Bäckström om sitt ledarskap: ”Vill skapa en miljö där spelarna mår bra”
MARBELLA.
Två dagar innan träningslägret presenterade MFF en ny assisterande tränare.
Daniel Bäckström slängdes med andra ord rakt in i hetluften.
– När möjligheten kom kände jag direkt att det här är nåt jag vill göra, säger 32-åringen till Fotboll Skåne.
Det har varit intensiva dagar för Malmö FF. Ett elva dagar långt träningsläger i Marbella är nu över, och laget flyger nu hem till Malmö för att avsluta förberedelserna inför tävlingssäsongen som drar igång nästa helg.
Men frågan är om inte de senaste två veckorna varit allra mest intensiva för Daniel Bäckström. Den 32-årige assisterande tränaren presenterades två dagar innan han och resten av MFF flög ner till Marbella. När Malmö FF hörde av sig fanns det inte mycket tvekan, men det fanns ändå en viss oro att det hela inte skulle bli av.
– När jag väl hade bestämt mig var det inte längre jag som kunde påverka så mycket. Det var diskussion mellan klubbarna. Att titta på det lite utifrån är jobbigt, speciellt när man vet om att klockan tickar. Men nu är jag väldigt tacksam till Örebro som jobbade hårt för att få in en ersättare, som gjorde att de kände att de kunde släppa mig. Det blev bra, men jag gick runt med en klump i magen där några dagar innan allt var klart, säger Daniel Bäckström till Fotboll Skåne.
– När möjligheten kom kände jag direkt att det här är nåt jag vill göra. Det är ju inte bara spelare i svensk fotboll som tittar på MFF och känner att det är en miljö man vill vara en del av. Det känner även jag som tränare.
Inför den här säsongen har Malmö FF ett till stora delar nytt tränarteam runt laget. Jonnie Fedel är kvar som huvudtränare, José Martinez har förlängt som analytiker och Ben Rosen är fortsatt ansvarig för fysdelen. Men med Jon Dahl Tomasson som ny huvudtränare, och Remy Reijnierse och Daniel Bäckström som assisterande, behöver man sätta nya rutiner i sitt sätt att arbeta.
– De hade startat en process redan innan jag kom, som jag nu är en del av. För varje dag faller nån ny bricka på plats, och det kommer fortsätta göra det när vi är tillbaka i Malmö. Det är också en naturlig process. Det finns vissa grejer som vi alla jobbar med, men ju mer synkade vi blir desto mer faller helheten på plats.
Vad kommer att vara din roll och dina ansvarsområden?
– En del blir att vara med i planeringen och hjälpa till ute på träningsplanen, genom att driva övningar när det passar och supporta Remy eller Jon när det passar. En annan del är att finnas med i analysprocessen både före och efter träningar och matcher. Att hjälpa och stötta José i det jobbet.
– Den tredje delen är att vara en slags koppling, vi har inte definierat det helt och hållet, och brygga mellan a-lagsverksamhet och akademi med allt vad det innebär för de unga spelarna. Lite likt vad Andreas (Georgson) hade tidigare.
När jag pratade med Andreas Georgson i höstas pratade han mycket om vikten av att vinna spelargruppens respekt, och att det kunde vara svårare för en yngre mer oprövad tränare. Vad tänker du om det?
– I det här sammanhanget har tränarna en viktig roll att hjälpa till att leda gruppen. I en grupp där det kommer in en ny ledare kommer gruppen vilja stämma av om det här är en person som inte bara kallar sig ledare, utan också är en ledare. Då hamnar man nog i lägen där det gäller att bekänna färg x antal gånger tills gruppen accepterar en som ledare, att de känner sig trygga.
– Om det visar sig att det kommer in en ny ledare som inte kan leda, då kommer gruppen bli orolig. Därför vill gruppen så snabbt som möjligt känna av om den nye personen är kompetent nog för att ta en ledarroll. Det tror jag gäller oavsett om det är på en fotbollsplan, i ett klassrum eller på en arbetsplats.
Var är du i den processen?
– Mitt i den skulle jag säga. Det är också svårt att säga att nu har jag kommit till en viss gräns eller nu är jag i mål. Det sker nog dynamiskt och checkas av lite hela tiden, på olika sätt. Sen förstår jag frågan när man kommer in som yngre, utan ett stort cv som kanske kan hjälpa till för att ge en liten buffert. Jag tror att i vissa spelares ögon, säkert, behöver man kämpa lite extra. Men i andras går det snabbare.
Daniel Bäckström kom senast från ett uppdrag som assisterande tränare i Örebro SK. Sedan tidigare har han dessutom varit akademichef i IFK Norrköping och huvudtränare i IF Sylvia. Trots sin i sammanhanget ringa ålder på 32 år känner Daniel Bäckström att han har mycket ledarskapserfarenhet som han tar med sig till Malmö FF.
– Jag har en grundtanke att om man generellt mår bra spelar man bättre fotboll. Om vi kan skapa en miljö där spelarna mår bra, trivs och känner sig trygga kommer vi att öka chanserna till att som lag och individuellt prestera lite bättre. Du som spelare ska i så stor utsträckning som möjligt må bra, du ska veta vad som förväntas av dig och du ska ha koll på kraven vi från tränarhållet har. Men det ska också finnas en gemenskap, som jag känner redan finns här.
– Sen fattar jag också att professionell fotboll inte handlar om att alltid gå till jobbet och känna att allting är frid och fröjd, eller att alla ska vara bästa vänner. Vi ska vara tydliga med kraven kring hur vi tränar och hur vi ska bete oss när vi spelar. Det är inte enkelt, men jag tror att med en varm och trygg miljö kopplat till en tydlig kravbild kommer fotbollsspelare prestera på en högre nivå.
Hur rimmar det tankesättet med övriga tränarstaben?
– Min känsla utifrån tiden jag har varit här är att vi ligger nära varandra i hur vi ser på såna saker. Känslan är att vi har samlat ett gäng tränare som ser saker på ett liknande sätt. Men inte att vi nödvändigtvis uttrycker eller praktiserar det på samma sätt, men att grundvärderingarna är nära varandra. Det tycker jag känns bra, och viktigt.
Daniel Bäckström har också en naturlig koppling till Malmö FF. Under två år gick han tränarutbildningen tillsammans med både Daniel Andersson och Andreas Georgson. Den sistnämnda är han dessutom god vän med vid sidan om fotbollen, och han var över på besök i Brentford så sent som i december.
Redan 2013 gjorde Daniel Bäckström sitt första studiebesök i Malmö FF, när Rikard Norling var huvudtränare. Sedan dess har han besökt klubben ytterligare fem-sex gånger för att få inspiration.
Efter tiden i IF Sylvia har Daniel Bäckström fått en försmak på hur det är att vara huvudtränare. Han hymlar inte med att ambitionen om ett nytt huvudtränaruppdrag i framtiden finns där, men är samtidigt tydlig med att uppdraget som assisterande i Malmö FF är optimalt just här och nu.
– Jag tror att jag kommer att vara huvudtränare framöver. Men sen tror jag att varje roll har sin tid. Möjligheterna för mig att kunna vara i MFF hade inte funnits om jag hade sagt att jag måste vara huvudtränare.
– Nu får jag vara i en roll som assisterande där jag får öva på saker och praktisera det, samt se och lära av en duktig huvudtränare. Det är helt optimalt för mig just nu. Sen tror jag också att allt eftersom man bygger sina egna idéer växer nog också känslan, behovet och begäret av att vara huvudtränare fram. Det är ingenting jag känner nu, men jag tror att det kommer.
Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne