”Var en riktig jävla käftsmäll” – Fotboll Skåne möter Krister Azelius
För tre år sedan blev Krister Azelius vald till ny ordförande i Helsingborgs IF.
Det har inte varit en lätt resa.
I en lång intervju med Fotboll Skåne berättar Azelius om sina första år i rollen.
✓ Det här är den första delen av intervjun som handlar om HIF:s besvärliga ekonomi, turbulensen i klubben och lärdomarna efter degraderingen.
Säsongen 2016 hände det som inte fick hända.
Helsingborgs IF tappade den allsvenska plats som man hade haft sedan 1993. Ett par månader efter att HIF hade förlorat kvalet mot Halmstads BK och ramlat ner i Superettan presenterade valberedningen sitt nya förslag på styrelseordförande. Krister Azelius, som mellan 2003 och 2009 satt som sekreterare under Sten-Inge Fredin, valde då att tacka ja till den tuffa utmaningen.
Tre har gått sedan dess. Mycket vatten har runnit under broarna. När Fotboll Skåne träffar Krister Azelius på hans advokatkontor längs Kajpromenaden i Helsingborg berättar han om kraven som han ställde innan han hoppade på uppdraget.
– Det var inte aktuellt att förvalta och bygga för en framtid i Superettan. Det som intresserade mig var spänningen och svårigheten i att vända det svåra läget. Att ta oss upp i Allsvenskan och sedan stanna kvar, säger han.
Azelius började genast tillsammans med övriga styrelseledamöter skissa upp planerna för framtiden. För att bli en hållbar allsvensk förening över tid insåg man snabbt värdet i att inte bara prestera på planen, utan framför allt bygga en hållbar organisation som skulle klara arbetsbelastningen i en framtida allsvensk tillvaro.
– Uppdraget att ta sig tillbaka till Allsvenskan är lätt att identifiera, men hur gör man? Jo, vi måste åstadkomma ett lag och ge vår tränare förutsättningar för att det ska vara realistiskt. Annars blir det fånigt. Därför sa vi från början två eller högst tre år för att ta oss upp, säger Azelius och fortsätter:
– Det är först i höstas som vi har haft råd med en scout. Det är klart att vi hade behövt det tidigare.
När Krister Azelius blickar tillbaka på 2017 är han i stora drag nöjd med hur arbetet fortlöpte. Den nya styrelsen fick snabbt god kontakt med organisationen och inte minst tränaren Per-Ola Ljung hade en viktig roll inom fotbollen. På planen gick det tyngre. Flera viktiga spelare från den allsvenska tiden hade sökt sig vidare och lämnat HIF med en trupp som dels var för dyr, men också för svag för att studsa tillbaka till Allsvenskan direkt. Efter en klart sämre andra halva av säsongen slutade HIF till slut sjua i tabellen, med sju poäng upp till en allsvensk kvalplats.
Året därpå blev mer lyckosamt ur ett sportsligt perspektiv. Men 2018 var också året då Helsingborgs IF åkte på sin tyngsta käftsmäll under Azelius ledning. Efter att klubbdirektören Mats-Ola Schulze sjukskrivits på grund av utmattningssyndrom i februari hamnade HIF i en ansträngd situation. I samma veva fick också den dåvarande ekonomichefen lämna sitt uppdrag.
Plötsligt var tomt på kansliet. Azelius tvingades in i en mer operativ roll och skötte i princip klubbdirektörsuppgifterna tillsammans med dåvarande marknadschefen Helena Wennerström. Det blev en krävande situation som inte blev lättare när prognoserna för det ekonomiska resultatet landade på styrelsens bord. I juni kunde Rolf Holmgren, dåvarande kassör, presentera en resultatprognos på minus sex miljoner eller värre.
– Det kom från ingenstans hur allvarligt det egentligen stod till med ekonomin, säger Azelius.
Hur är det ens möjligt att det kommer som en total överraskning?
– Det kan finnas två sätt egentligen. Det självklara svaret, och det sanna, är att det i mycket stor utsträckning handlade om att degraderingen och kvarvarandet i Superettan drabbade mycket hårdare än budgeterat. Problemet var att rapporteringen till styrelsen om hur det låg till inte var byggd på avstämningar utan på antaganden. Man hade inte stämt av siffrorna ordentligt.
Är inte det ganska allvarligt?
– Det är mycket allvarligt.
Vad har ni gjort för att möta det?
– Det som hände var att Mats-Ola blev sjukskriven. Sen gjorde vi en förändring på ekonomichefsidan, för att det som hänt är jätteallvarligt. Det är också viktigt att styrelsen väljer sin klubbchef och att vi måste kunna lita på att han har koll. Men när han eller hans ekonomichef inte har koll blir det fortfarande styrelsens ansvar. Men det kom som en stor överraskning för oss.
Med oss menar du styrelsen?
– Ja, styrelsen. Och jag måste säga det att dessvärre tror jag att även Mats-Ola blev överraskad.
På grund av att han inte heller hade fått korrekta avstämningar?
– Ja.
Eller för att han inte skött sitt jobb?
