Scoutinghjälpen: 25 tränarnamn som MFF kan gå efter
Milos Milojevic har fått sparken som Malmö FF-tränare.
Scoutinghjälpen lanserar 25 namn som skulle kunna ersätta honom.
Det är svårt att hitta tränare i början av augusti. De flesta ligor har precis satt igång, många tränare har nya jobb, och klubbar vill inte förstöra säsongsstarten med att släppa en tränare. MFF har dock inget annat val än att försöka hitta någon lösning. Fotboll Skåne lanserar 25 mer eller mindre realistiska alternativ, med sex nya namn jämfört med listan som släpptes förra veckan.
MAREK PAPSZUN (Raków Częstochowa, 47 år, polack)
Undertecknads favoritnamn. 2016 tog han över Raków när de var i tredjedivisionen och när han själv jobbade som lärare. Han har efter det fått laget till två raka andraplatser i högstadivisionen, två cuptitlar, och fina matcher i Europa: förra året slog de ut Rubin Kazan, i år krossade de Astana med 6-0. Detta med en klubbekonomi där Gustav Berggren är deras näst dyraste värvning någonsin, och med ett spel där han ofta spelar unga spelare och använder sig av hög press. Den tidigare spelaren Sebastian Madera stack ut rejält när han kallade Papszun för världens bästa tränare:
– Deras stil ändras inte av om de vinner eller inte. Det är alltid likadant: pragmatiska, men effektiva. Någon sa att de är det mest förutsägbara laget i ligan, men det är deras största styrka. Laget är extremt välorganiserade defensivt och agerar korrekt i övergångsfaserna av spelet.
Papszun verkar vara en tänkande, men kravställande tränare som exempelvis låter spelarna skriva egna matchrapporter ibland. Det verkar heller aldrig gå överstyr med hur mycket han kräver av spelarna. MFF kan knappt få en resultatmässigt bättre tränare. Problemet: vill han till MFF, eller har han gått för bra för det?
PACO JÉMEZ (klubblös, 52 år, spanjor)
Det finns ett antal lediga spanska tränare som är som Paco Jémez. Tränare som gjorde det bra/riktigt bra i ett mindre lag i La Liga, men som sedan tog ett annat jobb och misslyckades. José Luis Mendilibar är ett annat exempel: han tog lilla Eibar och fick dem att spela Europas mest spännande presspel, men hans senaste jobb var i La Liga (sparkad av Alavés), så han kan nog bli för svår.
Paco Jémez kan vara på rätt nivå. Han gjorde Rayo till ett ytterst sevärt lag. Efter det har det inte gått lika bra, men senast var han i Ibiza i andradivisionen och förändrade om hela den klubben på ett halvår. Han är ”hellre vinna 5-4 än 1-0” med styrkan/svagheten att han aldrig viker på sina spelprinciper. Han har sagt att han är villig att ta ett jobb utomlands för att på sikt ta sig in i La Liga igen.
BRUNO PINHEIRO (klubblös, 45 år, portugis)
En tränare som blev fälld av sina egna framgångar. Han tog över portugisiska Estoril sommaren 2020 och vann andradivisionen direkt. Efter ett halvår i högstadivisionen slogs de om Europaplatser och Besiktas ville ha honom. Detta trots att laget hade tvingats hämta en halvt ny trupp, med unga spelare som knappt hade spelat på seniornivå. Sedan tappade de en av sina få offensivt bra spelare till Premier League (Chiquinho till Wolves), kunde inte hålla uppe de fina resultaten, och slutade ”bara” nia. Det räckte för att få sparken eftersom portugisiska klubbar är snabba på att sparka tränare
Spelar med unga spelare, är duktig på att utveckla dem, och har visat att han både kan spela en ”attraktiv fotboll” och en ”anpassad fotboll”.
NENAD BJELICA (Osijek, 50 år, kroat)
Varför ska man ta en tränare som precis blev utslagen ut Europa av ett lag från Kazakstan? Som har fått sparken från Austria Wien och Dinamo Zagreb? Jo, för att han i övrigt har haft en rätt fin tränarkarriär.
