HIF:s hårda kritik: ”Det här accepterar vi inte längre”
Allsvenskan får vänta med besked om när serien kan sättas igång.
Det skapar hård kritik från flera klubbar, bland annat Helsingborgs IF.
– Man tänker inte, man har inte satt sig in i fotbollen, man har bara skjutit in oss med campingar och sommaraktiviteter, säger Joel Sandborg till Fotboll Skåne.
SEF och SvFF hade denna veckan hoppats på att få beskedet att Allsvenskan kan sätta igång den 14:e juni. Detta dels för att andra ligor i Europa håller på att sätta igång, och dels för att man har tagit fram ett protokoll kring hur man kan minska smittspridningen i samband med matcher.
Beskedet från Folkhälsomyndigheten blev dock att man ska vänta med beslut. Helsingborgs IF:s klubbdirektör Joel Sandborg säger till Fotboll Skåne att han har svårt att förstå varför.
– Jag vet inte riktigt vilka ord man ska använda. Det får stora konsekvenser för oss och vi får inte några argument om varför. Vi är otroligt besvikna.
– Man måste börja ta tag i frågan på allvar. På det senaste mötet så möttes man av två jurister (från FHM). För mig är det helt ofattbart att en så stor del av samhället ignoreras. Fotbollen står för en tredjedel av allt idrottsutövande och vi har enormt intresse i alla åldrar.
– Man tänker inte, man har inte satt sig in i fotbollen, man har bara skjutit in oss med campingar och sommaraktiviteter. Man har inte kollat på hur stort detta är. Det är beklämmande att man inte tittar på det djupare. Vi kommer se att klubbarna flyttar fram sina positioner, för det här accepterar vi inte längre.
Det stora problemet enligt FHM är inte själva matcherna, utan att matcherna i sig kan skapa folksamlingar.
– Men det blir det ju oavsett, eftersom andra ligor drar igång. Och sportpubar och andra delar i samhället har ju sina regler de ska följa. Det kan inte vi straffas för, att man kväver vår verksamhet.
– Om man säger att O’Learys får problem så tror jag tvärtom. De får igång sin affärsmodell igen. Alla intressenter runt fotbollen är lika måna om att man följer reglerna som gör att man minimera risken för viruset. Vi kan inte se hur fotbollen skulle påverka samhället med ökad smittspridning.
Tidigare har det enligt Sandborg jobbats med en ”väldigt tydlig bild” mot start den 14:e juni. HIF försöker att vara så flexibla som det går, men:
– Enligt mig kan vi inte jobba efter något annat scenario än 14:e juni. Hela läget vi är i nu, hela den svenska fotbollen, är så kritiskt. Det gäller ekonomiskt för klubbarna och alla parter. Jag vägrar acceptera bilden att vi ska skjuta det längre.
– Vi förstår att publikdelen kanske kan skjutas. Den intäktsdrömmen, det pengaflödet, det har vi inte räknat med att det ska komma igång direkt. Det är klart vi inte kan gå med matcher utan publik hur länge som helst, men samtidigt är det jätteviktigt att matcherna kommer igång.
HIF kommer försöka göra vad de kan för att påverka beslutet om att Allsvenskan kan sättas igång 14:e juni.
– SEF och SvFF har gjort ett jättebra jobb för oss klubbar. De har drivit detta på ett strålande sätt, men det är uppenbart att vi har en motpart som inte har förståelse för eller kunskap om elitfotboll. Några som inte kan göra en gränsdragning och förstå vår situation.
– Det vi kan göra är att alla intressenter – sponsorer, supportrar, och förhoppningsvis våra städer och kommuner – känner av det ansvaret som vi har tagit. Att vi har ett väldigt uppstyrt sätt dra igång det här med hjälp av protokollet. Det hoppas vi alla intressenter ser och står bakom och skapar en debatt. Vi har yrkesförbud. Vi får inte utöva vårt yrke. Stänger man ner oss för länge så fäller man oss. Det är risken med många föreningar.
– Och många personer i riskgrupper, som exempelvis våra äldre supportrar, har ingenting att göra. Man kan inte gå på fotboll och det finns ingen fotboll på TV. De säger ”Jag har så tråkigt hemma”. Vi möts av sådana hela tiden. Man måste se det i ett större perspektiv. Vi fyller ett syfte, både i att prata om fotbollen och se en fotbollsmatch även om man inte är på en plats. Man pratar om det på fikaraster och i telefonsamtal. Fotbollspunkt är en samlingspunkt. Nu tar man bort den glädjen och det värdet. I en kris där många äldre sitter hemma skulle vi kunna fylla glädjen att se fram emot matcherna på TV, innan vi får publik på läktaren.
Foton: Bildbyrån