– Det där kan man alltid flytta. Men om styrelsen nu är ansvarig har vi uppenbart misslyckats i det. Och om Mats-Ola inte har haft koll neråt, operativt, har han misslyckats med kontrollsystemet hos sig. Men vi har inte uppfattningen att någon neråt i hackordningen avsiktligt fördärvat, ljugit eller att där är några oegentligheter. Det har varit dålig kontroll.
Azelius funderar ett litet tag.
– En faktor i det är, tror jag, att vi så hårt behövde dra ner på organisationen. Då innebär det att samspelet mellan olika ben – marknad, biljett, fotboll och så vidare – blir lidande och att saker faller mellan stolarna. Det är ändå aldrig okej. Det finns förklaringar som jag kan förstå, men det blir ändå aldrig okej. Man kan inte driva en sån verksamhet utan att chefen vet hur läget ligger och i förlängningen styrelsen får korrekta rapporter. Och framför allt att styrelsen tillsammans med klubbchef kan vidta åtgärder.
I slutet av säsongen 2018 visade det sig att Helsingborgs IF skulle gå 13 miljoner sämre än prognoserna inför året. För Azelius kom beskedet som en ny, negativ överraskning. Ordföranden tror att en bättre insyn hade tvingat fram åtgärder för att komma till ordning med ekonomin.
– Jag kan inte svara på vad vi hade gjort om vi hade vetat det, men någonting hade vi gjort. Om det hade varit att vi inte kan ta den eller den spelaren eller något annat. Vi kanske hade blivit tvungna att rikta in oss på ett år till i Superettan.
Hur säker är du på att det här inte ska kunna hända igen?
– Ja, det är jag hundra procent säker på. Åtgärderna som vi har vidtagit för att det här inte ska hända igen är bra. Det var en jävla käftsmäll som vi fick, styrelsen med mig i spetsen. En lärdom som vi har gjort är att vi nu byggt ett system med mer kontroll.
Under de sista åren har HIF anställt flera viktiga personer inom organisationen. Klubben har också byggt upp upp en struktur för att förbättra kontrollen och undvika att hamna i samma situation igen. Det innefattar att styrelsen, genom kassören, har ekonomiska avstämningar månadsvis inför styrelsemötena.
– Jag känner mig extremt trygg med det. Vi har hundraprocentig kontroll på vår ekonomi, men det betyder inte att vi har en bra ekonomi. Man kan uttrycka det som att vi har en god kontroll på vår dåliga ekonomi. Det känns väldigt bra.
Efter 2018 visade Helsingborgs IF upp ett förlustresultat på drygt tio miljoner kronor, och när Krister Azelius blickar tillbaka på det stormiga året är han självkritisk. Det finns flera saker som HIF gjorde fel och som föranledde att man hamnade i den prekära ekonomiska situationen. Samtidigt menar HIF:s ordförande att degraderingen kan ha varit nödvändig för att vända på den negativa spiralen.
– Det är främst två saker som jag ser det i efterhand. Det ena är man hade en för stor kostym för den potentiella resultatleverans man kunde förvänta. Truppen kostade mer än vad den kunde förväntas leverera. Nu talar vi om 2016 års trupp. Redan där började det. Hade man hängt kvar då tror jag att vi hade fått samma problem året efter. Det blir hypoteser, men för att föreningen skulle kunna göra en vändning var degraderingen nog en viktig ingrediens i att bygga om. Jag tror absolut på det.
På vilket sätt?
– Annars hade man klarat ett år till, legat kvar på samma tv-pengar och hade fortsatt haft en trupp som varit alldeles för dyr. Hade man monterat ner truppen hade den blivit avsevärt sämre. Men när du åker ur kan du, så gott det går, montera ner den och hänga kvar i Superettan. Det var inte utan att vi tänkte att ”bara vi inte har ställt oss i hissen och är på väg ner”. Då kunde det ha gått riktigt jävla illa.
– Allt det här förutsätter ju att vi lyckas etablera oss i Allsvenskan nu. Vi ska inte ha kniven mot strupen hela tiden.
Så vad har Helsingborgs IF dragit för lärdomar av de tuffa åren? Azelius ser tillbaka på en klubb som inte hade tillräcklig respekt för att det kan gå fort i fotboll.
– Jag är övertygad om att klubbar som har en högre lindansarvana vet att det är vardagsmat att kontrakten är nivåsatta beroende på i vilken serie man spelar i. Det skulle förvåna mig mycket annars. Där har du en tydlig lärdom, säger ordföranden.
– En annan tydlig lärdom är det här med att använda bonusar. Det är väldigt lätt att kasta på bonusar. Då räknar man med att det blir prestationsbonus och då, om det har gått bra, får vi in pengar i klubben. Det är bara det att om man för in pengar i det systemet blir det inget kvar av vinsterna som klubben gör på framgångarna. Nu försöker vi arbeta på ett sätt där vi minimerar bonusarna, även om vissa spelare fick en extra slant i fjol för att vi klarade oss kvar.
✓ Det här var den första delen av Fotboll Skånes intervju med Krister Azelius. Nästa del kommer på lördag.
Foto: Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne