Rosenberg om analys kontra attityd: ”Får inte bli för mycket information”
Markus Rosenberg anser att den mentala biten av fotboll ibland hamnar i skuggan av fokuset på analys.
– Vi har haft många tränare i MFF, men vissa av dem ville ha videogenomgång väldigt ofta och kanske väldigt länge, säger han i FPS Podcast.
I FPS Podcast, som drivs av tidigare Hammarbyspelaren Petter Andersson och Maja Andersson, är Markus Rosenberg den senaste gästen. Nu när karriären är avslutad fick han frågan om vad han skulle ge för råd till unga spelare.
– Jag är lite mer old school fortfarande.
– Dagens fotboll bygger väldigt mycket på analys. Jag tycker ibland att man kan glömma bort vad det egentligen handlar om. Man får så mycket information inför varje match att man glömmer bort att det handlar om att knyta näven och köra. Den mentala biten måste alltid vara nummer ett.
– Har du inte inställningen att gå in i dueller och löpa och kötta, hela den biten, då kan du veta hur mycket som helst om fotboll och trixa till tusen och det hjälper dig inte. Man har lärt sig att man måste tänka i de nya banorna men samtidigt inte glömma de gamla.
Han tycker att det under tiden i MFF kunde balansera över och då blir för mycket fokus på analys.
– Jag tror fotbollsspelare ska bli ute på fältet. Sitta framför en dator i en halvtimme… Jag tror inte informationen går in i en trupp. Vi har haft många tränare i MFF, men vissa av dem ville ha videogenomgång väldigt ofta och kanske väldigt länge. Jag tror att en grupp fotbollsspelare som är runt 19–20, och vissa lite äldre, inte kan sitta i 30 minuter och ta in information. Där måste det vara mer ”action”. Det är klart du måste använda tekniken som finns, att analysera motståndare och analysera dig själv. Att se sig själv efter matcher, vad man gjorde bra och framför allt vad man kan göra bättre, tror jag är väldigt bra, men det får inte bli för mycket.
Han tycker att många bra beslut kommer när man inte behöver tänker efter, som mot Besiktas borta 2018.
– Då löper ”Mackan” (Antonsson) i djupled och jag slår den halvt blint och så fick man frågan direkt efter matchen ”Hur tänkte du där?”. Väldigt svårt, för det sitter i bakhuvudet. Vi har spelat mycket ihop, jag vet hur han löper, jag vet att bollen kommer att komma där.
Foto: Bildbyrån