Den tidigare Bundesliga- och La Liga-spelaren Bjelica tog Austria Wien till CL-gruppspel som tränare. Han var en av de som tog upp Wolfsberger i toppen i Österrike. Han blev omtyckt i Lech Poznan. Han gjorde ett väldigt bra jobb i Dinamo Zagreb, och supportrarna hatade att han fick sparken (han fick sparken för att han inte ville att VD:d skulle styra allt). Nu har han haft ett par år bra i Osijek där han tagit dem till deras bästa placering någonsin. Han har fått in en bättre mentalitet i truppen och fortsatt att utveckla spelare. Det var också Bjelica som fick igång Dani Olmo i Dinamo Zagreb, en spelare som nu startar för Spaniens landslag. Bonuspoäng för MFF: han är en aktiv VAR-hatare.
HANNES WOLF (klubblös, 41 år, tysk)
Wolf tog en massa titlar med Dortmunds U17 och U19 som tränare, och tog sedan över Stuttgart och tog upp dem i Bundesliga. Där och då var han bland Tysklands mest talangfulla tränare. Sedan har det gått tyngre: han misslyckades att ta upp Hamburg till Bundesliga (men den klubben har ju en förbannelse över sig), fick det inte att stämma i Genk, och coachade Bayer Leverkusen som tillfällig tränare i åtta matcher. Han har varit i stökiga klubbar, vilket förklarar en del av problemen, men han måste också bevisa mer för att få chansen i Bundesliga igen.
Han ska ha varit den viktigaste tränaren för Christian Pulisic (Chelsea) utveckling, så han verkar jobba bra med talanger, och eftersom hans senaste permanenta klubbjobb var att han inte fick igång Genk så borde han vara aktuell för en klubb av MFF:s storlek.
MARKUS SCHOPP (klubblös, 48 år, österrikare)
Den tidigare österrikiska landslagsspelaren tog TSV Hartberg, en klubb från ett samhälle med drygt 6000 invånare, ut i Europa och fick dem att överprestera tre säsonger i rad sett till klubbens budget. Hans enda jobb efter det var 15 rätt värdelösa matcher i Barnsley i Championship, något som liknade Uwe Röslers tid i Leeds. Han var nyligen aktuell som förbundskapten för Österrike, men de valde Ralf Rangnick istället.
NIELS FREDERIKSEN (Bröndby, 51 år, dansk)
Kanske ett av de mest givna valen att kolla på. Han är inte sugen på att vara kvar i Bröndby och bör snart flytta på sig. Han har varit i Bröndby sedan 2019 och vann klubbens första ligatitel på 16 år, men hans kontrakt har inte förlängts (det går ut om knappt ett år) och han får tydligen inte säga till om så mycket i övergångsväg, enligt BT. Verkar vara en ganska pragmatisk tränare, som spelar mer utifrån spelarna som han har att tillgå än efter en specifik spelidé.
BJARTE LUNDE AARSHEIM/MORTEN JENSEN (Viking, 47 och 42 år, norrmän)
En orutinerad duo som har gjort Viking till ett topplag i Norge, trots att det var en ifrågasatt anställning. De har sagt att det inte finns något ”hokus pokus” bakom det, utan bara hårt jobb och mycket detaljfokus. Den tidigare Viking-anfallaren, och nuvarande Hammarby-anfallaren Veton Berisha, i en intervju i TV2:
– Vi jobbar egentligen bara stenhårt på träningarna, och är kritiska till allt vi gör där för att bli bättre.
– Det är sinnessjuk moral i laget.
Ett litet plus för att de i går slog ut Sparta Prag i Conference League.
KENT NIELSEN (Silkeborg, 60 år, dansk)
Silkeborg är det närmaste ett Bodö/Glimt som finns i Danmark just nu, även om de inte spelar likadant och inte har haft lika stora framgångar (än?). De gör mycket med små resurser och får intetsägande värvningar att bli toppspelare. Bra offensiv, bra defensiv, bra resultat, och har en etablerad spelidé som fungerar. Ett exempel från förra säsongen: Silkeborg snittade 570 passningar per match, laget som snittade näst flest hade 448. Han är helt avskriven av Midtylland som deras nya tränare eftersom han inte vill spela med “power, energi, och fasta situationer”.
MASSIMO CARRERA (klubblös, 58 år, italienare)
Jobbade många år i Juventus och var ett tag Antonio Contes assisterande, och har även varit assisterande förbundskapten för Italien. Han var riktigt bra som huvudtränare i Spartak Moskva, men fick sparken vid första motgången vilket gjorde supportrarna upprörda. Har efter det haft det tungt i AEK (som dock har en otålig ägare) och Bari, men det blir svårt att hitta en tränare med bättre CV som eventuellt kan tänka sig att träna MFF. Hade också en lång spelarkarriär i bland annat Juventus, och är rätt “ung” som tränare eftersom han spelade fotboll tills han var 44 år.
ANDREAS BRÄNNSTRÖM (Mjällby, 46 år, svensk)
Gör alltid ett bra jobb med svåra förutsättningar, men har haft svårt att få de stora jobben. Är kanske den svenska tränaren som har bäst blandning av utvecklare och realist, och hade nog gått hem hos många MFF-supportrar. MFF har också en god relation med Brännström, bland annat via hans nära vän Mesut Meral (BK Olympics tränare).
SAMI HYYPIÄ (klubblös, 48 år, finländare)
Det positiva: han har spelarerfarenheten som vissa vill se hos en MFF-tränare, och han har varit huvudtränare för Bayer Leverkusen och Brighton. Det negativa: det har gått rätt dåligt. Frågan är vad han har gjort under de senaste klubblösa åren för att förbättra sina chanser att bli en bra huvudtränare?
OLE TOBIASEN (assisterande tränare Heerenveen, 47 år, dansk)
Han tvingades ta över som tillfällig huvudtränare i Heerenveen i vintras, när de gjorde klart med en tränare som väntade med att anlända till den här sommaren. Efter fyra-fem dåliga matcher i början så gick det ganska bra för Tobiasen efter det. Han har jobbat många år i Nederländerna, vill bli huvudtränare, och senast MFF valde en dansk med nederländsk touch så gick det ju bra. Tobiasen hade också en spelarkarriär i Nederländerna.
POYA ASBAGHI (klubblös, 37 år, svensk)
Jobbade bra och metodiskt med små resurser i Dalkurd och Gefle, och lyckades tillfälligt vända på IFK Göteborgs gamla, tunga båt. Har dock haft det tyngre efter det, med ett svårt sista-år i Blåvitt och nedflyttad med Barnsley.
DINO TOPPMÖLLER (assisterande tränare Bayern München, 41 år, tysk)
Var den som tog MFF:s nuvarande motståndare Dudelange ut i Europa League-gruppspel 2018, vilket var en stor skräll. Har efter det varit assisterande i RB Leipzig och Bayern München. Julian Nagelsmann om Toppmöller: ”Jag visste direkt att vi är på samma våglängd. Dino är en avslappnad person som har ett riktigt stort hjärta och stor förståelse för fotboll”. Man får en tränare från en bra “skola” och som har presterat i Europa.
JONAS EIDEVALL (Arsenal, 39 år, svensk)
Jobbade länge i den skånska fotbollen och var också en kort period i MFF:s U-verksamhet. Hade en bra tid i Rosengård och en fin start i Arsenal, där laget var en poäng ifrån ligatiteln i WSL. Kunnig och rak. Det svåra: han förlängde sitt kontrakt i maj.
DANIEL BÄCKSTRÖM (Sirius, 34 år, svensk)
Verkar ha en genuint bra relation med MFF och spelarna, och gör ett uppskattat jobb i Sirius. Det känns som att han är på “uppbyggnad” för att kunna bli en MFF-huvudtränare. Han lämnade dock MFF efter 2020 på grund av sociala skäl, så frågan är hur det står till med det år 2022.
THOMAS THOMASBERG (Randers, 47 år, dansk)
Har lyckats få lilla Randers att bli den femte-sjätte bästa klubben i Danmark, och nämns ofta som en av ligans bästa tränare ihop med Kent Nielsen (Silkeborg). Till skillnad från Nielsen så ses han nog inte som ett ”sexigt” val för större klubbar, även om Midtjylland nu har sagt att de gillar honom.
ANDRIES JONKER (klubblös, 59 år, nederländsk)
Först var han Louis van Gaals assisterande tränare i Barcelona och Bayern München. Sedan styrde han upp Arsenals akademi. Sedan fick han inte riktigt tid på sig som huvudtränare för Wolfsburg (19 matcher). Och senast hade han tre år i Telstar i nederländska andradivisionen där han slutade på plats 10, 13, och 19 med ligans minsta budget. Rutinerad från högsta nivå, förmodad hög fotbollskompetens, och är inom MFF:s ramar, även om hans erfarenheten som huvudtränare inte är så stark.
BJÖRN HAMBERG (assisterande tränare Brighton, 37 år, svensk)
MFF kommer alltid att ångra att de inte tog in Graham Potter när det fanns chans för det. Hamberg har dock jobbat som Potters assisterande tränare i många år, och han har tidigare öppnat upp för att bli huvudtränare i Allsvenskan. Senast han var huvudtränare för ett seniorlag var för Frösö IF i Division 3 år 2010, så det är en fråga om hur bra han är som huvudtränare.
MARKO NIKOLIC (klubblös, 43 år, serb)
Gjorde det jättebra sista vändan i Partizan, gjorde det bra i Vidi när de bland annat slog ut MFF ur Europaspel, och fick lite överraskande lämna Lokomotiv Moskva i höstas. En annan MFF-koppling: Nikola Trajkovic var på väg att bli assisterande åt Nikolic i Ryssland förra året.
HERNAN LOSADA (klubblös, 40 år, argentinare)
Gjorde det bra i belgiska Beerschot innan han fick jobb i MLS för DC United. DC United är en krånglig klubb att vara i: de hade haft en lugn tränare i tio års tid och ägaren är snål. Losada är en tränare som kräver hård träning, intensiv spelstil, mycket presspel, har höga krav på alla (inkluderat sina chefer), och som älskar Marcelo Bielsa. Det fungerade inte för honom i USA, även om resultaten inte var dåliga och han var ganska uppskattad av supportrarna. Hade han varit en Uwe Rösler eller en Milos Milojevic i MFF?
DAVID WAGNER (klubblös, 50 år, tysk)
Överpresterade i Huddersfield i tre år, inkluderat en säsong i Premier League. När det inte höll i sig så fick han sparken. Den enda anledningen till att han kan vara tillgänglig för en klubb som MFF är att han nyligen fick sparken från Young Boys (Schweiz) efter bara ett år, då laget bara slutade tvåa i ligan.
OSCAR PAREJO (Orlando, 53 år, colombian)
En respekterad tränare som har haft många bra säsonger i MLS och som nästan alltid har jobbat med små resurser. Han utvecklar spelare och låser inte fast sig vid ett spelsätt. Skulle det gå att locka med Europa för någon av MLS-tränarna? Robin Fraser (Colorado Rapids) är en liknande kandidat.
FERDINAND FELDHOFER (Rapid Wien, 42 år, österrikare)
Vi slänger in ett till namn från en liga som kan vara svår att värva tränare ifrån. Feldhofer tog Wolfsberger till sina största framgångar någonsin, när de tog sig in i Europa Leagues gruppspel och även gick vidare till slutspel. Han har varit i Rapid Wien sedan december, men har bara ett år kvar på kontraktet. Sportchefen i Rapid Wien när Feldhofer anställdes: “Han tillhör den nya moderna generationen tränare, som förlitar sig på innovativa metoder och som tar sig an utmaningar med stor hängivelse och expertis. Han har redan bevisat i sitt tidigare jobb att han förlitar sig på attraktiv fotboll med konkreta idéer och som också kan vara framgångsrikt”.
Från förra listan har följande namn strukits:
Bo Henriksen (klubblös): Spelar den typen av fotboll som MFF inte letar efter: långa inkast, köttande, och tvåmetersspelare.
Ferran Sibila (klubblös): På väg till Malmö FF, men då i en roll som spelarutvecklare.
Sarina Wiegman (Englands förbundskapten): Vann EM-guld och lär nog inte lockas till MFF.
Kjetil Knutsen (Bodö/Glimt): Han kommer inte att flytta till en klubb som MFF.
Brian Riemer (assisterande tränare Brentford): Lär nog inte vilja lämna Brentford för MFF.
Stefan Billborn (Sarpsborg): MFF lär nog kolla på andra namn än Billborn.
Några andra namn som har strukits: Åge Hareide har gått i pension. Ole Gunnar Solskjaer har tackat nej till PL-klubb, så det känns osannolikt att han ens funderar på något som MFF. Pep Clotet fick precis ett nytt jobb i Serie B i Italien. Michael Laudrup verkar ha dragit sig bort från fotbollen och är för dyr. Henrik Rydström har fortfarande en familjesituation i Kalmar som gör honom svårflyttad. Thomas Christensen skrev ett långt avtal med Panamas landslag i juli. Uwe Rösler fick precis jobbet i AGF. Jonas Thern känns fortfarande avlägsen.
Foto: Bildbyrån