HIF-truppen 2022 del 1 av 9: Högerbackarna
Fotboll Skåne går igenom HIF:s trupp inför allsvenska premiären, position för position. Vi börjar med den där det kanske varit mest bekymmer med skador på försäsongen – högerbackarna. Sex spelare har figurerat på högerbacksposition under försäsong och under säsongen är det fyra spelare som har realistisk chans att bli förstavalet.
HÖGERBACKAR:
Andreas Landgren (född 1989)
Ravy Tsouka (1994)
Victor Blixt (2002)
Viktor Lundberg (1991)
Från P19-truppen: Leo Frigell Jansson (2003)
URVAL:
Landgren, Tsouka och Blixt är ”nominella” högerbackar, även om både Landgren och Tsouka kan spela på andra positioner. Lundberg har i den rådande skadesituationen fått spela högerback i fyra träningsmatcher. Frigell Jansson, vars ordinarie position är mittback, är också med här då han fått göra två inhopp på positionen i träningsmatcher när kollegor utgått skadade. Vilgot Carlsson spelade 34 minuter på positionen mot ÄFF, men är mittfältare och är inte med i denna sammanställning.
KONTRAKTSLÄGE:
2022: Tsouka
2023: Landgren, Lundberg
2024: Blixt
Ej A-lagskontrakt: Frigell Jansson
2021 (SUPERETTAN+KVAL):
Landgren: 25 starter (2 assist)
Tsouka: 5 starter
Blixt: 2 starter
Landgren var helt ordinarie förra säsongen. Tsouka och Blixts starter kom i princip enbart när han saknades av skadeskäl (Landgren gjorde ett inhopp, borta mot IFK Värnamo).
FÖRSÄSONGEN 2022:
1. Tsouka: 235 minuter
2. Lundberg: 195 minuter (1 assist)
3. Leo Frigell Jansson: 142 minuter
4. Blixt: 123 minuter (1 assist)
5. Carlsson: 34 minuter
SKADELÄGET:
Landgren är på väg tillbaka efter den knäskada som hållit honom borta från spel sedan i november. Enligt tränare Lennartsson i fredags är det inte omöjligt att han får göra comeback i träningsmatchen mot Halmstad på lördag.
Tsouka har dragits med dubbla tåskador (ej relaterade till varandra) och haft en hackig försäsong. Trots det har han alltså spelat flest minuter på positionen i vinter.
Blixt bröt ett ben i foten mot Ängelholm i februari och tvingades till operation. Han ska kunna vara tillbaka i spel i maj.
STATISTISK DATA (från Wyscout):
Här blir det rörigt att göra jämförelser. Den enda spelare som har ett större antal HIF-matcher på positionen under 2021 och 2022 är Landgren. Vid jämförelse får hans siffror sättas i relation till ett betydligt mindre material för Tsouka och Blixt.
Landgrens siffror på högerbackspositionen i superettan 2021 jämförs med Tsouka och Blixts siffror på samma position i superettan 2021 och under försäsongen 2022. Underlaget för Lundberg och Frigell Jansson är så pass begränsat att det inte är meningsfullt att ta upp här. Från träningsmatcherna mot FC Nordsjælland och Jönköpings Södra finns ingen data hos Wyscout och de ingår därmed inte i materialet.
Genom Wyscout har Fotboll Skåne även tittat på Blixts data från Österlen i division 1 södra förra året (han gick över till HIF under sommarens transferfönster).
Inlägg:
Landgren (superettan 2021): 2,89 inlägg per 90 spelminuter. 41 % till rätt adress.
Tsouka (2021+2022): 2,63 inlägg per 90 spelminuter. 22 % till rätt adress.
Blixt (2021+2022): 4 inlägg per spelminuter. 31 % till rätt adress. (Snarlika siffror i division 1).
Offensiva dueller (dribblingar plus situationer där den bollförande spelaren utmanas av motståndarspelare):
Landgren: 51 % vunna offensiva dueller.
Tsouka: 36 % vunna offensiva dueller.
Blixt: 53 % vunna offensiva dueller. (49 % i division 1 2021)
Dribblingar/en mot en:
Landgren: 0,78 dribblingar per 90 spelminuter. 75 % lyckade.
Tsouka: 2,06 dribblingar per 90 spelminuter. 50 % lyckade.
Blixt: 2,11 dribblingar per 90 spelminuter. 86 % lyckade. (5,42 respektive 66 % i division 1).
Regelbrott per 90 minuter:
Landgren: Avblåst 0,51 gånger per 90 spelminuter.
Tsouka: Avblåst 1,89 gånger per 90 spelminuter.
Blixt: Avblåst 0,91 gånger per 90 spelminuter. (0,55 gånger i division 1)
Luftdueller:
Landgren: Vunnit 45 % av sina luftdueller.
Tsouka: Vunnit 60 % av sina luftdueller.
Blixt: Vunnit 13 % av sina luftdueller. (18 % i division 1)
Bolltapp/felpass:
Landgren: 12 per 90 spelminuter. 35 % av dessa skedde på egen planhalva.
Tsouka: 10 per 90 spelminuter. 32 % av dessa skedde på egen planhalva.
Blixt: 14 per 90 spelminuter. 36 % av dessa skedde på egen planhalva. (11 respektive 34 % i division 1).
Brutna passningar/inlägg:
Landgren: Bröt i genomsnitt 6 passningar/inlägg per 90 spelminuter.
Tsouka: Bröt i genomsnitt 5 passningar eller inlägg per 90 spelminuter.
Blixt: Bröt i genomsnitt 6 passningar eller inlägg per 90 spelminuter (snarlika siffror i division 1).
Passningar:
Landgren: Lyckades med 80 % av passningarna.
Tsouka: Lyckades med 84 % av passningarna.
Blixt: Lyckades med 76 % av passningarna. (84 % i division 1)
Defensiva dueller:
Landgren: Vann 63 % av sina defensiva dueller.
Tsouka: Vann 67 % av sina defensiva dueller.
Blixt: Vann 73 % av sina defensiva dueller. (60 % i division 1).
Nyckelpassningar (passningar som leder direkt till målchans):
Landgren: 0,39 per 90 spelminuter.
Tsouka: Uppgift saknas.
Blixt: Uppgift saknas för HIF. (0,42 per 90 spelminuter i division 1).
KOMMENTAR/LÄGET INFÖR SÄSONGEN:
Det går att föreställa sig såväl Landgren som Lundberg eller Tsouka som startande högerback i den allsvenska premiären borta mot Hammarby. Landgren har rutinen och en pålitlighet i alla aspekter av spelet. Det är så klart det faktum att han ännu inte spelat fotboll sedan förra hösten som talar emot. En variabel där Landgren sticker ut är andelen lyckade dribblingar. Han dribblar inte särskilt mycket, men när han väl gör det lyckas han ofta.
Tsouka är ett mer utpräglat defensivt val som har farten och fysiken som spetsegenskap. Han är en bättre huvudspelare än alternativen. Samtidigt är han en mer odisciplinerad spelare som drar på sig betydligt fler frisparkar och gula kort än de andra alternativen. Lundberg har testats på positionen under försäsongen och inte gjort bort sig. Han är en skicklig passningsspelare och träffade rätt både offensivt och defensivt mot Helsingør och Tromsø, men han hade dock en mindre lyckad match mot J-Södra i lördags.
När det gäller den här startplatsen känns det som att de avslutande träningsmatcherna, mot Halmstad och Öster, avgörande. Kan Landgren komma tillbaka i matchform till premiären? Hur hanterar Lundberg positionen? I vilket slag är Tsouka?
På sikt är känslan att Blixt har goda möjligheter att ta över på positionen – men då gäller det så klart att han klarar av att ta steget upp på allsvensk nivå efter att han rehabiliterat sig från sin skada. Han är den mest offensivt balanserade av högerbacksalternativen och hans profil kan kanske sägas påminna lite om den Emil Krafth hade när han kom in i HIF som 17-åring 2012. Enligt siffrorna ovan är luftspelet en egenskap han tydligt behöver förbättra. En variabel som inte finns med ovan men där Blixt står ut är så kallade progressiva löpningar med boll, helt enkelt bolltransporter framåt i banan över ett visst antal meter (längre löpning krävs ju längre bak på planen löpningen sker).
Frigell Jansson har egentligen bara varit en nödlösning på positionen. Han framstår som en defensivt balanserad försvarsspelare och den position han ska vara bäst på är mittback.
Foto: Bildbyrån
Datakälla: Wyscout
Reporter på Fotboll Skåne