Mellberg vill se ett HIF som varierar: ”Inte bara banka långbollar”
Olof Mellberg har lyckats stabilisera prestationerna efter den svaga inledningen.
Nu är planen att fortsätta med mer av ett 4-4-2 framöver.
– Det är klart att vi känner att kontinuitet är bra om det funkar, säger Olof Mellberg till Fotboll Skåne.
Efter att ha gått obesegrade ur den tuffa perioden med Djurgården, AIK och IFK Göteborg hade nog många förhoppningen att ni var mer på gång. Men nu senast var ett litet steg tillbaka när man hade önskat när man kanske hade önskat lite mer eget spel. Hur reflekterar du över matchen mot Falkenberg?
– Jag tror fortfarande att det finns förbättringspotential, framför allt i anfallsspelet. Men med det sagt, om man tittar på Falkenbergs tidigare matcher så har de varit väldigt, väldigt jämna matcher mot allt motstånd. Både i bollinnehav och chanser. Efter den här matchen tror jag att någon av dem uttryckte att totalt sett är inte resultatet orättvist, för de rejält tillbakapressade och vi skapade många, många fler målchanser än dem. I en bortamatch mot Falkenberg, och där vi kommer vi ifrån.
– Det är klart att man ibland får vara lite realistisk med förväntningar och var vi är, det är ingen jättelätt match att åka dit och dominera. Framförallt inte med starten vi hade, med första 10-15 och målet. Det finns definitivt saker vi behöver förbättra, men att bli otroligt frustrerad över ett oavgjort borta mot Falkenberg i det läget vi har varit… Det är ingen katastrof, men det är klart att vi hela tiden vill bli bättre. Men det kommer inte vara någon spikrak kurva uppåt.
Det känns som att ni spelar väldigt effektiv forceringsfotboll, och ni har gjort flera mål i slutet av matcherna då ni också fått bättre tryck på motståndarna. Är du bekväm med att det är den fotbollen ni ska spela och kan tänka dig att spela mer av den?
– Jag skulle vilja att vi etablerade oss oftare, och i längre perioder, i den sista tredjedelen. Det tror jag att alla lag vill. När man gör det kan man få upp positionerna, kan börja ligga lite rätt i positioner i omställning till försvar och få lite tryck. Samtidigt variera det i matcherna med lite snabbare anfall, och kunna ställa om också. Det känns absolut som att vi är ganska farliga när vi kommit in i sista tredjedelen, det är bara det att vi inte gör det tillräckligt ofta i matcherna.
Finns det ett motsatsförhållande med den forceringsfotbollen, och den mer spelande fotboll som ni försökte sätta under försäsongen. Kan man göra både och, eller är det då bättre att försöka spela mer av den effektiva fotbollen under hela matchen?
– Det är förhoppningen såklart att vi inte ska bli helt enformiga. Om det finns möjlighet att spela och motståndarna bjuder in till det så ska vi spela. Finns det möjlighet att hitta in bakom så ska vi göra det. Bjuder motståndarna på yta mellan lagdelarna vill vi hitta det. Man vill inte utesluta någonting, och det blir en helhet. Det är klart att det inte bara går och banka långbollar från målvakten hela tiden, hela matcherna igenom, det läser motståndarna ganska fort.
– Det är klart att man vill ha en variation i spelet. Men sen finns det vissa principer, vad är våra första tankar och vad är prioriteringen här? Det är klart, förenklat, är det att göra mål och målet är lite längre fram. Så är det med alla lag. Kan man slå en passning till en forward som blir fri från våran mittback, så fantastiskt. Enklast möjliga om möjligheten finns.
– Det var många som sa att varför spelade som mot AIK mot IFK Göteborg. Jo, det är för att det var en helt annan match. De var medvetna om våra styrkor från AIK-matchen och backade hem tidigt, och var rädda för både djupledshotet och targethotet. Då fyllde de på med mycket folk där och täppte till. Då bjöd de in till att vi måste göra något annat. Det är en blandning mellan att jag uppfattar det, men också spelarna. Det gick inte att spela samma fotboll mot IFK Göteborg. Vi har en motståndare som också påverkar.
Nu har du lyckats få effektivt på dina byten och förändringar i flera matcher. Det måste vara skönt att känna att det går att påverka matchbilden utifrån på det konkreta sättet?
– Ja, absolut. Det är positivt. Det har jag sagt tidigare också, att vi har ganska många alternativ framåt och många som varit friska, fräscha och hela under hela säsongen egentligen. De står och frustar, och stampar, för att få spela. Och sen är det lite olika profiler på spelarna också, några med fys och några med mer speed. I de positionerna finns det valmöjligheter.
Efter den tunga inledningen har ni skruvat om mer till ett 4-4-2 och hittat en annan stabilitet. Känns det som att ni har hittat något som fungerar bättre, och ska ni köra vidare på det?
– Det är klart att vi känner att kontinuitet är bra om det funkar. Det är klart att vi försöker bygga vidare på det, framförallt i försvarsspel som vi tycker har fungerat ganska bra. Sen har det blivit lite olyckligt med tidigt insläppta mål, som gjort att jag inte har gillat hela matcherna vi har spelat när vi har jagat och bjudit på för mycket ytor både bakom och emellan oss. Men det är klart att det är påverkat av att vi ligger under.
– Men annars finns det flera delar i försvarsspelet som vi vill bygga vidare på, och då formationsmässigt också. Men sen vrider och vänder vi såklart lite på hur vi sätter in pressen, med vilka spelare vi trycker och så vidare. Så gör alla lag. Det förändras lite på grund av motstånd, och vilka spelare som vi har på planen. Det gör ganska stor skillnad i både försvars- och anfallsspelet.
Foto: Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne