Över åtta miljoner var till klubbarna som inte spelat i Europa
Nu har Uefa släppt siffrorna för hur mycket klubbarna som inte spelar i Europa ska få.
Det blir dubbel utbetalning i vår, när två säsongers pengar betalas ut.
6,8 miljoner kronor ramlar in på kontot i början av nästa år till Hammarby, AIK, Mjällby och de andra allsvenska klubbarna som inte spelat i Europa.
Sedan kommer det en skvätt till i sommar, på kanske 1,5 miljoner. Hur stor den blir beror på hur mycket Malmö FF drar in i Europa League.
Alla som följt med Uefafotbollen det minsta har märkt att det varit stora förändringar inför denna säsong. Fler lag och avskaffat gruppspel är de största. Uefa har också passat på att byta system för solidaritetsersättningen – pengarna som går till klubbar på elitnivå som inte deltagit i grupp- eller ligaspel i Europa.
Det ger rejält med klirr i kassan för de allsvenska klubbarna eftersom man, förutom att ändra fördelningsprinciperna, även går över till att betala ut solidaritetsersättningen under samma säsong. Därför blir det utbetalning från förra säsongen enligt den gamla modellen och för den pågående säsongen enligt den nya modellen.
Förra säsongens utdelning
Det som bestämde varje ligas del av solidaritetspengarna i det gamla systemet var om man hade ett lag med i Champions League, tv-avtalets storlek och plats på Uefas nationsranking.
För säsongen 2023-24 får de tolv svenska klubbar som inte deltog i Europakvalet drygt 4,3 miljoner euro att dela på. Det är mest av samtliga nationer som inte hade representation i Champions League. Det beror på det lukrativa tv-avtalet Uefa hade för Sverige 2021-24.
För de femton allsvenska klubbarna som inte spelade i Europa ger det knappt 290.000 euro eller 3,36 miljoner svenska kronor (räknat på 11,61 kr/euro). Alla utom Häcken får de här pengarna i början av 2025.
Pengar för årets säsong
Den totala potten för solidaritetsersättning höjs rejält den här säsongen. Precis som tidigare får länder med en klubb i Champions League mer än de andra. Nytt är däremot att de fem största ligorna undantas från alla kriterier utan får 10 miljoner euro var. Nytt är också att tv-avtalen försvinner som kriterium för solidaritetsersättningen. Det är bra för Sverige, vars tv-avtal blivit betydligt beskedligare i år.
Potten delas upp i två delar där den större (70 procent) betalas ut i mars. Den baseras på plats på nationsrankingen och ger Sverige 3,912 miljoner euro. Det ger de tretton klubbar som inte spelar i Europa knappt 3,5 miljoner svenska kronor.
Tävlingsbalans-pott
Den mindre delen (30 procent) betalas inte ut förrän i sommar, när man vet hur turneringarna slutat. Där får nationerna pengar efter hur mycket den klubb som tjänat mest dragit in. För Sveriges del är det Malmö FF som sitter i det penningmässiga förarsätet. Varje match de vinner och varje placering de tar i Europa League ger lite mer till övriga svenska klubbar. För att Elfsborg eller Djurgården ska passera MFF penningmässigt i år krävs att de går rätt långt (i Elfsborgs fall) eller långt (DIF).
Den här delen kallas competitive balance share och har införts för att inte klubbarna som spelar i Europa ska dra ifrån de övriga för mycket. För att det ska lyckas behövs nog betydligt större summor än det rör sig om här.
Om vi räknar med att Sverige får en lika stor del av tävlingsbalanskakan som av rankingdelen blir det 129.000 euro till de tretton klubbar som inte spelar i Europa (cirka 1,5 miljoner kronor). Medan de andra beloppen är säkra är det här en uppskattning.
Över åtta miljoner kronor
Det ger 719.400 euro – drygt 8,3 miljoner kronor – till de tio klubbar som får ta del av samtliga solidaritetspengar. För det krävs att man spelat i Allsvenskan de två senaste säsongerna, men aldrig nått en huvudturnering i Europa.
För säsongen 2024-25 blir det runt 430.000 euro per klubb som inte spelar i Europa. Det är en uppgång med närmare femtio procent från de knappt 300.000 euro som 2032-24 ger. Om ett svenskt lag tar sig till Champions League kommer den att öka ytterligare.
Akademi och damlag
Pengarna man får i solidaritetsersättning från Uefa kan inte användas hur som helst. I det gamla systemet skulle de gå till ungdomsverksamheten. I det nya har syftet utökats till att höja den sportsliga standarden och stärka strukturerna. Det är ett strikt program som implementeras i tre steg.
Det första gäller ungdomsfotbollen och ska vara på plats denna säsong.
Det andra fokuserar också på ungdomsfotbollen, men för även in att man inte får ligga efter med betalningar till andra fotbollsklubbar. Det ska vara på plats under säsongen 2025-26.
Det tredje steget är det största. Säsongen 2026-27 ska en SLO (Supporter Liaison officer) finnas på plats, damfotboll ska bedrivas, en strategi för social och miljömässig hållbarhet ska finnas och träningsfaciliteterna hålla en viss nivå. Den klubb som inte bedriver damverksamhet 2026-27 får alltså inte ta del av solidaritetsersättningen.