Ole Törner: E-sport och VAR blir heta frågor på MFF:s årsmöte
Under 2019 var e-sport en verksamhet som MFF bedrev på försök. Nu är det året över och medlemmarna ska ta ställning. Styrelsens förslag är att MFF tills vidare ska fortsätta bedriva e-sport.
Därmed anser man också att den inlämnade motionen från Magnus Ericsson om att låta medlemmarna besluta om Malmö FF ska ha en sektion för e-sport är besvarad.
“Styrelsen konstaterar att information gavs på årsmötet den 1 mars 2019 om att tillkomsten av en ny varaktig tävlingsverksamhet kräver årsmötesbeslut, att testet av e-sport sträcker sig över 2019, att en utvärdering kommer att göras under året och att, i det fall utvärderingen leder fram till slutsatsen att Malmö FF bör fortsätta bedriva e-sport, ett förslag i frågan kommer att föreläggas årsmötet 2020. Ett sådant förslag har förelagts årsmötet. Styrelsens bedömning är att motionen därmed är besvarad.”
Det finns dock en gradskillnad. Motionen säger att medlemmarna ska få rösta om MFF ska ha en SEKTION för e-sport. Styrelsens förslag säger bara att man ska fortsätta bedriva e-sport, som en del i den samlade verksamheten. Man vill inte ha någon uppdelning i sektioner.
I motiveringen till att fortsätta med e-sport säger MFF-styrelsen:
…att man nått nya grupper i samhället och stärkt varumärket. Ambitionen är att e-sportarna efterhand även ska engagera sig i fotbollen.
…att verksamheten gått med 800 000 kronor i vinst och att MFF nått nya sponsorsgrupper.
…att MFF e-sport riktat in sig på fysisk och psykisk hälsa, där det betonas att en livsstil där hälsa, träning och andra aktiviteter får tillräckligt med utrymme parallellt med spelandet är den viktigaste faktorn.
Samtidigt har det gått bra. MFF vann SM-guldet i eAllsvenskan.
Styrelsen slänger dessutom in en gardering:
“En förutsättning för att bedriva verksamhet inom e-sport är att den genererar ekonomiskt överskott. Eftersom verksamhetens natur är sådan att den snabbt kan avvecklas i händelse av ekonomisk förlust är den ekonomiska risken liten.”
Klara besked alltså. Styrelsen vill att MFF ska ha e-sport, men går den med ekonomisk förlust så ryker den.
Just där är jag faktiskt lite tveksam. Om det ska vara årsmötet och medlemmarna som ska besluta om man ska permanenta e-sport borde det väl i logikens namn även vara de som beslutar om verksamheten ska upphöra? Om man nu inte på det här mötet tydligt klargör att kravet att inte gå med förlust är en del av beslutet att säga ja.
Att VAR är en het potatis vet alla. Därför är det knappast en skräll att det kom in tre olika motioner till årsmötet om att “MFF inom Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet aktivt ska verka mot införandet av videogranskning som innebär spelavbrott eller fördröjning av domslut i svensk fotboll samt att Malmö FF ska verka för att övriga svenska elitklubbar ska gå på samma linje.”.
Eftersom de tre motionerna var likartade höll MFF ett möte med representanter från grupperna bakom dem och där enades man om att slå samman dem till en enda. Den läggs nu fram till mötet och är undertecknad av Fredrik Larsson, Martin Lundblad, Olof Hellgren, Susanne Lundberg, Thelma Ernst och Tony Ernst.
Styrelsens svar är att man delar motionärernas uppfattning att det finns klara nackdelar med hur VAR hittills tillämpats med utdragna avbrott och fördröjningar i domsluten samtidigt som man principiellt tycker att det är bra att försöka hitta sätt att hjälpa domarna.
Man hänvisar dock till att SEF på sitt medlemsmöte i januari tog beslutet att VAR måste utredas ordentligt innan man kan ta ett beslut att införa det. “I utredningen kommer alla intressenter, inte bara spelare, domare och
klubbar utan även exempelvis Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU), att inkluderas i utredningsarbetet. Utredningen kommer att pågå under 2020 och 2021 och ett beslut om VAR ska införas i svensk fotboll kommer därmed inte att fattas förrän tidigast hösten 2021. Malmö FF är tänkt att ha en representant i utredningen i form av Niclas Carlnén. I utredningen kommer naturligt även kostnaderna för att införa VAR att vägas in.”
Styrelsens förslag är därför att mötet ska besluta att MFF ska delta i utredningen med tankarna om problemen med VAR som utgångspunkt och att det heller inte behövs något beslut om att MFF ska verka för att andra elitklubbar ska gå på samma linje eftersom man alltid gör det, i alla frågor.
För de som är extra nyfikna på VAR-motionen, motiveringarna till kritiken och färska exempel finns den att läsa här.
Mötet ska även behandla ett förslag från styrelsen om att ändra stadgarna så att möjligheten att förutom fysiska medlemmar även kunna ha juridiska tas bort. Dels har man inga juridiska medlemmar, dels tillåter inte Riksidrottsförbundet det. Därmed finns det ingen anledning att ha kvar den obsoleta paragrafen.
Eftersom det är tio år sedan stadgarna senast fick en rejäl översyn vill MFF dessutom ha mötets godkännande att tillsätta en arbetsgrupp för att genomföra en ny sådan. “Avsikten är att på olika sätt involvera personer utanför styrelsen i arbetet och att ge medlemmarna möjlighet att diskutera eventuella förslag på ändringar på ett medlemsmöte innan ändringarna föreläggs årsmötet.”
Den översynen anges också som anledning till att säga nej till en motion från Jan Tuve Möller om att avskaffa den övre åldersgränsen på 70 år för att vara valbar till MFF:s styrelse. MFF-styrelsen tycker att det är en fråga som istället kan behandlas och diskuteras inom ramen för översynen av stadgarna, där begränsningen nu finns i paragraf 19.
MFF kontaktade Jan Tuve Möller för att höra om han kunde nöja sig med det, men han valde att inte dra tillbaka motionen.
Årsmötet hålls första fredagen i mars, det vill säga den 6:e.