Rosenberg och Safari blir ambassadörer för nystartade Malmö FF Foundation
Markus Rosenberg och Behrang Safari är tillbaka i MFF. Men i en helt annan roll än tidigare. De blir ambassadörer för nystartade Malmö FF Foundation, en plattform för samhällsengagemang där fokus i början kommer att ligga på att motarbeta hat och hot på nätet.
– Vi jobbar mycket med samhällsengagemang, men det här är ytterligare ett steg. Vi startar Malmö FF Foundation där vi långsiktigt ska jobba med att samla in pengar för välgörande ändamål. Sedan ska vi dela ut dem till andra organisationer. Det vi valt att börja med nu är det som händer på nätet och Mackan och Berra är då våra superambassadörer, säger MFF:s marknadschef Anna Nordström Carlsson och berättar att man kommer att samarbeta med organisationen Friends.
– De närmaste åren kommer vi att jobba med hot och hat på nätet och sedan kanske vi bestämmer oss för att göra något annat inom Malmö FF Foundations ramverk. Att vi gör det tillsammans med Friends beror på att de har väldigt mycket kunskap i den här typen av frågor.
Bland de övriga ambassadörerna finns förre MFF-målvakten Robin Olsen, Chelseas Zecira Musovic, Saga Fredriksson och läraren Rickard Nordström, som profilerat sig på sociala medier och som har en gedigen bakgrund som spelare och tränare i flera av Malmös mindre fotbollsklubbar.
– Rickard jobbar i skolan där detta på sociala medier är vardag och en del kan till exempel vara att han är med och utbildar våra minsta i hur man inte ska bete sig, berättar Ola Gällstad, projektledare i MFF.
Det avgörande är dock att med aktioner och projekt samla in pengar som sedan en gång om året delas ut till olika organisationer, stiftelser eller dylikt som ansöker om ekonomiskt stöd till sina verksamheter. Malmö FF Foundation blir en del i MFF-organisationen och besluten om vem som ska få del av pengarna kommer att tas av föreningens styrelse.
– Det är en nationell satsning. Man behöver inte ha en lokal anknytning eller en tillhörighet till Malmö FF. Vi använder fotbollen som en drivkraft och en bas. Det är ju nånting som händer där ute i debatten där man istället för att inkludera så ska man exkludera och det är något vi tillsammans med andra vill jobba mot, säger Anna Nordström Carlsson.
Markus Rosenberg och Behrang Safari och MFF har en längre tid pratat om att göra något tillsammans. Att det blev just Malmö FF Foundation beror på att de tycker att det är en bra idé. Det kolliderar heller inte med den dynamiska duons jobb i agentfirman.
– Det här blev en bra möjlighet att komma tillbaka i MFF på ett annat sätt, säger Markus Rosenberg och lyfter den digitala miljön alla unga numera lever i.
– För mig är det en samhällsgrej. Det är en ny generation och precis som när vi växte upp blir det stora förändringar för föräldrarna att hantera. Mina barn är nio och tolv och telefonen är a och o och med i allt. Det smäller in nya saker hela tiden och allting som sker är på de olika plattformarna. När det är krismöte i skolan handlar det ofta om just det här. Och för varje generation kommer det nya grejer. Man kan inte fråga sina egna föräldrar om råd om hur de gjorde för varje generation har nya och egna problem.
Behrang Safari har själv blivit utsatt för näthat.
– Vid två tillfällen framförallt. En gång mot IFK Göteborg i cupfinalen. Fast då var jag så pass gammal och trygg i mig själv att det inte bet riktigt. Men man förstod ju ganska snabbt att det här som skrivs till mig är inte okej och hur påverkar sådant en yngre spelare? Att bli utsatt för något liknande i början av sin karriär kan ju vara förödande för en spelare. Jag och Mackan växte ju upp i en tid när det här inte fanns. Men det är en helt annan situation nu och det är inte bara i fotbollen utan överallt. Det känns som vi är på väg åt fel håll. Fotbollen var kärlek och gemenskap och det var enkelt. Nu är det inte så längre.
– Det andra tillfället var med Basel i Champions League-gruppspel mot Liverpool. Då var jag lite mer chockad för då fick jag stänga ner min Instagram, eller göra den privat och rensa ut kommentarer som inte var okej. Jag fick ett finger i ögat och motståndaren fick rött kort. Vi slog ut dem och halva England hamnade på min Instagram. Man kommer ju åt spelarna på ett annat sätt än back in the days. Är du yngre och har vuxit upp i den här världen blir det ett problem. Nu var jag 36 när det hände mot IFK Göteborg, men hade det hänt när jag var 19 hade det varit helt annorlunda. I det sammanhanget kan vi gå in på mitt inkast mot Holland. Då hade jag inte internet, det var inte en faktor. Fyra dagar efter landskampen var det glömt, det fanns ingen som kunde komma åt mig. Jag läste i tidningen dagen efter om “dåligt inkast”, men strax efter var det borta. Livet gick vidare. Men om jag haft Instagram, Facebook, Twitter och Tiktok hade det följt mig en längre tid, säger Behrang Safari.
– Allt går så snabbt också. Det är en kultur som kommit och det märker alla, inte bara fotbollsspelare. Du går ju inte fram till någon och säger “du är ful” eftersom det inte är lika lätt som att bara skriva det. Det går så himla snabbt och det kanske inte går att förändra, men man skulle ändå vilja göra ett försök att säga till folk att tänka efter innan man skriver något. Nu är jag ju stenålder, men för mig är det ändå otroligt att man inte nånstans på vägen känner efter att det här är ju inte rätt. Ofta är det dessutom vuxna människor, vi pratar inte barn utan medelålders män, säger Markus Rosenberg.
Foto: Bildbyrån