Kvalets vinnare och förlorare – och vad som krävs av MFF och DIF
I fjol vann Sverige Europakvalet sett till inspelade poäng för nationen.
I år, när vi fick två klubbar till gruppspel, gick det betydligt sämre poängmässigt sett.
Här är vad som krävs av MFF och Djurgården för att vi ska kunna säga att det blir ett bra Europaår.
Dessutom: Vinnarna och förlorarna i årets kval.
I fjol hade Sverige tre lag i playoff i Europakvalen och Malmö FF tog sig vidare till Champions League. Det gav 3,875 koefficientpoäng efter totalt fjorton segrar och tre kryss. Inget annat land fick högre poäng i kvalet.
I år hade Sverige också tre lag i playoff men både MFF och Djurgården har gått vidare till gruppspel. Trots det blev det bara 3,0 poäng efter tio segrar och fyra kryss.
Den största skillnaden är hur AIK krånglade sig vidare till Conference Leagues playoff i år jämfört med Hammarbys betydligt resolutare segersvit i fjol. Facit för AIK blev skrala en seger och två kryss där Hammarby i fjol fick ihop fyra segrar. Det blev bara 0,5 poäng till den svenska koefficienten (antalet matchpoäng delat med antalet startande klubbar för landet) medan Hammarby bidrog med det dubbla 2021.
Malmö FF räddade upp sitt poängfacit en del genom dubbelsegern över Sivasspor i EL-playoff. Ändå blev det 0,25 poäng mindre än vid förra årets Champions League-avancemang: 1,25 mot 1,50.
Elfsborg tappade också 0,25 poäng jämfört med fjolårets ”åka ut direkt-lag” Häcken. Nu förlorade Elfsborg båda matcherna mot Molde medan Häcken tog sig samman och vann över Aberdeen hemma när avancemanget redan var kört.
Djurgården var det enda svenska kvallag som verkligen imponerade i år och dessutom gick plus gentemot sin jämförelseklubb från 2021 Elfsborg. Med raden 5-0-1 bidrog DIF med 1,25 poäng till Sveriges nationsranking jämfört med Elfsborgs 1,125.
Vad MFF och DIF behöver göra
Till slut gav förra året Sverige 5,125 poäng. För att slå den siffran måste Malmö FF och Djurgården vinna fyra matcher och spela en oavgjord i Europa League och Conference League. Det borde de klara.
Får de till ytterligare en segermatch är Sverige uppe på 5,6 poäng vilket är vad som idag krävs per år för att vara med och slåss om femtondeplatsen.
Nu är vi mitt uppe i en poänginflation så alla segermatcher därutöver behövs för att kunna sikta uppåt. Börja med att spräng sexpoängsvallen genom sju segrar i gruppspel och slutspel. En seger kan bytas mot att MFF tar andraplatsen i gruppen eller Djurgården vinner sin, medan en förstaplats i Europa League-gruppen ger poäng motsvarande två segrar.
Kvalets oväntade vinnare
I fjolårets kval tog Sverige flest poäng. I år blev kvalkungarna något otippat Liechtenstein. Att lilleputtriket tog flest poäng beror inte på att de vann flest matcher utan att allt hänger på deras enda kvallag. Liechtenstein har ingen egen liga och får därför inget lag i CL-kvalet. De får nöja sig med att cupvinnaren – alltid FC Vaduz – får kvala till ECL. I år tog sig Vaduz, som i vanliga fall håller till i schweiziska andraligan, hela vägen till Conference League. Alla de 4,5 poäng Vaduz tog i kvalet går direkt in som koefficient eftersom landet bara har en klubb med. Det ger ordentligt utslag i nationsrankingen. En seger i gruppspelet och Liechtenstein är helt plötsligt uppe på galna 6,5 poäng. De senaste fem åren har deras poängskörd pendlat från 2,5 ner till noll förra året. Redan nu har Liechtenstein lyft tio placeringar på Uefas nationsranking: från 49:e till 39:e.
Årets förlorare
Ryssland, som i år uteslutits av politiska skäl, har åkt kana ner från tionde till femtonde plats och kommer att falla ytterligare innan säsongen är över. Men den ryska nedförsbacken började långt innan avstängningen. 2018-19 slutade de sexa. Sedan dess har de tappat minst en placering varje säsong och hade troligen fallit ut från tio i topp i år ändå.

Kroatien och Grekland
Bland länderna som är med och slåss om att vara bland de femton översta på nationsrankingen – de som får mer än en plats i kvalet till Champions League – ligger Grekland och Kroatien sämre till än de andra. De har bara fått med varsin klubb till gruppspelet medan konkurrenterna har två eller tre klubbar vidare. Det lägger ett stort ansvar på Olympiakos och Dinamo Zagreb att gå riktigt långt för att kunna kompensera för det numerära underläget.
Olympiakos hamnade i en Europa League-grupp med tyska Freiburg, franska Nantes och azeriska Qarabag. Den ska de kunna klara minst en tredjeplats i och få fortsätta spela efter jul. Det som oroar är att kvalet gick så knackigt. Efter den inledande förlusten i CL-kvalet mot Maccabi Haifa behövde Olympiakos straffar för att slå ut både Slovan Bratislava och Apollon Limassol.
Dinamo Zagreb får inrikta sig på att slåss om tredjeplatsen med Redbull Salzburg i sin Champions League-grupp. Milan och Chelsea lägger beslag på de två första platserna.
Grekland var femtonde och Kroatien nittonde nation efter förra säsongen. Det kan mycket väl bli så att de åker ner till tjugonde plats eller sämre. Då kommer de att vara konkurrenter med Sverige nästa säsong.
Fakta: Nationsrankingens poäng
I grupp- och slutspel ger varje segermatch 2,0 poäng till nationen. Ett kryss ger 1,0 poäng.
I kvalet gäller hälften: 1,0 för seger och 0,5 för oavgjort.
Nationens sammanlagda poäng delas med antalet startande klubbar vilket ger koefficienten.
För Sveriges del har kvalets tio segrar och fyra kryss gett tolv poäng. Delat på fyra startande klubbar blir det 3,0, vilket är Sveriges koefficient.
I gruppspelet tillkommer 4,0 bonuspoäng till nationen för varje lag som startar i Champions League.
Bonuspoäng utgår också för ettan och tvåan i gruppen enligt följande:
- Champions League: Både ettan och tvåan får 4,0 poäng.
- Europa League: 4,0 poäng till ettan, 2,0 till tvåan.
- Conference League: 2,0 poäng till ettan, 1,0 till tvåan.
Dessutom utgår ett extra bonuspoäng från åttondelsfinalerna i CL och EL.
I Conference League utgår 1,0 bonuspoäng från semifinalerna.