Anders Norlen: Allt har ändrats men är ungefär som vanligt
Hur kommer European Super League rita om fotbollskartan?
Hur kommer den svenska fotbollen att påverkas?
Anders Norlen, energimarknadsanalytiker och fotbollsekonomiexpert, försöker bryta ned de senaste nyheterna.
Här besöker du Anders Norlens blogg – värd att bokmärka om du är intresserad av fotbollsekonomi!
Låt mig inledningsvis vara tydligt: detta är inget moraliserande för eller emot European Super League (ESL), endast några tankar om var vi står och var vi slutligen landar samt hur jag tror Allsvenskan påverkas av allt detta.
Vi är fortfarande i förhandlings-mode. De olika parterna med UEFA och det mindre klubbkollektivet å ena sidan och ESL-klubbarna å andra sidan, spelar just nu en ganska grisig men välregisserad teater där drösvis med PR-byåer, jurister, mediastrateger, lobbyister och annat löst folk helt garanterat är involverade i processen.
Klockan tickar.
ESL kastade handsken igår när man gick ut offentligt med pressmeddelanden och bekräftelse på tolv av de femton permanenta klubbarna i den tjugomannauppsättning som ska utgöra ESL varje säsong (med start hösten 2022).
UEFA och de olika nationella ligorna i spetsen anlade som förväntat moteld med hot om uteslutning från respektive nationell liga.
Detta ställer givetvis frågor om hur man ska få fram de där sista fem som ska vara med i ESL varje år, men det lämnar vi för stunden.
Juristerna på båda sidor vässar givetvis både pennor och argument as we speak.
Men varför just nu? Flera orsaker såklart.
- Superliga-kortet har legat i lådan åtminstone 30 år. Berlusconi var inte främmande för att spela det redan när Lennart Johansson föll till föga och hottade upp den gamla Europacupen till Champions League.
- Viruset. Säsongen 2019/20 – alltså det brutna räkenskapsår som bara innefattar 3 månader av virus – så gjorde de 12 ESL-klubbarna samlade förluster på runt SEK 13-14 miljarder innan spelarförsäljningar. I tillägg ligger skuldberget för dessa 12 på mellan SEK 80-90 miljarder. Garantiinkomster och lönetak i en stängd liga vore alltså välkommet för ägarna.
- Nya typer av ägare. Den europeiska fotbollen har sett en våldsam ökning av sina kommersiella intäkter under de senaste 20 åren drivet av stark tillväxt i primärt sändningsrättigheterna. Amerikanska ägare som Elliot (Milan), FSG (Liverpool) eller Glazers (Man Utd) har knappast gjort någon hemlighet av sin önskan att applicera en nordamerikansk modell på ligastrukturen vilket begränsar deras kostnader men cementerar intäkterna.
När även ägare av mer mecenat-karaktär (Agnelli i Juventus, CFG i Man City och Abramovic i Chelsea) ser värdet av att kunna plugga hål i sina respektive balansräkningar genom att pressa UEFA till reformer så är väl tiden mogen för att sätta bollen i rullning.
Som vi vet verkar stöttestenen vara garanterade platser för de tolv (eller femton) i Champions League samt att man vill ha delägarskap av de kommersiella rättigheterna som man uppenbarligen anser är underprisade idag samt att fördelningen av dessa är alltför gynnsam för övriga deltagare som inte bidrar med lika mycket kommersiellt värde som megaklubbarna.
Tusen andra grejer också, men de lämnar vi just nu.
Hur påverkas Allsvenskan?
Allsvenskan är en liten, liten ankunge som plaskar runt i den stora, stora Europeiska fotbollsdammen.
Det som sker nu är långt uppe i stratosfären, bland ett gäng klubbar som lyft till en nivå långt bortom våran under väldigt lång tid, både sportsligt och kommersiellt.
OM det nu blir ett ESL så…
…kommer det fortfarande spelas fotboll i Sverige mellan april och november
…kommer transfermarknaden krympa då en större andel av intäktskakan helt sonika blir vinster i ägarna till megaklubbarnas fickor istället för att strösslas neråt i den Europeiska fotbollspyramiden
…kommer ersättningarna till spelarna i Allsvenskan falla något, relativt sett
…kommer de klubbarna som slutar i toppen av Allsvenskan förhoppningsvis fortfarande få spela något slags Europaspel (med något mindre pengar) mot – i bästa fall – ”Best of the Rest”-klubbar som Benfica, Porto, Ajax, Rangers, Everton, Lyon, Roma, Napoli, Bayer Leverkusen, Spartak Moskva, FCK, Anderlecht, Sevilla, Valencia, Basel och Sparta Prag
Ungefär som det är idag alltså, minus möjligheten att åka till San Siro eller Bernabeu.
End game
Nej, jag tror inte att ESL blir verklighet därför att det skulle bli ett kaos utan dess like för alla inblandade. Varenda avtal inom europisk fotboll måste förhandlas om, allt måste nagelfaras. Den politiska risken från både Bryssel, London, Madrid och Rom är enorm. De legala riskerna likaså.
Osäkerheten är nog alltför stor för att ESL ska våga gå hela vägen.
Så det slutar nog med att ESL-gänget får direkt ägarskap (och någon slags kontroll) i det gemensamma bolag som äger de kommersiella rättigheterna till Champions League med garantiutbetalningar från det bolaget till ESL-klubbarna i någon form oavsett om man deltar i turneringen eller inte.
Och i Sverige kommer vi fortsätta sparka boll från april till november, debattera om konstgräsets vara eller icke vara och värva nytt och spännande från Island och Finland. Typ ungefär som idag, är min gissning.
Allt har ändrats men är ändå ungefär som vanligt.