Lennart Hedstigen: Uefa går Europas storklubbar till mötes
Uefa har vilda planer på att göra om Champions League rejält till 2024.
Man går storklubbarna till mötes när man byter ut dagens gruppspel mot ett halvdant ligaformat där flera klubbar säkrar en plats i nästa års gruppspel.
Här är mina tankar om vad som kommit fram om planerna.
De genomgripande förändringarna för Europa League har inte ens hunnit genomföras, men positioneringen och spekulationerna inför nästa tillfälle att göra om Europaspelet, som är 2024, är redan i full gång.
På onsdagen avslöjade The Times att Uefa har planer på en ordentlig omstöpning av Champions League från och med säsongen 2024-25. Förslaget går i korthet ut på att gruppspelet som vi känner det skrotas och ersätts av en serie med 32 lag. Men det blir ingen riktig serie där alla möter alla, utan varje klubb möter bara tio av de andra lagen.
Efter dessa tio omgångar har de åtta bästa säkrat en plats i nästa års gruppspel (ska vi kalla den Champions League-serien istället?) och är vidare till åttondelsfinal. De sexton klubbar som hamnar på plats 9-24 möts i 16-delsfinaler och vinnarna går vidare till åttondelarna, där lag 1-8 i serien redan väntar. De åtta sista klubbarna (25-32) är utslagna.
Jag kan se två anledningar till att Uefa lägger det här förslaget. Den första är ekonomin. Med 160 gruppspelsmatcher istället för dagens 96 bör det bli mer tv-pengar samtidigt som klubbarna får in mer på fem istället för tre hemmamatcher.
Den andra är att det här blir ett sätt att parera hotet från de största klubbarna om en stängd liga utanför Uefas kontroll. Här är man en bra bit på vägen med seriespel istället för gruppspel och med de åtta platserna som ger CL-spel nästa år. Det är ingen stängd liga, men minskar betydelsen av de inhemska ligorna för att få spela CL.
Det kan nog gå att sälja in idén om seriespel även till de klubbar som inte ens drömmer om att vara bland de åtta bästa, utan ser det som en stor framgång bara att ta sig in i Champions League, som Malmö FF. De får fler matcher, vilket bör öka intäkterna ytterligare, och de får dessutom en bättre chans att gå långt i turneringen än de har idag.
För de åtta sämsta är det tack och adjö, ingen skillnad mot nu, men för de som kommer på plats 17-25 – vilket motsvarar dagens grupptreor – blir det annorlunda. Med det nya formatet stannar de kvar i Champions League och får spela sextondelsfinal där, istället för i Europa League. Möjligheten att kunna fortsätta längre i Champions League och vara med och slåss om de riktigt stora pengarna ska inte underskattas när (om) det kommer till hårda förhandlingar om förslaget.
Nackdelarna då?
Det nya formatet gör Europaspelet än mer komplicerat. För den som idag bara följer storklubbana i Champions League och inte bryr sig om kvalplatser och seedning är CL en hyfsat enkel turnering. Med det nya formatets halvdana seriespel försvinner enkelheten. Vilka tio klubbar ska mitt lag möta i serien och varför det? Varför har vi Real Madrid i sista matchen medan konkurrenten om åttondeplatsen har Ludogorets? Det blir en hockyfiering av Champions League som, tillsammans med ett utdraget seriespel, kan minska intresset för turneringen – och därmed i förlängningen minska det ekonomiska utfallet.
En nackdel är också att de inhemska ligornas betydelse minskar när fler lag säkrar platser i nästa års Champions League. Uefa har tidigare varit helt på det klara med att det nationella ligaspelet är ryggraden i den europeiska fotbollen och ska vara avgörande för deltagande i de internationella cuperna. Seriespelet med åtta direktplatser är ett steg bort från den tanken och samtidigt ett steg på en väg som kan leda mot en stängd liga.
LÄS MER. Hedstigen: Därför ska man ta planerna om en superliga på allvar