hög belastning med två lag som ska spela där, plus att det spelas ungdomslandskamper och Eskilscupen. Vi tycker inte planen håller den nivå som krävs för att hantera så mycket matcher.
Utöver att förra årets säsong var längre än vanligt så regnade det inte mycket i mars månad och på sistone har det dessutom ofta varit frost på nätterna.
– Vi har ju bevattning, men man brukar säga att man inte kan vattna för mycket på våren. Man vattnar med kranvatten vilket inte är billigt, så vi måste tänka oss för, säger Christian Olofsson.
– Det har varit ruggigt kallt vissa nätter sedan några veckor tillbaka och det blir ett jäkla bakslag på alltihop.
Vad händer med gräset när det blir minusgrader nattetid?
– Då stannar allting av. Det är lite som med ens egna kropp så här års. Man knäpper upp jackan lite på eftermiddagen, men man tar på sig på kvällen. Men det kan inte gräsfröet göra. Det öppnar sig och säger att ”nu kommer våren”, men så får den dra ihop sig igen. Det behövs en jämn temperatur, så att gräset vet att det är vår. Det drar ut lite på processen när det pendlar så kraftigt som det gjort.
Andreas Granqvist säger att han vill att Helsingborgs stad anlägger en ny matta med hybridgräs, vilket man har i exempelvis Malmö, Göteborg och Växjö.
– Den moderna fotbollen går mot hybridvarianten, många arenor har det redan. Det blir det nya sättet att ha en plan som håller tidig vår och på hösten. Vi som hyresgäst vill ha en plan som håller för allt. Vi har en fantastisk arena, med Sveriges bästa planskötare som gjort ett otroligt starkt jobb under lång tid. Men vi vill fortsätta att spela på en av de finaste gräsmattorna i Sverige.
Christian Olofsson berättar att planen är mycket känslig så här års, vilket bidragit till flytten av damernas premiär. Ljusriggarna behöver vara igång så mycket som möjligt för att gräset ska kunna växa ordentligt.
– Det fanns en risk att vi skulle tappa fem växtdagar. Det är en väldigt kritisk period nu och vi försöker få planen att bli bra till de två (kommande) hemmamatcherna (mot Elfsborg 21 april och Häcken tre dagar senare). Vi måste ge oss själva möjlighet att få mattan att bli så bra som möjligt, säger han.
– Ju starkare gräs vi har, desto mer intensivt kan vi jobba med det. Sakerna vi gör nu hjälper oss till hösten. Är det kallt nu påverkar vi det lilla gräs vi har. Där är en balansgång: Hur mycket ska vi pusha gräset? Det är därför dammatchen flyttas, gräset måste få vila.
******
CHRISTIAN OLOFSSON OM:
Hur en planskötare ser på yrket: ”Vi tror att vi har Champions League-final i varje match. Frågar du min fru så tycker hon att jag kan gå hem klockan 3 och ingen skulle märka någon skillnad. Men det finns alltid någonting lite mer att göra. Så är det på alla arenor, vi som ansvarar är en liten skara som är lite speciella.”
Erfarenhetsutbyte med kollegorna: ” Kontaktnätverket byggs på hela tiden. Det är klart jag pratar med dem i Malmö, Ängelholm, Kristianstad, Halmstad, Kalmar, Friends Arena, Göteborg…”
Sin bakgrund: ”Jag började jobba med Olympia 2017 när kommunen tog över driften efter ombyggnaden. 2015 började jag jobba på Olympiafältets fotbollsplaner, innan dess jobbade jag med golfgreener. Jag var i Vasatorps golfklubb i många år. Det sitter i att man tror att planen är en golfgreen, det är helheten framför allt.”
Sin syn på helheten kring Olympia: ”När man kommer över Stenbocksgatan en matchdag vill jag att det ska vara perfekt. Inget ogräs mellan plattorna, ingen maskros i asfalten någonstans. Allt ska vara snyggt och prydligt och vältrimmat. Så att man inte stör på det. Om det blir en förlust, så ska man känna att ’planen var i alla fall bra’.”
Foto: Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne