Så ska Sverige få två lag i gruppspel i år
Efter Malmö FF:s seger i Svenska cupen står det klart att IF Elfsborg gör AIK och Djurgården sällskap i Conference League-kvalet.
Här är vägen till att åtminstone en av de tre ska klara sig igenom hela kvalet och gå till Conference Leagues gruppspel.
Och vad som krävs för att de ska få bättre förutsättningar att lyckas i nästa års kval.
För svenska mästarna Malmö FF räcker det med seger i CL-kvalets första omgång och sedan vinst i en av de tre följande kvalomgångarna för att gå till Conference Leagues gruppspel. Segrar i ytterligare en omgång ger Europa League och i alla tre ger Champions League.
Men om Sverige ska klättra på nationsrankingen krävs att ytterligare en klubb tar sig till Conference League.
Ligafyran Elfsborg får den tredje svenska platsen i ECL-kvalet tack vare att svenska mästarna Malmö FF också vann cupfinalen idag. Den enklaste vägen för de tre (AIK, Djurgården och Elfsborg) är i korthet så här: En lätt lott i Q2, slå ett högrankat lag på dekis i Q3 och tack vare det hamna på den seedade halvan i playoffet. Så här funkar det:
Oseedade i Q2
Alla startar som oseedade i Conference League-kvalets andra omgång. Med oflyt i lottningen kan Europaäventyret ta stopp redan där. Basel, Young Boys och Slavia Prag finns på den seedade halvan och är möjliga öppningsmotståndare för de svenska klubbarna. Där är några onödigt svåra klubbar till som ska undvikas, som grekiska Paok, turkiska Basaksehir och holländska ECL-playoffvinnaren (AZ eller Vitesse) till exempel. Där är också en handfull klubbar där det känns som 50-50-läge, men av de 45 möjliga motståndarna i ECL-Q2 är där femton-tjugo som de tre svenska lagen ska vara favoriter emot.
En perfekt lottning i Q2 skulle kunna vara albanska Laci, Vaduz från Liechtenstein som spelar i schweiziska andraligan eller Connah’s Quay från Wales. Förra året slogs Häcken ut direkt mot skotska Aberdeen medan Hammarby tog dubbla segrar mot slovenska Maribor och Elfsborg körde över moldaviska Milsami Orhei. Vi ska inte ha sämre utdelning i år.
Svårare i Q3
För att öka möjligheten att gå till gruppspelet är det bästa att i tredje omgången få möta en klubb på nedåtgående som fortfarande har hög ranking. Vinner man mot en sådan får man en oseedad motståndare i playoff, vilket ökar chanserna betydligt att gå hela vägen.
Belarusiska Bate Borisov och kazakiska Astana är två klubbar med storhetstiden bakom sig men tillräckligt mycket Uefapoäng kvar för att vara på den seedade halvan i playoff. Det är drömlotterna i tredje kvalomgången. Annars gäller det att hoppas på något av de lägst rankade lagen från någon av de mindre ligorna, som estniska Flora Tallinn eller litauiska Suduva Marijampole.
Vi får nog utgå från att de svenska klubbarna inte kommer att vara favoriter i tredje kvalomgången. Förutom de redan uppräknade från Q2 ansluter Anderlecht och nederländska Twente här samtidigt som de överkomliga lagen blir betydligt färre. Får vi två lag vidare till playoff, som vi hade i fjol, är det bra.
Villarreal eller West Ham i playoff?
Väl i playoff är det en maxprestation både på plan och av lottningsgudarna som krävs för att gå vidare till gruppspelet. Om nu någon av de tre svenska klubbarna slagit ut ett högrankat lag i Q3 kan det bli överkomligt motstånd. Men FC Köln är på den oseedade halvan, så det finns minor där också.
Om man själv hamnar på den oseedade halvan kommer Villarreal, West Ham, Rennes och Atalanta in som nya nitlotter. När Hammarby drog Basel i förra årets playoff var det den tredje svåraste motståndaren de kunde få. Att ta det till straffavgörande var en stark prestation, och det kommer nog krävas något liknande i år för att gå vidare.
Inte alla, men de flesta klubbar som är med i seedningstabellerna är klara för att starta i ECL-kvalet. Men där är några cupfinaler och ett par playoff om den sista Europaplatsen kvar. Bland annat gör AZ och Vitesse upp om en plats i ECL-kvalet i Nederländerna och i Danmark möts Aalborg och Viborg. Seedningstabellerna på uefaranken.se uppdateras så fort det händer något.
Lättare nästa kval
I årets kval kommer det att krävas mellan 5,5 och 5,6 poäng för att bli seedat i Conference League-kvalets andra omgång. Det är bara MFF och Östersund som har mer än så av de svenska klubbarna. Med tanke på den poänginflation som pågår i och med Conference Leagues införande får man nog räkna med 6,0 poäng nästa år för att bli seedat i ECL-Q2. För att nå dit gäller det för AIK att vinna den inledande omgången i år. Då kan de plussa på 2,0 poäng till de 4,0 egna poäng de tagit de år som räknas. Går AIK till playoff får de ytterligare en halvpoäng och kan vara säkra på seedning i ECL-kvalet andra omgång 2023 – om de tar sig dit.
Djurgården har bara 3,5 egna poäng idag och behöver gå en omgång längre än AIK för att vara med i seedningsdiskussionerna nästa år. Det är alltså ECL-playoff som gäller för DIF för att komma upp i 6,0 poäng.
För Elfsborg, som bara har spelat in 2,5 egna poäng, är det gruppspel som gäller i år om man ska ha chans på seedning nästa år. Om de förlorar i playoff slutar de på totalt 5,0 poäng och kommer att vara en bit ifrån. Två segrar i gruppspelet ger 4,0 poäng (2,0 för varje seger i gruppen, inget för kvalet) och de är uppe i totalt 6,5, vilket innebär seedning i andra omgången i ECL-kvalet nästa år.
Om någon av de tre vinner årets allsvenska är det bra om klubben går till ECL-gruppspel redan i år. För att ge sig själv och Sverige det bästa läget inför nästa års Champions League-kval vore det fantastiskt bra att redan i år gå till Conference Leagues gruppspel. Med några segrar där finns, åtminstone för AIK och Djurgården, chans att bli seedat i CL-kvalets första omgång. 7,0 poäng räcker i år, det kan behövas 7,5 nästa år. För Elfsborg behövs ett kryss också för att nå 7,5 i totalpoäng. När man CL-kvalar är första omgången viktigast. Vinst där och det räcker med att vinna i en av de återstående tre kvalomgångarna för att gå till gruppspel, men förlust i CL-Q1 och man åker direkt ner till ECL-kvalet och måste vinna alla de tre kvarvarande omgångarna för att nå gruppspel.