Snus sprids inom fotbollen utomlands – spelare ska informeras
I Sverige har snus länge varit en självklar del i samhället. Flera kända fotbollsspelare med skånskt påbrå har setts med snus under läppen. Men frågan om vilket ansvar elitspelarna har, liksom tränarna och sporten i stort, väcks till liv när snus sprids inom fotbollen utanför Sverige. Inte minst i England där den ökande snusanvändningen nu skapar diskussioner.
Växande utbud av snusmärken på nätet
Att snusanvändningen ökar utanför Sverige har fått uppmärksamhet under året. Franska medier har rapporterat om personer som filmar sig själva när de testar snus, filmklipp som sedan sprids på sociala medier. I England har medier skrivit om hur snuset sprids allt mer inom fotbollens värld.
Anledningen till uppmärksamheten är att snus inte är lika accepterat i andra länder. Ungefär en av fem svenskar snusar varje dag vilket gör att ingen lyfter på ögonbrynen åt snus i Sverige. Det växande utbudet online, med bland annat snusmärke från Swedish Match, har gjort att många beställer sina produkter på nätet. Nya varianter, som nikotinpåsar och vitt snus, tros vara en orsak till att andelen kvinnor som snusar blivit större.
Oro bland tränare i England
Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att färre svenskar röker cigaretter, men att fler personer i de yngre åldersgrupperna samt kvinnor och tjejer snusar mer. Att snusanvändningen ökar både i Sverige och utomlands är inte oproblematiskt. Även om snuset inte är lika skadligt för lungorna som den cancerframkallande cigarettröken, så innehåller det bland annat beroendeframkallande nikotin.
Sociala medier kan vara en anledning till att snusanvändningen letar sig utanför Sverige, då allt fler får reda på vad snus är för något. Detta har skapat oro bland fotbollstränare i England, som rapporterat om att snuset även sprider sig neråt i divisioner och åldrar. En fotbollsspelare i Premier League vittnar om att det var grupptrycket som fick honom att testa när han var 18 år, och sedan dess har han varit fast. I England är det olagligt att sälja snus, men inte att använda det.
Lång tradition med snus bland svenska fotbollsspelare
Att snus väcker stark debatt utomlands kan verka märkligt för svenskar som är vana vid att se även professionella fotbollsspelare snusa. Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson är bara två exempel på skånska elitspelare som förknippats med tobaksanvändningen. Men faktum är att försäljning av snus är förbjudet i alla andra EU-länder. Anledningen till att Sverige, trots sitt medlemskap i EU, får sälja produkten är för att man lyckades förhandla sig till ett undantag vid anslutandet till EU 1994.
Med detta förbud i åtanke blir det lättare att förstå de kraftiga reaktionerna när produkterna gör intåg i utlandet, där varken traditionen, tillgången eller tillåtelsen att snusa finns. Frågan blir särskilt problematiskt när det är unga personer som testar produkterna och som saknar information om riskerna med användningen. Främst risken att fastna i ett beroende, men också de negativa hälsoeffekter som kan följa. Länder utanför Sverige saknar den information som många växer upp med när det gäller användningen av snus och dess konsekvenser.
Vem bär ansvaret?
Huruvida det bara rör sig om en övergående trend, eller om snusanvändningen kommer att bli mer etablerad inom fotbollen även utomlands, är för tidigt att säga. Men oavsett vilket av alternativen det handlar om så blir den naturliga följdfrågan blir: Vem bär ansvaret? Trots allt så rör det sig ofta om personer i yngre ålder som utövar sporten, och som dessutom har en bred publik. Det är redan välkänt hur snabbt trender och nyheter får spridning i sociala medier och nyheter på nätet, och fotbolls-fans runtom i världen blir därmed snabbt varse om fotbollsspelare som snusar.
Som alla kända personer så bär proffsen själva ett visst ansvar. Stjärnorna i Premier League följs av miljoner människor och många har förebilder inom fotbollen. Det finns en risk att fans vill härma sina idoler, däribland genom den eventuella snusanvändningen som de ser. Samtidigt bär tränarna, särskilt för yngre spelare, ett tungt ansvar att se efter sina spelare.
Genom att själva vara medvetna om riskerna kan de sprida informationen vidare, och minska riskerna – som alltid är som högst när okunskap råder.
Även inflytelserika organisationer har stor möjlighet att hjälpa till. Inför nästa säsong ska spelarfacket Professional Footballer’s Association, PFA, informera spelarna om hälsoriskerna som finns. PFA är fackorganisationen som stöttar nuvarande och tidigare spelare i de engelska fotbollsligorna, inklusive Premier League och FA Woman’s Super League.