250% fler skador i Bundesliga – MFF tror på lägre siffra
Spelarna i Bundesliga faller som käglor på grund av skador.
Är det något som även Allsvenskan ska vara beredd på?
De allsvenska spelarnas fysik kommer att testas som aldrig tidigare, då det efter lång period utan matcher finns risk att skadorna blir fler än normalt.
I början av 2010-talet var det lockout i både NFL och NBA. I NFL blev det tvåsiffrigt antal allvarliga hälseneskador redan under de inledande veckorna när det satte igång igen, och i NBA var MVP-spelaren Derrick Rose en av stjärnorna som åkte på en långtidsskada efter återkomsten.
Exakt hur stor påverkan det långa uppehållet, följt av det täta matchandet, hade på skadorna är fortfarande uppe för diskussion. Vissa menar att det överdrevs och att skadefrekvensen var samma som tidigare, bara det att skadorna blev mer uppmärksammade, medan andra säger att det var en ökning.
Tidigare i veckan kom också en första studie från Bundesligas omstart i år. Dr. Joel Mason visade att skadorna i Bundesliga hade ökat från 0,27 per match till 0,88 per match, sett till hur det såg ut innan coronan och efter omstarten. Bland annat hade Dortmund fem spelare med muskelproblem under en period på 17 dagar.
I och med att Allsvenskan lär sätta igång hårt från början går det att tänka sig att skaderisken ökar även i Sverige. Dock inte alls lika hårt, tror Jon Dahl Tomasson, eftersom lag i exempelvis Tyskland inte har kunnat lagträna under vissa perioder.
– Vi har planlagt bra hela vägen, och det finns en stor skillnad mellan Bundesliga kontra det vi har här. Vi har tränat på och andra har legat stilla.
– Det ger ju självklart högre risk för tyskarna.
– Jag har också sett det (i Tyskland), men man kan inte jämföra det.
En annan notering från studien i Bundesliga är att spelarna totalt sett springer ungefär lika mycket och lika snabbt som tidigare. Det innebär att spelarna där inte får en fysiskt “enklare” start på säsongen. En delförklaring till de siffrorna kan dock vara att det får göras två extra byten.
Även från engelskt håll har problematiken lyfts upp kring möjliga skador i sommar.
– Om man är för återhållsam i träning innan det sätter igång så får man färre skador där och då, men då får man fler skador i matcherna istället. Motsatsen gäller också: går du ut för hårt i träningen innan matcherna så är du mer sannolik att få skadorna i träning. Det är verkligen en lurig situation för klubbarna att vara i, säger fysioterapeuten Luke Anthony i The Ornstein and Chapman Podcast.
MFF har i dagsläget ingen längre skadefrånvaro på någon spelare, även om Behrang Safari har tränat en del vid sidan av de senaste veckorna. På fredagen träning var han med på lagets uppvärmning innan han körde enskilt med fystränaren.
Foto: Bildbyrån