Ole Törner: Här är MFF:s mest minnesvärda matcher på 10-talet
Tog på mig uppgiften att lista de fem mest minnesvärda MFF-matcherna i Europa under 2010-talet.
Kul tänker ni. Det stämmer. Minnena flödar och hela havet stormar-känsloögonblicken är hur många som helst.
Men framförallt är det svårt. Snudd på löjligt svårt.
Välja bort är det tuffaste. Hur jag än försöker kan jag inte få med de två segrarna i Champions League-gruppspelen mot Olympiakos och Sjachtar Donetsk. Det går att leva med. Men när Besiktas borta 2018 och Celtic hemma 2015 inte kom med började jag nästan banna mig själv. Har dessutom en rejäl svaghet för FC Midjylland borta, Atletico Madrid hemma, FCK borta och, ja ni fattar…
Här är i alla fall listan:
5) Rangers FC 1-0 borta 2011
Tror att det var i den här matchen rätt många kände att något nytt och stort var på väg att födas. Med facit i hand kan man se 1-0-segern som själva avstampet för det som skulle komma från 2014 och framåt. Bara en sådan sak som att MFF vann på bortaplan. Fram till dess gällde med få undantag – Inter 1989 – att det var hemma i Malmö som MFF gjorde de riktigt vassa prestationerna och utmanade storklubbarna.
Sällan har heller en MFF-seger fått så stor betydelse för motståndarlaget. När MFF mötte Rangers FC balanserade den skotska giganten från Glasgow på ruinens brant. Hur desperat laget var visade om inte annat att när avancemanget säkrades med 1-1 hemma slutförde Rangers matchen med nio och MFF med tio spelare. I praktiken var det också MFF:s sammanlagda seger som satte spiken i whisky-fatet för Rangers. Ekonomin gick inte att rädda och man fick starta om längst ner i ligasystemet. Redan efter match ett hade dessutom Glasgow-tidningarna en rubrikfest när man kunde spinna vidare på att MFF:s segerskytt Daniel Larsson hade just det efternamnet. ”Pain in the Lars” var en av de bättre.
4) Sparta Prag 2-0 hemma 2014
Festens födelse! Jag vill ha med den här matchen för att den annars riskerar att bli glömd eller nedvärderad. Utgångsläget var hemskt. MFF släppte in fyra mål i Prag och föll med 2-4. Det kunde varit än värre, David Latafa briljerade och varje inlägg blev livsfarligt när Filip Helander och Ricardinho samtidigt prickade in sina kanske sämsta insatser i MFF. I returen svängde allt.
Publiken bar fram MFF till 2-0, exakt det som behövdes. Det pratas om häxkittlar och ljudtoppar. Ofta vid matcher lite senare. För mig var det här publikens betydelse var störst och nivån mest intensiv. Som Rod Stewart sjöng – när han fortfarande var suveränt bra – ”The First Cut is the Deepest”. Efter den här matchen visste alla att MFF kunde nå Champions League, att publiken hade stor betydelse och att MFF inte var beroende av tur i lottningen. För Sparta Prag var ett starkt lag 2014. Betydligt bättre än nu.
Och visst var det Markus Rosenberg som visade vägen. Med 1-0 i djupled och 2-0 på en precis frispark.
3) Red Bull Salzburg 3-0 hemma 2014
Läskeblasklaget från Österrike var resursstarkt, bra och vann hemma med uddamålet 2-1 i en match där MFF hade flyt med ett sent reduceringsmål. Saltzburg stod också för mycket av det MFF-supportrarna och kolleger över hela Europa avskyr. Om konstgräs är plast på planen är Red Bull det på läktaren, i styrelserummen och i historien. Därför var det givetvis något extra för MFF att vinna just den matchen och för första gången i klubbens historia kvala in till Champions League.
Många minns och älskar Markus Rosenbergs iskalla 3-0-mål där han väntade och väntade och väntade till hela försvaret gått och köpt apfelstrudel innan han retfullt petade in bollen i tomt mål efter det alla upplevt som en hel evighet.
Men MFF var ju faktiskt vidare redan vid 1-0! 2-0 redan i den 19:e minuten på Magnus Erikssons snygga volleyskott och 3-0-målet var egentligen bara ytterligare tillfällen för publiken att jubla och festa. Och ja, Rosenberg visade vägen här också med sitt 1-0-mål på straff.
2) Red Bull Salzburg 3-0 hemma 2015
Tjatmoster! Det är jag medveten om, men att slå ut Rödbullarna en gång var stort, att slå ut dem två gånger på kort tid var större. Just den kombinationen är jag övertygad om gör alla MFF-supportrar och de flesta Malmöbor extremt stolta. Om tio, 20 eller 30 år kommer det fortfarande att vara ett klassiskt ögonblick.
En extra krydda var givetvis MFF-tränaren Åge Hareides sätt att psyka spelare, tränare och alla andra i Salzburg. Han pratade om att anfalla dem som galningar, att de aldrig glömt vad som hände året före, att de var märkta av flera års misslyckanden att ta sig in i slutspelet, att de inte skulle palla för varken publiktrycket eller förväntningarna. Han placerade rutinerat och utstuderat stötarna exakt där de sved som värst – och lyckades sätta Salzburgnerverna i dallring. Det syntes. Och behövdes. För den här gången var utgångsläget värre.
MFF föll med 0-2 i Salzburg och var inte vidare förrän Vladimir Rodic gjorde 3-0. Å andra sidan kom det målet redan i den första halvleken.
Det fula laget från den vackra Mozartstaden var besegrat en gång till.
1) Dynamo Kiev 4-3 hemma 2019
”Här har ni ert jävla manus” säger Markus Rosenberg i den nyligen släppta dokumentären ”Mackan” om hans karriär. Det citatet säger det mesta. Matchutvecklingen, det sena avgörandet och att just han fick sätta dit 4-3 i den allra sista matchen på Stadion där han alltid kommer att ha ikonstatus gick inte att förutse, eller ens ana. Men det hände.
Jag har sett tusentals matcher med MFF. Direkt efter slutsignalen skrev jag att det här var den sjukaste av dem alla. Jag har inte ångrat mig.
Rosenberg gjorde ju ett mål till, Erdal Rakip blev uppsläppt ur Uwe Röslers frysbox och gjorde en fantastisk halvlek, liksom hela laget. Tifot hade egentligen inget med matchen att göra, men var det mest spektakulära någonsin och efter slutsignalen stannade i stort sett samtliga de 19 000 på läktarna långt in i nattmörkret och den in i märgen krypande kylan för att tacka av Rosenberg.
Men det många kanske glömt bort och som satte ytterligare fokus på det minnesvärda i MFF:s andra halvlek var att Dynamo Kiev var så enormt bra i den första. Kvarten Kievlaget hade efter det att MFF gjort det tidiga 1-0-målet var den bästa något lag presterat på mycket länge på Stadion. Då var Dynamo mycket bättre än både MFF och FCK som gick vidare från gruppen, men bara då. För sedan blev sagan verklighet – eller tvärtom…