Cupspel på Eleda Stadion redan från start – så här har processen sett ut
Idag kom det officiella klartecknet. MFF kommer att kunna spela hemmamatcherna i Svenska Cupen på Eleda Stadion redan i gruppspelet. Gräset håller måttet. Men det har inte varit en enkel process.
– Vi har jobbat hårt och mycket. Framförallt med ljus och värme, säger MFF:s planskötare och fastighetstekniker Magnus Olsson till Gasetten.
– Det har vi gjort i stort sett ända sedan Allsvenskan slutade. Vi har kört på med ljusriggar, värme, plantäckning, växtdukar med mera i stort sett dygnet runt.
Magnus berättar också att man redan hunnit klippa gräset tre gånger på det nya året!
Hur mycket har den nya plantäckninhgen och de nya ljusriggarna betytt?
– Rätt så mycket. Den nya plantäckningen är suverän om vi får mycket nederbörd. Täcket är helt vattentätt. Allting rinner av. Det räddade kvalitén vid ett par matcher redan i Allsvenskan. De nya riggarna är med LED-ljus och har inte betytt lika mycket. De lyser inte mer än de gamla. Skillnaden är att vi har två riggar mer nu.
Det innebär att MFF nu använder åtta riggar inne på Eleda Stadion. LED innebär även en energibesparing.
– Det kommer att vara en energibesparing på den varmare tiden på året. På den här tiden får vi ersätta det LED:en inte ger i värme med infravärmare som är inbyggda i ljusriggarna och det innebär att energikostnaderna blir rätt så höga ändå.
Hur mycket tappade ni på att det i år ovanligt nog plötsligt blev ett par veckor med massvis med snö och kyla?
– Givetvis blev det ett rejält bakslag. Vi hade en period på fyra veckor där det ofta var minusgrader, snö och eländigt. Vi fick jobba dubbelt så hårt. Riggarna flyttade vi i stort sett två gånger per dygn. Det blev dessutom komplicerat eftersom det inte går att snabbt flytta en rigg från ofrusen uppvärmd mark till frusen mark där riggen inte har stått. Man får flytta den stegvis så att man inte kör där gräset är fruset för då förstör man gräset. Därför har det varit tufft och vi är ju inte vana vid det heller. Det är tio år sedan vi hade en sådan köldknäpp.
Planstormningen efter SM-guldet påverkade också utgångsläget till det sämre.
– Det blev inte lika stor påverkan i år tack vare den nya plantäckningen. Vi kunde hålla mattan så pass torr att när stormningen väl kom gjorde den inte lika stor skada som förra gången 2020. Då blev planen helt förstörd. Den här stormningen gjorde också mycket skada, men det gick att reparera.
Vad är det värsta som kan hända nu när det gäller vädret?
– Det hade ju inte varit bra om det blir tio minus och snön vräker ner.
Är blåsten en faktor?
– Det enda som påverkar är att om det blåser för mycket, över 20 sekundmeter, kan vi inte ha ljusriggarna på. Då finns det en risk att de välter. Skulle det hända handlar det om stora summor pengar vi förlorar, både för att rädda planen och för att riggarna är värda mycket pengar.
Hur kändes det att kunna ge klartecken för spel?
– Riktigt, riktigt bra! Vi och personalen från Malmö Stad, som varit viktig, har verkligen slitit den här vintern för att kunna ha en plan i speldugligt skick. Vi är jätteglada.
Fotnot: På bilden syns de nya riggarna med LED-ljus till vänster och de gamla till höger. Över gräset ligger en växtduk.
Foto: Ole Törner