Krister Azelius hoppas bli omvald: ”Vill ta HIF ett steg till”
I mars har Krister Azelius suttit tre år på posten som ordförande i Helsingborgs IF.
Det är här är den andra delen av Fotboll Skånes långa intervju med HIF-ordföranden.
I ett läge när Helsingborgs IF har fått ordning på sina mest akuta ekonomiska bekymmer, och skapat sig en bättre kontrollapparat inom den egna verksamheten, handlar Krister Azelius arbete som ordförande allt mer om att titta framåt. Ambitionen är att etablera sig högre upp i den allsvenska tabellen.
Ett viktigt steg mot det målet är att bygga ut den sportsliga organisationen. Det som tidigare var ett arbete som krävde styrelsens inblandning på grund av resursbrist sköts nu helt av den operativa delen av föreningen. En viktig pusselbit är klubbchefen Joel Sandborg.
– Han har byggt en ny organisation kring sig. Den matris han ritade för oss när han var en av fem som vi träffade om tjänsten har han fyllt på med nya namn. Det här sköter han helt och hållet. När han rekryterar Reda (Chahrour) som affärsområdeschef fylls det en lucka. Han träffar inte oss i styrelsen eller mig innan som någon slags överintervju. En farfarsprincip där styrelsen ska lägga sig i skulle göra att det blir en hel styrelsefråga, säger Krister Azelius.
– Efter ett kaosår 2018, ett lugnt år i kanslihänseende 2019, ett turbulent år i tränarhänseende 2019 och en allmänt jobbig tid, har vi nu ett fundament inom organisationen som ger oss goda förutsättningar att bygga vidare. Vi i styrelsen kan bygga långsiktigt när vi har tid att fokusera på det mer strategiska.
På tränarfronten var 2019 ett stökigt år för HIF. Efter en svag säsongsinledning fick Per-Ola Ljung sparken redan i juni. Hans efterträdare Henrik Larsson blev inte heller långvarig på positionen. I slutet av året kom Olof Mellberg in, en rekrytering som Krister Azelius har stort förtroende för. Förhoppningen är att den förre landslagsbacken ska bidra med långsiktighet och utvecklingsfokus.
Mellberg har sedan han kom in i klubben varit central för att sätta en ny struktur kring fotbollen. Huvudtränaren är sammankallande i sportgruppen. Där diskuteras värvningar och sportslig strategi. Där spelar också chefsscouten Adil Kizil, som blev klar i mitten av oktober, en viktig roll i att sålla bland urvalet av potentiella spelare. Andreas Granqvist är den sista ingrediensen i den tajta sportgruppen, och i nuläget fungerar han som rådgivare. Med tanke på att han ska ta över som sportchef i framtiden tycker Krister Azelius att det är rimligt att han har en insyn och ett inflytande redan nu.
– Vi vill inte bygga en fotbollsorganisation där Granen inte känner att det känns bra, till exempel vid värvningar. De två måste kunna enas om att ”det här är rätt gubbe”, annars är det nåt som inte stämmer, säger Krister Azelius.
För mig har det inte varit helt tydligt vilken roll Andreas Granqvist har haft i HIF. Hur ser den ut?
– Hans förstaroll är att spela fotboll. Hans andraroll är att tillhandahålla sin erfarenhet tillsammans med Olof och Adil. Dessutom är det så, från styrelsens håll, att vi gärna vill att Granen har en del att säga till om så att han inte blir en framtida sportchef för något som inte ligger i linje med hans tankar. Dessutom ska han också lära sig alla olika delar av rollen.
Känslan utifrån är att det blev lite för mycket för honom inledningsvis, och att han fick svårt att fokusera på sin huvudsakliga roll som spelare?
– Ja, det har varit bra läropengar för Granen. När sommarfönstret kom kastade han sig in i det med hull och hår. Inte minst då Henrik Larsson sa att han inte ville ta ansvar för att rekrytera under perioden han skulle vara här. Han skulle fokusera på att vi skulle hänga kvar, det var han tydlig med direkt i förhandlingarna. Men Granen kom in med mycket glädje och ville kolla på allt, svara på allt. Då hade vi inte heller någon scout som kunde rensa. Han skulle inte ens ta illa upp om han satt här när jag sa det, att han tog sig lite vatten över huvudet. Det är ganska mycket samtidigt som man ska spela fotboll. Den energi han lade på detta, den kostade i fotbollsprestationer.
– Det gäller också att vänja sig vid besvikelserna. När spelarna eller agenterna ställer ett krav som man kan ställa upp på och det ändå kommer ett nej, då är det en käftsmäll. Men ingenting är klart från kontraktet är påskrivet. Det lär man sig. Men besvikelsen är jobbig att hantera.
Har det varit en jobbig insikt för honom?
– Det fina med Granen är att det finns prestige i honom att vinna matcher och prestationerna på planen, men det finns ingen prestige i att han ska kunna allting själv eller liknande. Han är en lagspelare rakt ut i fingerspetsarna i alla hänseenden.
Som ett komplement till den elitinriktade delen av sportgruppen finns också en större sportgrupp. Där har Jonas Ohlander, ungdomsansvarig, en roll för att säkerställa att egna, unga spelare tas med beräkningarna när nya värvningar kommer på tal. Dessutom sköter den administrativa chefen Jonas Lundgren kontrakt och mer administrativa delar. På Olof Mellbergs initiativ finns det också en rutin för att involvera styrelsen i processen, berättar Krister Azelius.
– Vid varje rekrytering de gör ska de gå till mig eller Anders ”Swiss” Svensson i styrelsen för att informera vilken spelare de signar och vilka villkor som gäller i kontraktet. Då öppnar man för synpunkter. Då hamnar styrelsen aldrig i ett läge där vi inte vet hur de har tänkt.
– Vi har inte lagt någon synpunkt på någon spelare inför den här säsongen, men vi blir informerade och har kontroll. I själva förhandlingarna som varit nu har ingen styrelseledamot varit inblandad. Det sköter den operativa delen själva.
Efter stormiga år med ekonomisk kris och degradering har Helsingborgs IF som varumärke fått sig en törn. Krister Azelius har upprepade gånger pratat om att klubben behöver göra en ”trovärdighetsresa” för kunna stärka sina relationer med viktiga aktörer. Ordföranden menar att förhållandet till kommunen kan förbättras, men att det inte är en så ansträngd situation som den mediala bevakningen kan ge sken av.
– Den femte februari är vi inbjudna till kommunen för att berätta om våra viktigaste punkter just nu, som kontrollen på ekonomin, den nya organisationen och dam- och flicksatsningen.
– De blir nog väldigt, väldigt glada när det finns en trygghet i vår trovärdighet, och det kommer att stärka relationen. Det är jätteviktigt för oss. Det går inte att överskatta betydelsen av starka band med staden och det gäller säkert i större grad i en stad av den här storleken. Här är allting förknippat: näringsliv, staden, idrotten. Nu är man rädd för att bränna fingrarna på oss och vi är lite politiskt tillhygge.
Flera gånger under samtalet återvänder Krister Azelius till kraften i att HIF är en stark angelägenhet för många i Helsingborg. Hans egna relation till Helsingborgs IF har varit viktig på ett personligt plan i många år, även om de tre åren som ordförande krävt mycket energi.
Krister Azelius har heller inga planer på att hoppa av sin position. Han har meddelat valberedningen att han ställer upp för omval om de nominerar honom.
– Jag skulle tro att jag hade umgåtts med tanken, för ett år sedan när vi gick upp, att betrakta uppdraget som utfört om det inte var för att vi visade ett så dåligt ekonomiskt resultat. Jag skulle ställt mig själv frågan om jag inte hade gjort det jag skulle göra? Men att springa iväg där med ett så dåligt resultat fanns inte på världskartan. Det kan man inte överge. Det jag nu känner, när vi hängde kvar det här året och bitarna runt organisationen känns bättre, är att det finns ett fundament satt på olika plan som gör att vi faktiskt kan göra ett avstamp. Det tycker jag är väldigt spännande och inspirerande.
Du känner att du kan hjälpa HIF att ta ännu ett steg?
– Ja, precis tvärtom från förra året. Nu har jag suget att vara med och ta det ett steg till. Förra året hade jag inte valet att lämna med en allsvensk plats och en ekonomi åt helvete. Det hade inte gått att vara stolt över det. Nu är det vänt, och jag känner att jag vill vara med och göra mer för att HIF ska utvecklas.
Om du inte blir nominerad, hade du kunnat lämna posten och vara nöjd med dina tre år som ordförande?
– Ja, det hade jag varit. Visst, det hade kunnat vara ett bra läge att som en av få ordförande i HIF lämna och säga att nu har jag gjort mitt bara. Men det känns lite för spännande. Det är också en ansvarskänsla. Jag har varit med och byggt en organisation, jag har rekryterat Joel, jag har varit med och rekryterat Olof och så vidare. Jag tillsammans med andra. Jag tror att Olof, Joel och Granen, och förhoppningsvis en del andra, vill att jag är med in i framtiden.
Det har stormat en del kring HIF sista åren. Känner du att du har medlemmarnas stöd?
– Jag känner att jag har det. Det har inte varit stormar på det sättet, utan synpunkter. Det är förståeligt. En väldigt bra sak med en valberedning är att de gör jobbet väldigt noggrant. De nominerar inte mig om de inte anser att det finns ett brett stöd. Det finns en trygghet i det. Internt känner jag att jag har ett brett stöd, både från styrelsen och från den operativa sidan. Det stödet är ju viktigare i vardagen, men att ha en ordförande som är ifrågasatt av medlemmarna ska man inte ha. Då ska man ta bort den. Den här valberedningen skulle inte vara rädda för att ta bort mig om de kände sig nödgade att göra det för att stödet inte fanns. Det känns bra, för så ska det fungera. Föreningsdemokratin är oerhört viktig. Den får man inte göra avkall på.
Reporter på Fotboll Skåne