UWCL: Sverige fortsätter tappa – men kan räddas av regeländring
I år har Sverige både Rosengård och Häcken med i damernas Champions League.
Frågan är om det räcker för att hejda fallet på nationsrankingen.
Sverige kan räddas av att formatet görs om till 2025 – kanske med en helt ny turnering.
Den första nationsrankingen som publicerades på damsidan toppades av Sverige. Året var 2004 och den tredje upplagan av vad som då hette Uefa Women’s Cup hade precis avslutats med Umeå som mästare för andra året i rad.
Sedan dess har det sakta men säkert gått utför. Ingen svensk klubb har vunnit igen och Tyskland tog över förstaplatsen året efter. Det dröjde till 2011 innan Frankrike gick om och 2018 innan även England gick förbi. Sedan har det gått snabbare: 2020 klev Spanien förbi, i våras var det Italiens tur och nu under hösten har Portugal passerat Sverige.
Det är en rätt förväntad utveckling. Sverige och Norden, som toppar alla jämställdhetsindex, låg i täten när damfotbollen utvecklades. På den första nationsrankingen var Danmark trea och Norge fyra bakom ledande Sverige.
De stora klubbarna förbi
Sedan dess har turneringen bytt namn till Uefa Women’s Champions League (UWCL) och de stora fotbollsländerna har kommit ifatt och förbi. Nu är det de fem stora ligorna på herrsidan som även har de fem första platserna på damsidan. När de stora klubbarna började satsa på sina damlag gick det snabbt att ta sig upp till täten.
Tittar man på semifinalerna i 2009-10 års turneringar är det lätt att se vilken som är damturneringen och vilken som är herr: Umeå, Duisburg, Turbine Potsdam och Lyon var i UWCL:s semifinaler. Av dem är det bara Lyon som har ett herrlag på europeisk elitnivå. I våras gjorde Chelsea, Barcelona, Arsenal och Wolfsburg upp om de två finalplatserna i UWCL. Det hade lika gärna kunnat vara på herrsidan (om Wolfsburg hade en riktigt bra säsong).
Tre platser i nästa CL-kval
När Italien passerade i våras var Sverige nere på sjätte plats på nationsrankingen. Det säkrade tre platser i 2024 års Champions League-kval.
Den här säsongen har Portugal passerat Sverige, som nu är nere på sjunde plats. Det skulle med dagens regler betyda att Sverige förlorar en plats i CL-kvalet 2025. Men den allsvenska trean kan få en Europaplats ändå.
Nytt format 2025
I september började Uefa arbeta på ett helt nytt format som är tänkt att sjösättas sommaren 2025. Starka röster menar att det är dags att komplettera UWCL med en variant av Europa League, som i så fall skulle göra att Sverige får minst tre platser totalt.
Samtidigt är de största klubbarna i vanlig ordning mest intresserade av att få fler platser i Champions League. I år åkte flera av de mest namnkunniga klubbarna ut i kvalet.
I första kvalomgången förlorade Arsenal mot Paris FC och Juventus mot Eintracht Frankfurt. I den andra och sista åkte Manchester United ut mot PSG. Bland annat köpare av tv-rättigheter vill ha så kända klubbar som möjligt i gruppspelet och blir inte glada när toppklubbar ställs mot varandra redan i kvalet.
Kan Sverige bli sjua?
Vi vet alltså inte än hur många lag i 2025-26-turneringen de olika platserna på nationsrankingen 2023-24 ger. Men chanserna för fler lag i bättre startposition ökar ju högre Sverige är på rankingen.
Den här säsongen får Sverige inrikta sig på att hålla sjundeplatsen. Portugal har rusat förbi och är utom räckhåll. De är nu hela 3,668 poäng före Sverige. Det blir ännu mer om man betänker att för varje seger Benfica tar måste Rosengård och Häcken vinna tre matcher för att Sverige ska kunna hålla jämna steg med Portugal.
Det beror på att Portugal (det vill säga Benfica) har gått starkt de senaste åren, men har fortfarande bara en plats i CL-kvalet. Det är nationsrankingen efter finalen 2022 som bestämt startplatserna i säsongens UWCL. Då var Portugal bara på sjuttonde plats!
En seger i Champions Leagues gruppspel ger 2,0 poäng till nationsrankingen. Den poängen delas med antalet klubbar som startat för landet för att få koefficienten. Om Benfica besegrar Rosengård i kväll får enklubbslandet Portugal 2,0 poäng, medan en FCR-seger bara ger Sverige (som startade med tre lag) 0,666 poäng.
Även om Rosengård vinner mot Benfica kommer Portugal att vara tre poäng före Sverige. För att ta in det krävs ytterligare fem segermatcher i Champions League av Rosengård och Häcken, samtidigt som Benfica inte tar fler poäng.
Fyra hot mot Sverige
Sveriges sjundeplats är långt ifrån säker. Tjeckien och Österrike är hack i häl, men även Nederländerna och Norge kan gå förbi om Ajax respektive Brann går långt.
Sveriges fördel är att man ligger först och är den enda nationen av de inblandade som har två klubbar i Champions League.
Nackdelen är att Sverige (och Tjeckien) måste dela de inspelade poängen med tre, medan Österrike, Nederländerna och Norge som startade med två lag bara behöver dela med två.
Svårt för FCR att gå vidare
Om Sverige får en av klubbarna vidare till kvartsfinal ökar chanserna att behålla sjundeplatsen betydligt. Men både Rosengård och Häcken har hamnat i tuffa grupper.
Att Rosengård ska kunna rubba Benfica är möjligt, men knappast att de kommer före Frankfurt eller regerande mästaren Barcelona i jakten på någon av de två platserna som ger kvartsfinal.
Då är chansen något större att Häcken tar sig vidare. Bortasegern mot Paris FC var en prima start, men det blir svårt både mot Chelsea som var semifinalist i våras och storsatsande Real Madrid.
Det finns bara en lätt grupp i årets Champions League. I den spelar klubbar från tre av Sveriges konkurrentländer. Åtminstone ett av dem kommer att få ett lag vidare. Lyon bör vinna gruppen medan tjeckiska Slavia Prag, Österrikes St Pölten och norska Brann gör upp om andraplatsen.
Matcher att hålla koll på
I kväll
Benfica-Rosengård (21.00)
Brann-Slavia Prag (18.45)
Torsdag
Häcken-Real Madrid (18.45)
Roma-Ajax (21.00)